Még jobbak a kiskereskedelmi adatok
Jelentősen javította a múlt év második felétől a kiskereskedelmi forgalmi adatokat szerdán kiadott jelentésében a KSH.
2014. március 26. 11:09

A januári kiskereskedelmi forgalom volumene így 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az első becslés alapján március elején közölt 3,9 százalék helyett.

A KSH lábjegyzetben közölte, hogy a korábbi adatoktól való eltérést a dohányforgalmazás szabályozásának és az adatok forrásának megváltozása okozta. A KSH az élelmiszer-, ital-, dohányáru szaküzletek forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett 2014. március 10-étől a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-től átvett teljes körű dohányforgalmi adatokat alkalmazza.

A kiskereskedelmi forgalom 2013. júliusig visszavezetett adatokból számított volumenindexei – a korábban közzétetthez képest – 1,2 és 2,3 százalékpont közötti mértékben emelkedtek.

Az idén januárban a második becslés szerint 6,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,5 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyaránt 4,1 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 2014 januárjában 599 milliárd forint volt, 36 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. A kiskereskedelmi forgalom közel fele (49,3 százalék) az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, egyharmada (32,6 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,1 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,2 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,8 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké - a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt - 123,4 százalékkal volt több, mint 2013. januárban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene januárban 4,1 százalékkal nőtt 2013 hasonló időszakához képest. Az eladások az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 10,2 százalékkal emelkedtek, a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben 8,3, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,8,  a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben pedig 1,4 százalékkal nőttek.

A forgalom az előző évinél 4,2 százalékkal alacsonyabb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk üzletekben. A használtcikk-üzletekben a forgalom volumene nem változott.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelemben a korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés, 26,4 százalékkal nőtt az eladások volumene.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma januárban 4,1 százalékkal nőtt.  

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai januárban 3 százalékkal nőttek.

A felülvizsgált adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 2013-ban 1,7 százalékkal haladta meg az előző évit.  Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,3 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,3 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene tavaly.

MTI nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó