Berzenkedve reagált a Mazsihisz az EMIH rabbi-konferenciára
A Mazsihisz és a rabbi-konferenciát szervező EMIH között többször került sor pengeváltásra az utóbbi időben.
Utoljára frissítve: 2014. március 25. 20:28
2014. március 25. 12:29

A két izraeli főrabbi, az ortodox világban nagy becsben tartott kállói rebbe, és más hírességek nyomán Budapestre érkezett a zsidó média színe-java is. Köztük a Jerusalem Post tudósítója, aki terjedelmes írásban tudósított a nagy összejövetelről, ezen belül a Duna-parti megemlékezésről is.

A Jerusalem Post nem rejti véka alá, hogy „a Holokauszt ügye rendkívül érzékenyen érinti a helyi zsidó közösséget… mert egyes állítások szerint vezető kormánytisztviselők megpróbálták nemzetük szerepét elkendőzni a tömeggyilkosságban”.

Helyt ad az írás a Mazsihisz fenntartásainak is. Heisler András kifogásolja, hogy a rabbigyűlést „a magyar kormánnyal együttműködésben” készítették elő, amint az a szervezők közleményéből kiderül. A konferencia vezetője, Margolin rabbi helyesbített: csak technikai együttműködésről van szó. Az eseményeken ugyanakkor a kormány több tagja (pl. Hende Csaba honvédelmi miniszter) és számos kormányközeli notabilitás (Polt Péter, Tarlós István) is részt vett.

A lap idézi Heisler Andrást, aki szerint a Mazsihisz kérte a szervezőket: „halasszák az eseményt a választások utánra, de ők nem hallgattak ránk.” Heisler András Lau főrabbihoz intézett üzenetében felkérte a vallási vezetőt: legyen a helyi zsidóság segítségére a kormánnyal fennálló nézeteltérések ügyében. „Most, amikor naponta harcolunk a történelem hamisítása és relativizálása ellen, az ő személyes jelenléte és iránymutatása erősítene bennünket abban, hogy megoldjuk a bonyolult helyzetet.”

A lap azonban a válaszról nem tudósít, ehelyett Lau rabbi megrendüléséről számol be, amely a Duna-parti emlékmű láttán elragadta őt.

A Szombat megkérdezte Heisler Andrást, kapott-e választ Lau főrabbihoz intézett kérésére. Igen – tájékoztatott Heisler –, a főrabbi jelezte, hogy a konferencia szervezési ügyeiben nem ő az illetékes, és megadta az utóbbi személy elérhetőségét. Neki is írtak, de tőle választ nem kaptak – mondta a Szombatnak a Mazsihisz elnöke.

A Mazsihisz és a rabbi-konferenciát szervező EMIH között többször került sor pengeváltásra az utóbbi időben: Köves Slomó számos fórumon támadta a Mazsihiszt, amiért az a Holokausztot és az antiszemitizmust állítja a zsidó élet középpontjába, a viszontvád pedig az EMIH túlságosan kormányközeli politikájára vonatkozott. A rabbikonferenciával kapcsolatos vita is ennek sorába tartozik.

szombat.hu
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó