Az ötödik Békemenetet tartják
Március 29-én, szombaton az ötödik Békemenetet tartják. A korábbi meneteken százezrek vettek részt, a szervezők most is óriási tömegre számítanak.
2014. március 28. 22:14

Március 29-én, szombaton már az ötödik Békemenetet tartják Budapesten. A korábbi meneteken százezrek vettek részt, a szervezők most is óriási tömegre számítanak.

Hogy miért van most szükség újabb Békemenetre, azt az egyik szervező, Fricz Tamás írta meg blogjában. „Két okból: az egyik, hogy lezárjunk egy korszakot, a posztkommunizmus korszakát, s ezzel befejezzük a rendszerváltást. A másik, hogy ezzel egy időben megkezdjük a nemzeti szuverenitásra épülő demokrácia korszakát, amelynek erős civil társadalomra és állampolgári öntudatra kell alapozódnia, s amelynek el kell hoznia a magyar-magyar megbékélést is” – írja a politológus.

A Civil Összefogás Fórum képviselői, vezetői minden idők legnagyobb Békemenetére készülnek, és a szombat délután egy órakor a Kossuth térről induló menet a Fidesz–KDNP nagygyűlés helyszínére, a Hősök terére vonul.

A 2014-es országgyűlési választási kampány legnagyobb választási gyűlését tartja szombaton a budapesti Hősök terén a Fidesz–KDNP pártszövetség – közölte korábban a nagyobbik kormányzópárt társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója. Nyitrai Zsolt azt mondta, „mosolygós, vidám, fiatalos, tavaszi összejövetelre” számítanak. Délután három órakor kezdődik a választási szövetség nagygyűlése, amelyen beszédet mond Joseph Daul, az Európai Néppárt nemrég megválasztott elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Százezreket mozgatott meg

A 2013. október 23-ai megemlékezések több helyszínen zajlottak: a menet a Bem térről a Hősök terére vonult, ahol Orbán Viktor szólalt fel. A kormányfő beszédében hangsúlyozta, Magyarország közeledik a valódi felszabadulás felé, ám a mindennapi élet szabadságának megvédéséhez a kormányoldal támogatóinak munkájára is szükség lesz. A miniszterelnök az állami ünnepségen az idén tavasszal esedékes parlamenti választásra utalva azt is mondta: „lassan és biztosan be kell indítanunk a gépezetünket, hadrendbe kell állítani csapatainkat”, mint 2010-ben.

Emberemlékezet óta nem demonstrált még ekkora tömeg a kormány és politikája mellett – fogalmazott a Belügyminisztérium közleményében a Békemenet Magyarországért elnevezésű demonstrációról. A békés eseményen több százezren vettek részt, rendőri intézkedésre nem volt szükség. 2012. január 21-én a Hősök tere délután négy órára teljesen megtelt, a tömeg innen indult a Himnuszt énekelve az Andrássy úton a Kossuth tér felé. A több százezer ember végig nyugodtan vonult a Parlamenthez, zászlókat, mécseseket, fáklyákat vittek magukkal.

A rendezvényen politikusok is részt vettek, többek között Lezsák Sándor, Wittner Mária. Az eseményt ellentüntetés nem zavarta meg. A menetet hatalmas tömeg várta a Kossuth téren. Ott Bencsik András és Bayer Zsolt újságírók mondtak beszédet az egybegyűltekhez. Az esemény zárásaként a résztvevők elénekelték a Szózatot, majd a szervezők kérésének megfelelően békésen elhagyták a Parlament előtti teret.

2012-ben még két Békemenetet tartottak: március 15-én a menet lengyelekkel a soraiban vonult a Kossuth térre, ahol meghallgatták Orbán Viktor ünnepi beszédét.

Október 23-án a rendőrség becslése szerint a fővárosi állami ünnepségen 400 ezren vettek részt. Azon, hogy ekkora tömeg jelent meg, a Fidesz is meglepődött. Rogán Antal frakcióvezető egy háttérbeszélgetésen elmondta: kétszer annyian voltak a résztvevők, mint amennyire számítottak.

Politikai értelemben a megmérettetés napja volt 2012. október 23-a – mondta a Hír TV Rájátszás című műsorában Fricz Tamás politológus. Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője szerint az Orbán-kormány melletti kiállás továbbra is jelentős, amit jól bizonyít, hogy a Békemenet ugyanakkora tömeget tudott mozgósítani, mint a korábbiak.

MNO - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó