Hende: Európának többet kell tennie biztonságáért
Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint Európának többet kell tennie biztonságáért, hogy a NATO hatékony maradjon.
2014. március 12. 09:26

A honvédelmi tárcavezető erről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja, valamint Biztonságpolitikai Szakkollégiuma és a Magyar Atlanti Tanács együttműködésével készült "Tizenöt év tizenöt hang" című interjúkötetben beszélt, amelyet az egyetem honlapján tettek közzé.

"Magyarország biztonságának sarokköve NATO-tagságunk" - szögezte le Hende Csaba, aki a legnagyobb kihívásnak azt nevezte, hogy a transzatlanti kapcsolat továbbra is olyan szoros maradjon, mint a korábbi években.

Mint kifejtette: az Egyesült Államok figyelme egyre kevésbé irányul Európa felé, és a védelmi kiadások jelentős csökkenése felszínre hozta a szövetségen belüli feszültségeket. Hende Csaba úgy véli: az európai szövetségeseknek emelniük kell a védelemre fordított kiadásokat, valamint erősíteniük kell a regionális együttműködést.

Ha ez nem valósul meg, akkor fennáll annak veszélye, hogy a transzatlanti kapcsolat meggyengül és a NATO hatékonysága csökken - tette hozzá.

Hende Csaba szerint a legjelentősebb kihívás Magyarország NATO-csatlakozásakor az volt, hogy a Magyar Honvédségben meg kellett honosítani a NATO mentalitását. Mint mondta: ennek megvalósításához hosszú éveknek kellett eltelnie, ugyanakkor a folyamatot jelentősen felgyorsította, hogy az elmúlt tizenöt évben a Magyar Honvédség állományának jelentős hányada vett részt NATO-műveletekben és -képzésen, valamint teljesített szolgálatot a szövetség különböző parancsnokságain.

A 2001. szeptember 11-ei merényletekkel jelentős hangsúlyeltolódás következett be a NATO politikájában: az elmúlt évtizedben a szövetség globális kitekintésűvé vált, és erőfeszítésének fókusza Afganisztánra helyeződött - mondta a honvédelmi tárcavezető.

Hende Csaba szerint a magyar NATO-csatlakozás történelmi léptékkel mérve is rendkívüli fontosságú esemény.
"NATO-tagságunk az újra szabaddá vált Magyarország komoly elismerése volt". A tagság elnyerésével a világ legerősebb katonai szövetségéhez csatlakozott az ország, és ismét "elfoglalhattuk helyünket a fejlett nyugati demokráciák között" - emelte ki Hende Csaba.

MTI nyomán
  • A forradalom indítására emlékeztek Szegeden
    1956. október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában összehívott diákgyűlésén a hallgatók közfelkiáltással létrehozták a MEFESZ-t, majd döntöttek arról, hogy az érdekvédelmi témák mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznak. Egy óra alatt az orosz nyelv fakultatív oktatásától eljutottak a szovjet csapatok kivonásának követeléséig - közölte Kiss Tamás. Szavai szerint "kimondták az akkor kimondhatatlant". Innen indult az 1956-os magyar forradalom.
  • Erdélyikopó-világtalálkozó Bőszénfán
    Erdélyikopó-világtalálkozót rendeznek Somogy megyében, a péntektől vasárnapig tartó eseményen Magyarországról, Erdélyből és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviselteti magát.
  • Beleavatkoztak a csehországi választásokba
    Néhány nappal a cseh választások előtt a Babišra vonatkozó adatok kiszivárogtatása egy tudatosan időzített, célzott külső támadás volt.
MTI Hírfelhasználó