Tallózás a Hemifran muzsikusai között IV.
A Peter Holmstedt által vezetett svédországi központú Hemifran a folkzenei produkciók képviseletében zászlóshajónak számít a kontinensünkön. Tevékenységének köszönhetően számos tengerentúli (amerikai, kanadai, ausztrál stb.) előadót ismerhetünk meg. Folytatva a tavaly megkezdett hagyományt most újra a Hemifran kötelékébe tartozó muzsikusok lemezeiből válogatunk
2014. április 1. 11:07

A Delta Moon sokáig egyet jelentett a Tom Gray és a Mark Johnson alkotta gitáros duóval, akik a Mississippi menti blues hagyományok ápolását tűzték ki maguk elé célnak. Tipikus utazó zenészek voltak hajdan, akik leginkább a kis közönség előtti személyesebb hangvételű koncerteket kedvelték. 2007-ben a felállás annyiban változott, hogy a dobos Darren Stanley és a basszusgitáros Franher Joseph érkezésével már „nagyzenekarként” vitték tovább a blues nemes ügyét. A zenekar a közelmúltban adott ki egy tartalmas anyagot Life’s a Song Vol 1 és When Possible Vol 2 címmel. Az első lemezen 14 a másodikon pedig 10 számot találhatnak a műfaj szerelmesei. Olyan, remek melódiák követik egymást a repertoárban, mint pl. a Hell Bound Train, a Black Cat Oil és a Get Home (az első korongról) valamint a Black Coffee és a Nightclubbing (a második korongról).

A The Hickoids névre hallgató formáció a ’80-as évek közepétől a ’90-es évek elejéig élte a fénykorát. Két lemezt adtak ki, a We’re in it for the Corn-ot (1985) és a Waltz a Crossress Texas-t (1989). Majd hirtelen nagy csend támadt körülöttük. A csapat 2011-ben került újra a reflektorfénybe a Kicking it with the Twists című korongjával. Úgy tűnik, hogy ez nem a ma nagyon divatos búcsúlemez volt, hiszen most itt a folytatás a Hairy Chafin’ Ape Suit. A 10 számos albumon – a rocktól a country-ig, a punktól a folk rockig - a legkülönbözőbb zenei stílusokkal találkozhatunk. Amit a repertoárból mindenképpen érdemes meghallgatni: a Fruit Fly, a Cool Arrow és aSide By Side Doublewides.

A svéd énekesnő, Janette Akerlund a pop-country-folk „zenei háromszögben” tevékenykedik. Az előadó eddigi pályafutása szinte klasszikusnak mondható. Hiszen elsőként iskolai kórusban bontogatta a szárnyait, majd később zeneiskolai tanulmányok következtek zongora-ének szakon. A tanulással párhuzamosan szinte mindig színpadon volt Akerlund. Miután elköszönt az iskolától ez a helyzet mit sem változott, a legkülönbözőbb szerepekben (kórustagként, zenekar meghívott énekesnőjeként, a Raspberry Blue duó tagjaként, önálló produkciókkal stb.) ma is rendszeresen színpadra lép. Az En Egen Plats című albumnak köszönhetően most már azok is hallhatják az énekesnőt, akik nem tudnak eljutni az élő fellépéseire. A 12, fülbemászó melódiát tartalmazó lemez dalai svéd és angol nyelven szólalnak meg. A gazdag repertoárból különös figyelmet érdemel a Stark, a Now, a Project Me és a Streak Of Light.

A New York városban élő énekes-dalszövegíró, Steve Broderick, éppen olyan jól érzi magát egy zenés kocsmában, mint egy nagy fesztivál színpadán. Az előadó az eddigi pályafutása során mind a kettőben szerzett már tapasztalatokat. Szóló előadóként az utazó muzsikusok kenyerét eszi, a Trans-Siberian Orchestra tagjaként (2000-2009) pedig a több ezer fős zenei arénák atmoszféráját élhette át. Egyébként az említett zenekar 2009-es albumának (Night Castle) a szereplői között megtalálhatjuk Broderick nevét is. Most a The 100 Watt Suns formációval társulva készített egy öt számos EP-t. A kicsit karcosabb vonalat képviselő, rockba hajló kiadvány olyan számokkal igyekszik felhívnia magára a figyelmet, mint a Fifty Fifty és a Round The Bend.

Kis túlzással elmondható, hogy az elmúlt négy évtized alatt Bo Ahlbertz a zenei világ minden szegmensében tevékenykedett már. Többek között tagja volt a svéd, Patrask névre hallgató folk-pop formációnak, majd ezt követően dalokat írt mások számára és számos nagylemez megszületése körül bábáskodott. Szokatlan módon Ahlbertz azonos név alatt két különböző felállású zenész csapattal is dolgozik. A Lazy Afternoon-nak ugyanis létezik egy gotland-i és egy stockholm-i „változata” is. A „stockholm-i csapattal” (Mats Alsberg-basszusgitár, Peter Plynning-ütősök, Rikard Hagson –gitár, Christer Auxberge –harmonika) készült Ahlbertz friss albuma, a Lazy Afternoon. A személyes hangvételű, gitárközpontú lemez repertoárjában olyan számokat találunk, mint a Waste of Time, a Sure Thing és a Sunshine.

Az amerikai John Zipperer a tv színészi karrier után most a zenei világban próbál szerencsét, méghozzá a folkzene területén. A több hangszeren (gitár, bendzsó, mandolin) is remekül játszó Zipperer a zenészbarátaival (Barrett Tagliarino – gitár, mandolin és ének, Tara Sitser- billentyűsök és ukulele, Jime Van Booven – basszusgitár és ének) a közelmúltban a stúdióba vonult és elkészítette a bemutatkozó albumát. A Full Circle címet viselő lemez repertoárjában 13 szám kapott helyet. A Sailing Away, a Brown Eyed Girl, a To The River című számokat hallgatva könnyen ráhangolódhatunk arra a zenei világra, amelyet folk, country és bluegrass elemek felhasználásával épített fel Zipperer.

2008-ban mutatkozott be a szélesebb közönségnek – a Mellan Molnen című albumával – a svéd folk-pop énekes, Martin Lorentzson. A debütáló korongot két évvel később a Popville követte. A közelmúltban pedig elkészült az énekes új lemeze, a Together. A kifejezetten rádióbarát felvételeket tartalmazó – Carl Granberg közreműködésével készült - kiadvány repertoárjában 8 felvételt találhatunk. A kiadványban kínálatában olyan slágergyanús felvételek követik egymást, mint pl. az A The Road, a New Sweden és a Winter Heart.

A Stoney Springzenéje jó néhány évtizedet visszarepít bennünket a múltba. Méghozzá egészen pontosan a pszichodelikus rock világába. Az együttes úgy jött létre, hogy az al-country zenekar, az I See Hawks In L.A. tagjai egy új formáció létrehozása mellett döntöttek. A Right On Heliotropecímű album formájában a közelmúltban már piacra is került a Stoney Spring bemutatkozó anyaga. A 10 számos lemezt nem csak az említett műfaj uralja, bár kétségtelen, hogy a címadó dal ebben a szellemben fogant. Valójában a lemezen több féle zenei stílussal is találkozhatunk: aRevenge Rock és a New Blood tipikus, amerikai gitárzene, a Pleasure Quest folkzene, a Class of '75 pedig egy tragikus szerelmi ballada. Aki kedveli az I See Hawks In L.Azenéjét, annak kellemes perceket jelent majd új formáció dallamvilága is.

David Serby-re egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy alkotói válsággal küszködő komponista. Hiszen nem kevesebb mint 50 szerzeménnyel a tarsolyában indult neki a The Latest Scam-mel közösen készített új albumának a felvételeinek. Végül – érthető módon - kénytelen volt leszűkíteni a keretet és így 20 szerzemény került a cím nélküli dupla korongra. Az előadó neve olyan albumoktól vált korábban közismertté, mint az I Just Don’t Go Home (2006),az Another Sleepless Night (2007), a Honky Tonk & Vine (2009) és a Poor Man’s Poem (2011).

Bár az új lemez repertoárja nagyon egységes, mégis találhatunk olyan számokat amelyek a többiek fölé tudtak nőni, ilyen pl. a True Love, az Amnesia, aPharaohs, a Breaking News és a Gospel Truth.

A Hemifran nem csak a folkzenei előadók világ szintű képviseletét látja el, hanem önmaga is ad ki hanghordozókat. Ilyen kiadványuk a „Music From Home”, ami már szinte sorozattá nőtte ki magát. Ennek a legfrissebb tagja a Home Is Where The Heart Is  címet viseli és a Hemifran valamint a Paraply Records közös gondozásában jelent meg. A lemez repertoárjában a Hemifran kötelékébe tartozó előadók – szám szerint 17- szerepelnek egy-egy felvétellel. Az albumon olyan remek számokat találhatunk, mint az Our Town (Citizen K), a This Country Girl (Cina Samuelson), a Bring Down The Clouds (Pelle Johanson), a Song Of October (The Fantastic People) és az I Begin To Softly Cry (Rambling Nicolas Heron). Aki szeretne egy kis ízelítőt kapni a Hemifran által képviselt zenei világból, aki vágyik egy kis folkzenére annak tökéletes választás ez a kiadvány.

Honlap: www.hemifran.com

Czékus Mihály
Címkék:
  • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
    Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
  • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
    Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
MTI Hírfelhasználó