Plakátszerű szavazólapokat is kihelyeznének
Másfél méteres szavazólapra és két méter széles szavazófülkére lenne szükség az egyik választókerületben, ha a választási iroda elfogadná a helyiek igényeit.
2014. március 12. 12:21

Másfél méteres szavazólapra és két méter széles szavazófülkére lenne szükség az egyik választókerületben, ha a választási iroda elfogadná a helyiek igényeit. Még megy a vita arról, hogyan lehet huszonkilenc jelölt nevét tartalmazó szavazólapot alkotni – mondta a 180 percben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az államigazgatási szerv vezetője arról is beszélt, a mostani választás eredményeiről lassabban érkeznek majd az adatok, a levélszavazatok várható száma pedig kétszázezer.

Változó lesz az egyéni szavazókerületi szavazólapok mérete, mert van, ahol öt jelölt van – ez a legkevesebb –, és van, ahol huszonkilenc. Azt, hogy utóbbiak milyen formátumban lesznek feltüntetve, még nem tudni – nyilatkozta a 180 percben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke. (A választási iroda honlapján közölt adatok szerint a baranyai 4-es, szigetvári választókerületben indul huszonkilenc jelölt.)

Az NVI vezetője azt mondta, a helybeliek azt szeretnék, ha egy hosszú, mintegy másfél méteres papíron szerepelne a jelöltek neve, a választási iroda azonban ezt aligha tudja megoldani. A törvény szerint ugyanis szükség esetén Braille-írással ellátott szavazósablont is kell adni hozzá, ami merev eszköz. Ebbe nehéz lenne belehúzni egy másfél méteres szavazólapot, és a szavazófülkének is nagyon szélesnek kellene lennie, hogy beférjen a szavazólap. „Úgyhogy most még ezen megy ma a vita, hogy ez például hogyan fog kinézni” - közölte. Az országos listás szavazólap mérete mindenesetre biztos: az A3-as nagyságú lesz, és 18 jelölő szervezet szerepel majd rajta – tette hozzá.

Pálffy Ilona arról is beszélt a Kossuth Rádió műsorában, hogy a szavazókörökben, a szavazatszámláló bizottság közelében kinagyított, plakátszerű szavazólapokat szeretnének kitenni, melyeket a polgárok sorban állás közben tanulmányozhatnának. Ez segíthet eligazodni a választópolgároknak.

Ahhoz, hogy ne alakuljanak ki kígyózó sorok, a többjelöltes választókerületek szavazóköreiben több fülkét kell felállítani. Nyilvánvaló ugyanis, hogy ahol sok a jelölt, ott a kiválasztás hosszabb időbe telik, tehát tovább tartózkodik egy szavazópolgár a fülkében. Ezeken a helyeken kettő helyett három-négyre lesz szükség – mondta.

Az NVI vezetője azt is közölte, a külképviseleti és átjelentkezéses névjegyzékben jelenleg harmincezren vannak. A szavazatszámlálás várható menetéről Pálffy Ilona azt mondta, a korábbi választásokhoz képest lassabban fognak érkezni az adatok. Ennek oka, hogy több a jelölt és a szervezet, így a szavazatszámláló bizottságoknak nehezebb lesz összeszámolniuk a voksokat. A másik tényező, hogy a regisztráltaktól várhatóan kétszázezer levélszavazat érkezik majd, részben postán, részben a külképviseletekről. (Jelenleg a regisztráltak száma 167 ezer.)

A levélszavazatokat az NVI-nél kell feldolgozni, az első százezer esetében a feladatot már várhatóan a választás éjszakáján letudják, a részeredményt közlik. A másik százezer azonban csak a külképviseleti szavazatokkal érkezik meg, a negyedik napon – tette hozzá a 180 percben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Kossuth Rádió, 180 perc
 • Rebrov nem "A Nagy Edző"
  Rebrov nem „A Nagy Edző”. Ezt a vereség utáni erőlködő nyilatkozatai is érzékeltették. Nem ő lesz az, aki magyar klubsikert emel a jövő Európájában. De talán most regenerálódik, talán csapatot formál a következő mérkőzésekre.
 • Lebegtetés a Fenyő-gyilkosság ügyében
  Nem zárható ki, hogy újabb száztizenegy év elteljen, és valaki valahol cikket írjon, így kezdve: „Százharmincegy év telt el a Margit körút és a Margit utca sarkán elkövetett Fenyő-gyilkosság óta…”
 • Bogár László: Majdan = Hongkong?
  A tüntetők amerikai zászlókkal vonulnak fel, és a pekingi amerikai követség munkatársa, aki mellesleg a CIA fedett tisztje egy hongkongi hotel különtermében tart eligazítást.
 • Szarka László Csaba: Klíma-inkvizíció
  Kezdtem megbizonyosodni a felől, hogy sok minden nem stimmel a globális felmelegedés körül. Ma már egyértelműen látható, hogy a modell eltér a valóságtól. Úgy vélem, hogy e tényt – immár több évtizedes adatsor birtokában – minden kutatónak kötelessége lenne észrevennie, világnézettől függetlenül.
 • A magyar állam az evangéliumi értékekre kezdett épülni
  Ezek az uralkodók meglátták a kereszténységben a "társadalom egyesítő erejét" - jelentette ki. Stanislaw Gadecki kitért arra, hogy nehéz felbecsülni, mit adott Magyarországnak a kereszténység felvétele.
MTI Hírfelhasználó