Orosz erők betörtek két ukrán légitámaszpontra
Páncélozott harcjárművek segítségével fegyveresek támadták meg szombaton az ukrán ellenőrzés alatt álló belbeki légitámaszpontot.
2014. március 23. 08:51

Páncélozott harcjárművek segítségével fegyveresek támadták meg szombaton Szevasztopol tőszomszédságában lévő, ukrán ellenőrzés alatt álló belbeki légitámaszpontot. A Krím félsziget nyugati részén fekvő Novofedorivkában szintén orosz (vagy oroszbarát) erők, mintegy kétszáz ember hatolt be egy légitámaszpontra.

Páncélozott harcjárművek segítségével fegyveresek támadták meg szombaton a krími kikötőváros, Szevasztopol tőszomszédságában lévő, ukrán ellenőrzés alatt álló belbeki légitámaszpontot. A bázis ukrán parancsnoka, Julij Mamcsur ezredes szerint orosz katonákról van szó, akik közölték vele: "elviszik tárgyalni".  A támaszpont kapuját egy páncélozott szállító harcjármű (PSZH) törte át, majd a támadók automata fegyvereikkel a levegőbe lövöldöztek. Még ezt megelőzően, szombat reggel a támaszpont - az egyik utolsó, még ukrán kézen maradt krími katonai bázis - védői ultimátumot kaptak az orosz erőktől: tegyék le a fegyvert vagy megtámadják őket.
A behatolás során állítólag egy ukrán megsebesült.

Nem sokkal korábban hasonló eset történt a Krím félsziget nyugati részén fekvő Novofedorivkában: itt szintén orosz (vagy oroszbarát) erők, mintegy kétszáz ember hatolt be egy légitámaszpontra.

Miután betörtek a támaszpontra, a támadók bezúzták az ablakokat, miközben azt skandálták, hogy "Oroszország! Oroszország!". A bázison szolgálatot teljesítő ukrán katonák elbarikádozták magukat egy épület belsejében és a tetőről füstgránátokat dobtak a betolakodók felé.

A behatolók az ukrán nemzeti zászló helyére az orosz haditengerészet fehér-kék lobogóját vonták fel.

Az orosz hadsereg egyik tisztje ezután belépett az épületbe és tárgyalni kezdett az ukrán katonákkal, akiknek végül egy órát adott arra, hogy megadják magukat. Az ultimátum határideje már lejárt, azonban egyelőre nem történt változás.
Az ukrán védelmi tárca szombat esti közlése szerint krími oroszbarát fegyveresek és az orosz hadsereg speciális egysége elfoglaltak egy ukrán hadihajót, a Szlavuticsot. A hajó a szevasztopoli kikötőben horgonyzott.

A héten ez már a negyedik hadihajó, amelyet oroszbarát erők kerítettek hatalmukba a Ternopil, a Luck és a Hmelnickij után.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton Ukrajnába látogatott. A német diplomácia vezetője megbeszélést folytatott Arszenyij Jacenyuk ügyvivő ukrán miniszterelnökkel, amelynek során "Európa kettéhasítására tett kísérletként" értékelte a krími népszavazást. Jacenyuk elmondta, hogy az ország energiabiztonságának garantálása érdekében Ukrajnának szüksége lesz energiahordozókra az Európai Uniótól az esetlegesen kieső orosz földgáz pótlására. A tárgyalás során arra is kitértek, hogy Németország részt vehetne az ukrán hadsereg korszerűsítésében és megerősítésében.

Szombaton egyébként több mint ötezer oroszbarát tüntető követelte az Ukrajna keleti részén lévő nagyváros, Donyeck utcáin, hogy írjanak ki népszavazást az Orosz Föderációhoz történő esetleges csatlakozásról.

A tiltakozók átvonultak a városközponton, majd a helyi önkormányzat épülete előtt gyülekeztek, azt skandálva, hogy: "Krím! Donbasz! Oroszország!". Donbasz az ország nehézipari központjának számító Donyeck-medence elnevezése.
A tüntetők orosz zászlókat lengettek, szemben velük a kivezényelt rohamrendőrök védték az épületet, amelyben éppen az időközben Donyeckbe érkezett német külügyminiszter tárgyalt helyi tisztségviselőkkel.

A demonstrációt kevesebb mint egy héttel azután rendezték, hogy a jogilag Ukrajnához tartozó, de többségében orosz lakosságú Krím félsziget referendummal döntött az Oroszországhoz csatlakozásról.

A kijevi kormány belügyminisztere arról számolt be, hogy egy házkutatás során 42 kilogramm aranyat és 4,8 millió dollár (egymilliárd forint) készpénzt találtak Eduard Sztavickij volt energetikai és szénipari miniszter otthonában. A politikus ellen korrupciós vádakkal indítottak vizsgálatot. A férfi tagja volt Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök belső körének. 

hirado.hu - MTI
  • Karácsony tényleg katasztrófa
    A kormány továbbra is javasolja, hogy a budapesti városvezetés éljen a kormányzati segítséggel, és közösen tegyék lehetővé, hogy a 60 milliárd forintos megtakarításból 10 milliárd forintot a fővárosi önkormányzat 50 vadonatúj, környezetbarát trolibusz beszerzésére fordítson - írta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.
  • David Cornstein: Nincs baj a magyar demokráciával
    Az Egyesült Államok távozó nagykövete arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, mi volt Orbán Viktor első kérdése, amikor a vacsorafőzés közben érte Donald Trump telefonhívása.
  • Szigorodnak a maszkviselés szabályai
    A kormány hétfőtől a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjeszti a kötelező maszkhasználatot - jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
MTI Hírfelhasználó