Újabb ukrán támaszpontot foglaltak el orosz katonák
A haditengerészeti támaszponton lövések dördültek el, majd az ukrán katonákat lefegyverezték.
2014. március 24. 09:55

Orosz katonák hétfő hajnalban elfoglaltak egy ukrán haditengerészeti támaszpontot a krími Feodoszijában, azon kevés katonai létesítmény egyikét, amely még ukrán ellenőrzés alatt volt a félsziget orosz annektálása után - közölték ukrán katonák.

Lövések dördültek el a támaszponton, majd az ukrán katonákat lefegyverezték - mondta el a Reutersnak a bázis területéről telefonon Anatolij Mozgovoj hadnagy.

Vlagyiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg egy szóvivője a Krímben, korábban arról számolt be, hogy az orosz katonák behatolnak a bázis területére, és ebben helikopterek segítik őket.

Orosz katonák már korábban elfoglalták az egyik elit ukrán katonai egység, az első ukrán haditengerészeti zászlóalj bázisának egy részét.

Áramkimaradás volt a Krímben

Áramkimaradás volt vasárnap este a Krím egyes részein, aminek a helyi áramszolgáltató vállalat szerint az volt az oka, hogy Ukrajna belsejéből a félsziget nem kapott áramot az egyik távvezetéken. Krími lakosok beszámolói szerint több városban szünetelt az áramszolgáltatás, valamint az autonóm köztársaság fővárosának, Szimferopolnak egyes kerületeiben is.

A helyi áramszolgáltató vállalat bejelentette honlapján, hogy kénytelen szüneteket tartani a szolgáltatásban, mert az ukrán állami áramszolgáltató, az Ukrenergo közlése szerint műszaki hiba történt az egyik távvezetéken, az ukrajnai Kahovkából a krími Osztrovszkoje faluba tartón. Az Ukrenergót nem lehetett elérni az ügyben a Reuters szerint, és honlapján nem jelentett hibát.

A Krím energia-, víz- és élelmiszer-ellátása nagyrészt Ukrajna belsejéből történt eddig. Kijev szerdán megfenyegette a krími hatóságokat, hogy ha nem hagynak fel az ott lévő ukrán katonai egységek "provokálásával", akkor "ennek megfelelő intézkedéseket hoznak ellenük, egyebek között műszakiakat". Az oroszbarát krími hatóságok azonban nem törődtek a fenyegetéssel, és az orosz erők - miután Oroszország pénteken annektálta a Krímet - mostanra már megszállták csaknem az összes krími ukrán katonai létesítményt.

MTI nyomán
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
  • Karácsony Gergely lovasszobránál
    De nézzük végre Budapestet, mert Budapest csodás. Húsz évig vezette egy szociológus, kilenc éve vezeti egy mérnök. Nem kell különösebb hangszerismeret lezongorázni a különbséget.
MTI Hírfelhasználó