A szabadságnak nincsen többes száma
„Magam is történelmet tanító pedagógusként vallom, hogy ez a nap, március 15-e sérthetetlen és sebezhetetlen” – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Lakiteleken.
2014. március 15. 14:35

Ahogy december 24-e Jézus születésnapja, a szenteste, a keresztény ember, a család sebezhetetlen ünnepe és reménysége, úgy Petőfiék forradalmi napja minden magyar sérthetetlen és sebezhetetlen ünnepnapja – hangsúlyozta a Templom téren tartott megemlékezésen elmondott beszédében Lezsák Sándor.

Az alelnök szerint, 1848. március 15. eseménysora úgy elevenedik meg és kerül a tudatunkba, ahogy a betlehemes játékban megelevenednek az események. „Ez a nap, március 15-e, Petőfiék napja békében és háborúban, tiltásban és fenyegetettségben és válságban mindenkor, ma is képes felizzítani a hazaszeretet szent ügyét” – fogalmazott.

Az egykor Lakiteleken tanító politikus szólt arról, hogy ez a nap nemcsak a magyar nemzet legszebb arcát mutatja meg minden esztendőben, de látleletet ad történelmi hazánk, a Kárpát-medence „jelen való” állapotáról is. „A nap újra és újra megfogalmazza az egyszerű nyelvtani tételt: a szabadságnak nincsen többes száma, nincsen kisebb szabadság és nincsen nagyobb szabadság. Az Európai Unióban sincs” – jelentette ki.

Az anyanyelv használata alapvető emberi jog

Lezsák Sándor az anyanyelv használatát olyan alapvető emberi jognak nevezte, mint a szabad lélegzetvétel. Szavai szerint, „ahol sírjaink domborulnak”, ott kell megteremteni a boldogulást, az építkező élet lehetőségeit. „Itthon legyünk otthon, ez jogos igény az Erdélyben, a Kárpátalján, a Felvidéken, a Délvidéken, a Várvidéken élő – nem kisebbség, hanem – őshonos magyarok számára” – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, nem szabad feledni, hogy „miképpen oldotta békévé az emlékezet a megbocsájthatatlan bűnöket, s hogyan lett a gyűlölt Ferenc Józsefből Ferenc Jóska”.

A kétharmad új alaptörvényt adott a történelmi hazának

Azt mondta, hogy kétharmados többséggel sikerült új alaptörvényt adni a történelmi hazának. Hozzátette: ez nemcsak Magyarország alaptörvénye, hanem minden magyaré.

Az ünnepség keretében négyen tettek állampolgári esküt Felföldi Zoltán polgármester előtt. A településvezető hangsúlyozta: az építés időszakában van az ország, s kérte, hogy ehhez a munkához járuljanak hozzá az új állampolgárok. A templomkertben több mint négyszázan vettek részt az ünnepségen.

MNO - MTI
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó