Ausztria és Szlovénia a visegrádi négyek találkozóin
Ausztria és Szlovénia a jövőben részt vesz a visegrádi négyek (V4) találkozóin - jelentette be csütörtökön Ljubljanában Borut Pahor szlovén elnök, miután megbeszéléseket folytatott cseh kollégájával, Milos Zemannal.
2014. április 4. 12:06
A CTK cseh hírügynökség szerint Pahor jelezte: a Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia által alkotott országcsoport döntést hozott arról, hogy Ausztria és Szlovénia bevonásával tartott találkozókat fognak rendszeresen tartani. Zeman azt mondta, hogy a két országnak a meghívása a visegrádi csoportba hosszú ideig tartó tárgyalások eredménye - írta a CTK, emlékeztetve: a cseh államfő tavaly ősszel, ukrajnai látogatásán foglalt állást amellett, hogy a V4-országok fűzzék szorosabbra kapcsolataikat Ausztriával és Szlovéniával.

Zeman e forrás szerint azt is mondta csütörtökön, hogy egyes V4-országok ellenezték az országcsoport négyről hatra való bővítését. A CTK szerint a V4 csoport szakértői újabb elemzésükben javasolták a tagországok felső vezetésének, hogy bővítsék ki a visegrádi együttműködésben résztvevők számát.

Az STA szlovén hírügynökség a két államfő ljubljanai tanácskozásáról szóló tudósításában úgy fogalmaz: Zeman tájékoztatta Pahort a visegrádi csoport kibővítésének lehetőségéről, ugyancsak arra hivatkozva, hogy a bővítést illető kezdeményezés nemrég látott napvilágot. A hírügynökség megjegyzi: Zeman ugyanakkor nem tudta pontosan megmondani, mikor várható az említett bővítés.
MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • A kormány célja, hogy megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot
  A kormány célja, hogy szeptember 30-áig megszüntesse a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot, és csaknem háromezer új hely megteremtésével felszámolja a börtönbizniszt - fogalmazott az igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, tíz büntetés-végrehajtási intézet új épületszárnyainak közös átadórendezvényén.
 • Szegénységi bizonyítvány a sorozatos baloldali vereség
  Az ellenzéki pártok egy évtizede tartó, permanens politikai sikertelensége egyfelől szétesett világképükre, választási és kormányzati stratégiájuk hiányára, másrészt arra vezethető vissza, hogy képtelenek válaszokat adni a nemzeti együttműködés rendszerére és egységes jövőképet kínálni a választóknak – olvasható a XXI. Század Intézet elemzésében.
 • Szobrok, rasszok, alkotmányok, átírt történelem
  Ne legyen kétségünk afelől, hogy a most elindult folyamatok a világháború után – a nyugati blokkban – felépített demokratikus társadalmi rend alapjait kezdhetik ki végleg.
MTI Hírfelhasználó