Elindult a tömeg az Alkotmány utcából
Elindult a békemenet az Alkotmány utcából a Hősök terére, a menet - Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, Széles Gábor nagyvállalkozó, Bencsik András, a Demokrata újság főszerkesztője és Fricz Tamás politológussal az élen - az "Egy az ország - 2014. április 6-a" feliratú nemzetiszínű transzparenst viszi maga előtt.
2014. március 29. 14:55

Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a vonuló tömeg teljesen betöltötte az Alkotmány utcát miközben még sokan a Kossuth téren álltak.
Az indulás előtt a nemzetiszínű, székely zászlókat, CÖF-ös és fideszes lobogókat lengető emberek elénekelték a magyar és a székely himnuszt.
A résztvevők egy része kokárdát visel, a legtöbben a tömegben településnevek táblái alatt vonulnak és molinókat visznek magukkal, olyan feliratokkal, mint "Szilárd meggyőződésünk, hogy nemzetet építeni csak tiszta erkölccsel lehet", "Vezess Viktorunk, s veled indulunk, küzdelemre hív az élet, hadd kövessünk benne téged",  "Jó az irány kapitány!"

Volt, aki "Amerika, Brüsszel, Páris liba-tolvajt fényez máris" feliratú transzparenst tartott.
A vonulók feje fölött egy molinón az a felirat olvasható, hogy "Békemenet Magyarországért".

Az első sorban vonult még mások mellett Csiba Gábor, a Borod-Abaúj-Zemplén megyei kórház vezetője, KDNP-s politikus és Pataki Attila rockzenész.
Széles Gábor útközben bejelentette, miközben a legutolsó békemenetre csupán 200, a mostanira 400 busszal érkeztek vidékről az emberek, és úgy becsüli, hogy a mostani békemeneten résztvevők száma eléri majd az egymilliót.

A szervezők azt közölték, hogy minden eddiginél többen vettek részt a békemeneten.
Az Arany János utcánál azt jelentették be a szervezők, hogy a tömeg vége még a Kossuth téren van.
Útközben azt is bejelentették, hogy az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, valamint Kárpátaljáról és a Vajdaságból is érkeztek csoportok a békemenetre, akiket a szervezők külön is üdvözöltek.

Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője azt mondta, 2012 januárjában azért szervezték az akkori békemenetet, mert veszélybe került "függetlenségünk". Hozzátette, "a mai békemenet legalább olyan fontos, mint az első volt, a mai békemenet előszobája a jövő hétvégi választásnak".
A főszerkesztő szerint ma az a veszély fenyeget, hogy "az SZDSZ-es rablók" eltörlik a rezsicsökkentést, a családi kedvezményeket és számos más szociális juttatást.

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője beszédében kijelentette, nem igaz, hogy a magyar széthúzó nemzet. Ezt bizonyítja a békemenet is, amelynek résztvevői az igazi hősök - fogalmazott. A főszerkesztő úgy látja, eljött a cselekvés ideje, Orbán Viktor szombati beszéde pedig kellő energiát adhat az embereknek ahhoz, hogy újra kormányra emeljék a mostani miniszterelnököt és politikustársait.

Bayer Zsolt arra emlékeztetett, hogy 2012-ben a békemenet mentette meg Orbán Viktor kormányát, a mostani békemenet pedig a következő választási siker kulcsa lehet. Arról beszélt, fontos, hogy ne legyünk elbizakodottak, ezért arra kért mindenkit, menjen el április 6-án és szavazzon a kormánypártokra annak érdekében hogy Orbán Viktor tovább folytathassa a megkezdett munkát.

A Deák tér közelében néhány száz ellentüntető fogadta a menetet. "A párttal, a néppel egy az utunk" kezdetű kommunista indulót énekelték, valamint Orbán Viktor miniszterelnököt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt ábrázoló zászlókat emeltek a magasba. A fehér inget és úttörőnyakkendőt viselők "Éljen az orosz-magyar barátság! Éljen bölcs vezérünk, Viktor!" feliratú molinót helyeztek el egy előre kiépített színpadon.

A békemenetet egy népzenét játszó zenekar követi, amely minden utcasarkon játszik. A vonulás útvonala mentén többen az ablakokból lekiabáltak, az MTI tudósítója a kormányt éltető hangokat hallott.

MTI nyomán
 • Egy félrecsúszott Jeanne d’Arc
  Az már messziről is látszik, hogy ennek a témának két fontos vetülete van, kár, hogy erről az autentikus 168 óra megfeledkezett, vagy legalábbis összekevert.
 • Életben akar maradni – rasszista!
  A híres brit történész, Paul Johnson már 1983-ban megírta: „Ám a hetvenes évekre az ENSZ korrupt és demoralizált szervezet lett, és rosszul átgondolt beavatkozásaival inkább előmozdította, mint gátolta a kegyetlenséget.” (A modern kor, XX. Század Intézet, 2000.; 793. oldal)
 • Egy félrecsúszott Jeanne d’Arc
  Az már messziről is látszik, hogy ennek a témának két fontos vetülete van, kár, hogy erről az autentikus 168 óra megfeledkezett, vagy legalábbis összekevert.
 • Szellemi erőforrásaink kiaknázása
  Külföldi hungarológiai műhelyekre van szükség, hogy a még meglévő jóindulatú külföldi kutatóknak legyen hova fordulniuk, ha Magyarországról tudni akarnák az igazságot. Nem panaszkodni kell, hogy a külföldiek nem ismernek minket, hanem tenni is kellene ez ellen.
 • „Churchilli fordulat” előtt áll Boris Johnson
  A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé a távozó Theresa May miniszterelnök utódjaként.
MTI Hírfelhasználó