Újabb ukrán támaszpontot foglaltak el orosz katonák
A haditengerészeti támaszponton lövések dördültek el, majd az ukrán katonákat lefegyverezték.
2014. március 24. 09:55

Orosz katonák hétfő hajnalban elfoglaltak egy ukrán haditengerészeti támaszpontot a krími Feodoszijában, azon kevés katonai létesítmény egyikét, amely még ukrán ellenőrzés alatt volt a félsziget orosz annektálása után - közölték ukrán katonák.

Lövések dördültek el a támaszponton, majd az ukrán katonákat lefegyverezték - mondta el a Reutersnak a bázis területéről telefonon Anatolij Mozgovoj hadnagy.

Vlagyiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg egy szóvivője a Krímben, korábban arról számolt be, hogy az orosz katonák behatolnak a bázis területére, és ebben helikopterek segítik őket.

Orosz katonák már korábban elfoglalták az egyik elit ukrán katonai egység, az első ukrán haditengerészeti zászlóalj bázisának egy részét.

Áramkimaradás volt a Krímben

Áramkimaradás volt vasárnap este a Krím egyes részein, aminek a helyi áramszolgáltató vállalat szerint az volt az oka, hogy Ukrajna belsejéből a félsziget nem kapott áramot az egyik távvezetéken. Krími lakosok beszámolói szerint több városban szünetelt az áramszolgáltatás, valamint az autonóm köztársaság fővárosának, Szimferopolnak egyes kerületeiben is.

A helyi áramszolgáltató vállalat bejelentette honlapján, hogy kénytelen szüneteket tartani a szolgáltatásban, mert az ukrán állami áramszolgáltató, az Ukrenergo közlése szerint műszaki hiba történt az egyik távvezetéken, az ukrajnai Kahovkából a krími Osztrovszkoje faluba tartón. Az Ukrenergót nem lehetett elérni az ügyben a Reuters szerint, és honlapján nem jelentett hibát.

A Krím energia-, víz- és élelmiszer-ellátása nagyrészt Ukrajna belsejéből történt eddig. Kijev szerdán megfenyegette a krími hatóságokat, hogy ha nem hagynak fel az ott lévő ukrán katonai egységek "provokálásával", akkor "ennek megfelelő intézkedéseket hoznak ellenük, egyebek között műszakiakat". Az oroszbarát krími hatóságok azonban nem törődtek a fenyegetéssel, és az orosz erők - miután Oroszország pénteken annektálta a Krímet - mostanra már megszállták csaknem az összes krími ukrán katonai létesítményt.

MTI nyomán
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Csanád vezér érkezése
  Szülőmegyém mostantól kiegészülve a Dél-Alföld egyik régi magyar varázstájékával: Csongrád-Csanád megye.
 • Trianon 100 - Vérző Magyarország 8. rész
  A budapesti Nemzeti Színház Buda vagy Pest erejéből sohasem jöhetett volna létre. Déryné, aki koronatanú ebben a kérdésben, igazat mond, amikor azt állítja, hogy a magyar színjátszást Kolozsvár teremtette meg és Kassa nevelte föl, - a magyar színi kultúrának ez a két Nándorfehérvára - írja nagyszerű tanulmányában Hevesi Sándor dramaturg, rendező és színigazgató, a magyar színház egykori megújítója. Ez alkalommal a színháztörténetet idézzük, mert ez is összefügg Trianonnal.
 • A magyar kormány válságkezelésből is jelesre vizsgázott
  Jó hír számunkra, hogy a magyar nemzeti Kormány elsők között volt, akik időben meghozták a megfelelő döntéseket, elkerülve a máshol tapasztalható tragikus forgatókönyveket, így reményeink szerint a válságból való kilábalás gyors lehet.
MTI Hírfelhasználó