Rohamtempóban épül az orosz Krím
Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy az Oroszországi Föderációba felvett Krím félszigeten az orosz törvényeknek megfelelő új közigazgatási struktúra épüljön ki.
2014. március 23. 14:39

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy az Oroszországi Föderációba felvett Krím félszigeten az orosz törvényeknek megfelelő új közigazgatási struktúra épüljön ki március 29-éig – derült ki a Kreml vasárnap kiadott dokumentumából.

A közlemény szerint a jövő hét végéig a krími rendőrséget, a polgári védelmet, a belső titkosszolgálatot (FSZB) és a többi állami szervet az orosz jog szerint kell átszervezni.

Az orosz parlament alsóháza csütörtökön, a felsőház pedig pénteken jóváhagyta a félsziget és Szevasztopol Oroszországhoz csatlakozásáról aláírt megállapodást és az ahhoz szükséges alkotmánymódosítási törvényt. Utóbbit Putyin nem sokkal a parlamenti módosítás után aláírta.

Hétfőtől a Krímben a hrivnya mellett a rubel is hivatalos fizetőeszköz lesz.

Oroszország katonai ellenőrzést is gyakorol a félsziget fölött. Az orosz Fekete-tengeri Flotta székhelyéről a média azt jelentette, hogy immár az új állami zászló lobog a Szlavutics ukrán hadihajón, amelyet oroszbarát fegyveresek és az orosz hadsereg speciális egysége szombaton elfoglalt a szevasztopoli kikötőben.

Orosz hadsereg a határon

Oroszország nagy katonai erőt állomásoztat Ukrajna keleti határa mentén – közölte a NATO fő katonai parancsnoka, s kifejezte aggodalmát, hogy az fenyegetést jelenthet Moldova többségében orosz ajkú, szeparatista Dnyeszter menti területére. Philip Breedlove amerikai tábornok, az atlanti szövetség európai erőinek és az Európában állomásozó amerikai erőknek a főparancsnoka a Német Marshall Alap eseményén hangoztatta aggodalmát amiatt, hogy Moszkva váratlanul bejelentett hadgyakorlatokkal készíti fel erőit esetleges gyors behatolásra szomszédos államokba, ahogy azt Ukrajna krími régiójában tette.

„Az ukrán határtól keletre most álló (orosz) erő igen-igen nagy, és igen-igen nagyfokú készültségben van" – mondta Breedlove.

Kitűzték a zászlókat

Összesen 189 ukrán katonai létesítménye felett lobog már az orosz zászló – közölte az orosz védelmi minisztérium. „Az említett helyőrségekben ünnepélyes külsőségek között zajlott a személyi állomány kialakítása, és ennek során felvonták az Oroszországi Föderáció zászlaját, valamint elhangzott az orosz himnusz" – közölte a védelmi tárca képviselője.

Előző nap orosz páncélozott harcjárművek segítségével fegyveresek foglalták el a krími kikötőváros, Szevasztopol tőszomszédságában lévő, ukrán ellenőrzés alatt álló belbeki légitámaszpontot – írta internetes oldalán a BBC. A bázis ukrán parancsnokát, Julij Mamcsur ezredest őrizetbe vették. Két ember, egy újságíró és egy ukrán katona megsebesült.

Sorra esnek el az ukrán bázisok

Nem sokkal korábban hasonló eset történt a Krím félsziget nyugati részén fekvő Novofedorivkában: itt szintén orosz – vagy oroszbarát – erők, mintegy kétszáz ember hatolt be egy légitámaszpontra. Az Ukrainszkaja Pravda című lap szerint az ostromot követően a bázis legénysége elénekelte az ukrán himnuszt, majd elhagyta a támaszpontot.

MNO - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó