Maja játékmezőre bukkantak Mexikóban
Évezredekkel korábban maják játszották a pelota nevű labdajátékot azon a területen, ahol kosárlabdapályát építenek a mexikói Maxcanúban.
2014. március 12. 12:09

Évezredekkel korábban maják játszották a pelota nevű labdajátékot azon a területen, ahol egyetemisták számára készültek kosárlabdapályát kialakítani a mexikói Maxcanúban.

A Yucatán-félsziget egyik egyetemén fogtak hozzá a kosárlabdapálya építéséhez, és a területen a maják rituális játékához kialakított pályára bukkantak - közölte a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) hétfőn.

A munkálatokat 2012-ben kezdték, akkor akadtak a munkások a füves réteg alatt a réginek tűnő rózsaszín kövekre. "A maják megelőztek titeket, ők már a prekolumbiánus időkben is pelotát játszottak itt" - idézte az INAH régészeinek szavait Rossana Alpizar, az egyetem rektora.

A kövek két párhuzamosan futó, 19 méteres négyszöget alkotnak, az INAH szerint a maja építészet klasszikus periódusából, a Kr. e. 250 és Kr. u. 600 közötti időszakból származnak.

A pelota a prekolumbiánus időkben a mai Mexikó és Közép-Amerika területén elterjedt, részint rituális jelentőségű népszerű játék volt. A kutatók szerint a játékosok egy kemény gumilabdával játszottak, melyet váll vagy csípő segítségével löktek a célba. A szabályokról pontosabb ismeretekkel nem rendelkeznek a kutatók.

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó