Orbán: Kölcsönös tisztelet van Magyarország és Szerbia között
Méltatta a vajdasági magyarok sikerét a szerbiai választásokon, és a teljes magyarság támogatását kérte a magyarországi voksoláson Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Szó című újvidéki napilapnak adott interjújában.
2014. április 3. 11:04

A miniszterelnök március 28-án a vajdasági Szabadkán leleplezte Kosztolányi Dezső egészalakos szobrát, a Magyar Szó csütörtökön megjelent interjúja is akkor készült.

Orbán Viktor a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) választási sikerével kapcsolatban úgy fogalmazott: ennek matematikai horizontja, de mélyebb jelentése is van. A VMSZ a 250 tagú új szerb törvényhozásban az eddigi öt helyett hat mandátummal rendelkezik majd. A kormányfő úgy fogalmazott, több szavazatot kaptak a magyar jelöltek, mint azt bárki korábban gondolta volna, több mandátumhoz jutottak, ami minden bizonnyal abból adódott, hogy a vajdasági magyarok nagyobb arányban vettek részt a szavazáson, mint a szerbek, és ez meghozta a sikert. "Ez a legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb olvasat, de van ennek egy mélyebb jelentése is: szerintem a vajdasági magyar közösség lábra állt, talpra állt és megerősödött. Öntudatában erősebb, mint korábban volt, szervezettsége sokkal jobb, mint volt" - hangsúlyozta.

A március 16-i szerbiai választásokon abszolút többséget szerző jobbközép Szerb Haladó Párttal (SNS) való jövőbeni kapcsolatot Orbán izgalmasnak nevezte. A szerb pártnak "megvan a maga története" - célzott az SNS politikusainak nacionalista, radikális múltjára a miniszterelnök. Hozzáfűzte azonban azt is, hogy 2012 óta a magyar kormány jól tudott együttműködni a szerb kormánykoalícióval - amelynek tagja volt az SNS -, illetve Tomislav Nikolic elnökkel.

"Kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat alakult ki Magyarország és Szerbia között. Én azt hiszem, hogy ez a közös tisztelet megmaradhat, mert az adott tiszteletet a kölcsönös érdekeltség is megerősíti. Vannak ugyanis kézzelfogható közös érdekeink, például Szerbia európai uniós tagságára nézve, ami a szerbeknek és az itteni magyaroknak is érdekük" - magyarázta.

Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy ez a szerb-magyar együttműködés az új szerb kormány megalakítását követően még jobb lehet, mert a kabinetben "ha minden igaz, a VMSZ meghatározó partner lesz". Ha a magyarokat megtisztelik azzal, hogy kormányzati felelősséget bíznak rájuk, az erősíti az együttműködést - jelentette ki.

Az egyszerűsített honosítási eljárással és a kettős állampolgársággal kapcsolatban kifejtette, hogy komoly próbatételről van szó, mert "a kettős állampolgárság olyan dolog, ami nem egyik pillanatról a másikra teljesedik ki". Hosszú évekig tart, hogy minden olyan Kárpát-medencei magyar, aki úgy gondolja, hogy szeretné megerősíteni a nemzethez való tartozását az állampolgársággal is, végül is megkapjon minden szükséges okmányt - mondta.

"Szép nyugodtan, napról napra emelkedik a magyar állampolgárok száma. Ennek nagy jelentősége lesz még a jövőben. Sokan csak egyszerű jogi aktusnak tekintik, az érző szívűek tudják azonban azt is, hogy ez egy szívaktus is, és komoly politikai tényezővé válik majd a jövőben. A következő 5-10 évben igenis lesz jelentősége annak, hogy kinek van és kinek nincs magyar állampolgársága" - fejtette ki a miniszterelnök.

A jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban vázolta, hogy a következő lépés a külhoni intézmények megerősítése lesz. Mint magyarázta: "ott, ahol már van, elmélyítjük az autonómiát, ott, ahol még nincs, kiépítjük. Létrehozzuk a magyar autonómiák közötti koordinációt és együttműködést, hogy az összhang, amely a Kárpát-medencei magyarok tehetségéből, tudásából és szorgalmából kialakítható, az mindenki számára hallható legyen. Az az igazság, hogy sok millióan vagyunk a Kárpát-medencében, akiknek van egy közös szenvedélyük, s ezt úgy hívják: Magyarország".

Arra a kérdésre, hogy mennyire fontos a győzelem aránya az április 6-i választásokon, a kormányfő úgy fogalmazott: "ha itt nyomban aláírhatnék egy papirost, hogy megvan az egyszerű többség, gondolkodás nélkül megtenném. Nem áltatnám magunkat, és nem ringatnám olyan illúzióban a saját híveinket, hogy a cél a kétharmados többség elérése." Hozzátette: a cél az, hogy az országnak olyan kormánya legyen, amely rossz kompromisszumok nélkül tudja intézni az állam ügyeit, és tudja védeni a magyar emberek érdekeit. "Ehhez már nem kell kétharmad. Az átalakításokat elvégeztük, ha megkapnánk - és kérem a polgárokat, hogy adják meg nekünk - az egyszerű, egyértelmű világos felhatalmazást, azzal már el tudnánk kormányozni Magyarország hajóját. Biztonságosan tudnánk kormányozni" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

MTI nyomán
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó