A baloldalnak nincs egységes gazdaságpolitikai programja
A baloldalnak nincs egységes gazdaságpolitikai programja, és nincs egységes álláspontja például az egykulcsos adó vagy a családi pótlék megtartásáról vagy eltörléséről sem.
2014. március 23. 09:17

Varga Mihály szerint a baloldalnak nincs egységes gazdaságpolitikai programja, és nincs egységes álláspontja például az egykulcsos adó vagy a családi pótlék megtartásáról vagy eltörléséről sem. A nemzetgazdasági miniszter szombaton a Hír TV P8 című műsorában úgy fogalmazott: "annak a csapatnak volt nyolc éve. Látjuk, hogy ugyanazok a szereplők vannak, mint akik 2010-ig elrontották.  Nekik volt nyolc évük, mi négy év alatt eddig jutottunk el" - mondta Varga Mihály.

Hangsúlyozta: az emberek mérlegre tudják tenni, melyik időszakban vettek el tőlük egyhavi nyugdíjat, melyik időszakban vették el a közszférában dolgozók egyhavi fizetését, vagy mikor szűkítették a családi pótlékot és zártak be vasúti mellékvonalakat.

A miniszter kiemelte, hogy az államadósság nemcsak csökkent az utóbbi négy évben - a 2010-es 83-ról 79 százalékra -, hanem az adósság szerkezete is átalakult, és 41 százalékra csökkent a devizaadósság aránya. Ahhoz, hogy az idén a lejáró adósság egy részét visszafizesse Magyarország, egy részét pedig megújítsa, az év elején részben devizaforrást von be, és ebből finanszírozza az év további részében felmerülő adósságokat, másrészt a forintpiacokról is nagyobb arányban vonnak be forrást - fejtette ki Varga Mihály. Emlékeztetett arra, hogy az Államadósság Kezelő Központ hárommilliárd dollár összegben bocsátott ki 5 és 10 éves futamidejű kötvényt március 18-án.

Az adósság növekedése tehát megállt, emellett pedig az állami vagyon is gyarapodott - elég csak a gáztározókra vagy a Mol-részvények visszavásárlására gondolni -, a gazdaság elkezdett növekedni, Magyarország előtörlesztette a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelt, és a kormány tartósan 3 százalék alatt tartotta az államháztartási hiányt - sorolta a főbb eredményeket a nemzetgazdasági miniszter.
Varga Mihály arra a kérdésre, hogy van-e esély arra, hogy a közmunkások magasabb bért kapjanak a következő ciklusban, azt felelte: az a két alapvetés, miszerint a közmunkásoknak a segélynél magasabb, de a piaci minimálbérnél alacsonyabb bért kell kapniuk, nem fog változni, és reményei szerint a képzéseknek köszönhetően nő a piaci alapon munkát találók aránya a közfoglalkoztatásban részt vevők között.

Arra a kérdésre, hogy a minimálbér emelésére lát-e további reális lehetőséget, a miniszter kiemelte: ez a kormány volt az első, amely 100 ezer forint fölé vitte a minimálbért, és az a helyes, ha ez a bér tovább nő. Varga Mihály szerint Magyarországnak nem az alacsony bérekkel, hanem az infrastruktúrával, a szolgáltatásokkal, a képzett munkaerővel kell versenyképesnek lennie.
Az adórendszer jövőbeli alapvetéseiről azt mondta: olyan tisztességes adószintet kell megállapítani, amely garantálja, hogy az állam a feladatait el tudja látni. Szavai szerint a hangsúly továbbra is a fogyasztási típusú adók felé tolódna el.

Megismételte, hogy jelenleg nem látszik az a forrás, amellyel egy egykulcsos, egyszámjegyű személyi jövedelemadó által okozott, mintegy 500 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést pótolni lehetne. Varga Mihály hozzáfűzte: legkorábban 2014 őszén lesz arra lehetőség, hogy erről érdemi vita kezdődjön.
A rezsicsökkentéssel kapcsolatban hangsúlyozta: számít arra, hogy Brüsszel meg fogja támadni a rezsicsökkentést. Varga Mihály kiemelte, hogy tavaly 2,5 millió magyar ember foglalt állást aláírásával a rezsicsökkentés mellett, és a szocialista kormányok több mint 30 áremelése után itt volt az ideje annak, hogy visszavegyenek a szolgáltatók a profitokból.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaszolgáltató cégek közgyűlései alapján úgy tűnik, "mintha nem is történt volna rezsicsökkenés", mivel a cégek ugyanannyi vagy egyes esetekben magasabb osztalékokat fizetnek ki, mint egy vagy két éve. Ezek alapján van tere annak, hogy az idénre tervezett három rezsicsökkentő lépés is megvalósuljon - jelentette ki Varga Mihály. 

hirado.hu - MTI
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
  • A kormány a helyén van
    Vannak mondatok a történelemben, amelyek az időből kiszakadva és felemelkedve örök életet élnek. Az ókori Rómától az angol és a francia történelmen át egészen a mai históriáig tudunk ezekről. Nekünk is van ilyen.
MTI Hírfelhasználó