A Balaton-felvidék a világörökségi cím várományosa
Az egész Balaton-felvidék, benne a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Hévízi-tó is szerepel a az UNESCO világörökségi címére pályázó magyarországi helyszínek listáján.
2014. március 28. 15:14

Az évente esedékes felülvizsgálat után az egész Balaton-felvidék, benne a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Hévízi-tó is szerepel a az UNESCO világörökségi címére pályázó magyarországi helyszínek listáján - közölte pénteken Keszthelyen a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke.

Cselovszki Zoltán elmondta: a örökséggazdálkodási központ évente elvégzi a várományosi lista felülvizsgálatát, majd ezt továbbterjeszti a kulturális területért felelős minisztériumnak, az pedig rendeletben hirdeti ki az aktuális névsort.

Magyarország az eddig az UNESCO világörökségi listáján szereplő nyolc helyszín mellett további 11 helyszínt szerepeltet várományosként, amelyeket eséllyel lehet felterjeszteni a párizsi székhelyű szervezet bírálóinak.

A 11 helyszínt tartalmazó listán eddig szereplő Tihanyi-félszigettel együtt szakmai vélemények alapján a teljes Balaton-felvidéket, s benne a keszthelyi Festetics-kastélyt, Fenékpusztát, továbbá a Hévízi-tavat is egységesen, kultúrtájként tüntetik fel.

Cselovszki Zoltán kifejtette: a kultúrtáj kategóriában van a világból a legkevesebb jelölt, ezért talán itt lehet a legnagyobb eséllyel pályázni a cím elnyerésére. A lista azért is fontos, mert a jelenlegi, 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban támogatja a listán szereplő helyszínek felkészülését.

Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a Forster központtal azért tartották fontosnak az egyeztetést, mert a legutóbbi listán nem szerepelt egyértelműen a kastélymúzeum és a Festetics-örökség. Hozzátette: a világörökségi cím elnyerése nagyon hosszú és nehéz folyamat, de Magyarország műemlékei és turisztikai látnivalói között megállja a helyét a keszthelyi kastély.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, pénteken nyílt napot és lakossági fórumot tart a kastélymúzeum, hogy a 2013-14-es évek fejlesztéseit széles körben is bemutassák.

hirado.hu - MTI
  • Orbán Viktor Varsóban
    A miniszterelnök a lengyel fővárosban tartandó eseményről azt mondta, tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, akik ma európai polgárok, de úgy érzik, hogy nem képviselik őket.
  • A titkosszolgálatok támadása idegen érdek: ki a tégla?
    Földi László: Felettébb zavaró és végtelenül elszomorító, hogy a magyar polgári titkosszolgálat bármelyikében áruló tisztek létezhetnek. Ők ugyanis nem lehetnek pártkatonák, mint volt ilyen időszak a rendszerváltás előtt, hanem szakmájukat végző kiválasztottak, az országot az első vonalban védeni köteles szervezet tagjai.
  • A cselekvés lehetőségeit mutatja a Planet 2021
    A Planet 2021 Budapest nem riogatni akar, hanem megmutatni, hogy a környezet védelmében mindenki tehet valamit - mondta Áder János pénteken, miután megtekintette a rendezvény fenntarthatósági közönségprogramját.
MTI Hírfelhasználó