India felfüggeszti a kutatást
India Malajzia kérésére felfüggeszti a kutatást az eltűnt malajziai repülőgép után mindaddig, amíg a Kuala Lumpur-i kormány ki nem jelöli az új kutatási területeket.
2014. március 16. 09:28

India Malajzia kérésére felfüggeszti a kutatást az eltűnt malajziai repülőgép után mindaddig, amíg a Kuala Lumpur-i kormány ki nem jelöli az új kutatási területeket - jelentette be az fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

Az indiai haditengerészet és a légierő eddig már több mint 250 ezer négyzetkilométernyi területet fésült át az Andamán-tengeren és a Bengáli-öbölben az utasszállító repülőgép után kutatva.

A malajziai hatóságok átkutatták a Boeing 747-es kapitányának és másodpilótájának otthonát, miután elhatározták, hogy a nyomozás során feltérképezik a személyzet és az utasok társadalmi, gazdasági, politikai hátterét, mert bizonyosak abban, hogy a gép nem baleset miatt tért le az előírt útiránytól, és hogy a gépen valaki szándékosan kikapcsolta a kommunikációs rendszereket. A házkutatás eredményét azonban egyelőre nem közölték.

A nyomozók szerint a kommunikációs rendszerek kikapcsolása ellenére a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak, és ebből arra lehet következtetni, akár a Kaszpi-tenger keleti partjáig, akár az Indiai-óceán déli részéig eljuthatott. Mint szombaton közölték, két légifolyosót vizsgálnak, amelyek ezekbe az irányokba vezetnek. Vasárnap már sokkal valószínűbbnek tartották, hogy a gép az Indiai-óceán déli része felé tért el az előírt iránytól, mert ha Közép-Ázsia felé tartott volna, akkor sok ország fölött kellett volna átrepülnie, forgalmas folyosókon, és ebben az esetben nagy valószínűséggel észlelték volna ezen országok földi irányítói. Az Indiai-óceán déli része azonban a Föld legeldugottabb részeinek egyike, az óceán mély, és a térségre kevés radar figyel. Ha a gép az óceánba zuhant, akkor hónapokig is eltarthat, amíg megtalálják, de az is lehet, hogy soha nem bukkannak a nyomára. 

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó