A Krímben ülésezik az orosz kormány
Váratlanul a Krím félsziget fővárosába, Szimferopolba érkezett hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormányának több mint fele, hogy ott tartson kormányülést.
2014. március 31. 13:35

Váratlanul a Krím félsziget fővárosába, Szimferopolba érkezett hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és kormányának több mint fele, hogy ott tartson kormányülést a tíz napja Oroszországhoz csatolt Krími Köztársaság és Szevasztopol városa szociális és gazdasági fejlesztésének kérdéseiről.

Arról, hogy a Krímben tartják a „kihelyezett kormányülést” a kormányfő adott hírt a Twitter közösségi oldalon. Az orosz kormány honlapján előzőleg csak arról tájékoztattak, hogy a miniszterelnök a félsziget és Szevasztopol aktuális társadalmi-gazdasági kérdéseiről fog tanácskozni a kabinet tagjaival, de a rendezvény helyszínét nem jelölték meg.

Dmitrij Medvegyev a legmagasabb rangú orosz tisztségviselő, aki most ellátogatott a korábban Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigetre, amióta azt március elején orosz fegyveres alakulatok vonták ellenőrzésük alá, majd mintegy két hete népszavazást rendeztek a terület Oroszországhoz való csatlakozásáról. Az erről szóló megállapodást alig két nappal később, március 18-án már alá is írták, három nappal később pedig hatályba lépett.

Vlagyimir Putyin orosz államfő már másnap, március 22-én elrendelte, hogy a kormány és a parlament kezdje meg a Krím félsziget Oroszország gazdasági-közigazgatási-politikai rendszerébe csatolásával kapcsolatos intézkedések kidolgozását és megvalósítását. A munka nagy erővel folyik.

Medvegyev egy hete számos minisztériumot és hatóságot utasított, hogy készítse el a terveket a Krím és Szevasztopol városának fejlesztéséhez, az ott élők helyzetének javításához. A kabinet hozzáfogott egy 2020-ig szóló új szövetségi célprogram kidolgozásához, amely az Oroszországi Föderációhoz „csatlakozott területek” társadalmi-gazdasági fejlesztését szolgálja. Az elképzelések szerint a Krím félszigeten különleges gazdasági övezetet hoznának létre.

Az orosz kormányfővel együtt Szimferopolba érkezett Igor Suvalov, a miniszterelnök első helyettese és mind a hét további kormányfő-helyettes, így a gazdasági kérdésekkel foglalkozó Arkagyij Dvorkovics, a szociális ügyekért felelős Olga Gologyec, valamint a hadiipart felügyelő Dmitrij Rogozin is.

A Medvegyev vezette küldöttség Szimferopolban több szociális intézménybe ellátogat, majd megbeszélést tart a kormánytagokkal. A szövetségi kormánydelegáció ezt követően Szevasztopolba, az orosz fekete-tengeri hadiflotta bázisául szolgáló krími nagyvárosba utazik.

64 százalékos gázáremelés Ukrajnában

Ukrajnában az ipari fogyasztók 29,1 százalékkal, a költségvetési intézmények 64,2 százalékkal magasabb árért kapják a földgázt április 1-től, a kijevi kormány a múlt héten jelentette be, hogy a lakossági gázár 40 százalékkal nő május 1-től. Az intézet azzal indokolta az áremelést, hogy Ukrajna drágábban kapja áprilistól a földgázt Oroszországtól.

Ukrajnában a lakosság és valamennyi költségvetési intézet eddig a beszerzési ár alatt kapta a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek. Az ukrán kormány a napokban többször jelezte, hogy a mostani gázár emelést még továbbiak követik.

Hajlandók tárgyalni

Oroszország hajlandó közvetlen tárgyalást kezdeni a kijevi kormánnyal. Ezt az orosz külügyminiszter közölte, miután amerikai kollégájával találkozott. Az oroszok feltétele az alkotmányreform, ami több önrendelkezési jogot garantálna az ukrajnai orosz lakosságnak. Az amerikai külügyminiszter szerint most már a kijevi kormányon múlik, hogy hajlandók-e tárgyalni Moszkvával.

MTI nyomán
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
  • A Demokrácia Védvonal
    A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
MTI Hírfelhasználó