Ausztria és Szlovénia a visegrádi négyek találkozóin
Ausztria és Szlovénia a jövőben részt vesz a visegrádi négyek (V4) találkozóin - jelentette be csütörtökön Ljubljanában Borut Pahor szlovén elnök, miután megbeszéléseket folytatott cseh kollégájával, Milos Zemannal.
2014. április 4. 12:06
A CTK cseh hírügynökség szerint Pahor jelezte: a Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia által alkotott országcsoport döntést hozott arról, hogy Ausztria és Szlovénia bevonásával tartott találkozókat fognak rendszeresen tartani. Zeman azt mondta, hogy a két országnak a meghívása a visegrádi csoportba hosszú ideig tartó tárgyalások eredménye - írta a CTK, emlékeztetve: a cseh államfő tavaly ősszel, ukrajnai látogatásán foglalt állást amellett, hogy a V4-országok fűzzék szorosabbra kapcsolataikat Ausztriával és Szlovéniával.

Zeman e forrás szerint azt is mondta csütörtökön, hogy egyes V4-országok ellenezték az országcsoport négyről hatra való bővítését. A CTK szerint a V4 csoport szakértői újabb elemzésükben javasolták a tagországok felső vezetésének, hogy bővítsék ki a visegrádi együttműködésben résztvevők számát.

Az STA szlovén hírügynökség a két államfő ljubljanai tanácskozásáról szóló tudósításában úgy fogalmaz: Zeman tájékoztatta Pahort a visegrádi csoport kibővítésének lehetőségéről, ugyancsak arra hivatkozva, hogy a bővítést illető kezdeményezés nemrég látott napvilágot. A hírügynökség megjegyzi: Zeman ugyanakkor nem tudta pontosan megmondani, mikor várható az említett bővítés.
MTI nyomán
 • Majdan Minszkben
  A demokrácia exportja. Ezt a „sok munkát” végezte az USA évtizedeken át – borzalmas következményekkel. A „sok munka” során eltettek láb alól számos vezetőt, egyet például Észak-Afrikában, s ennek nyomán megindult a migránsáradat Európa felé.
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Vidnyánszky, a „román”
  A DK-szimpatizánsok keménymagja egyenesen Romániába zavarnák „vissza” a Beregszászról származó művészt.
 • Trianon 100 kompozíció a debreceni virágkarneválon
  Bár a járványhelyzet miatt elmarad a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása augusztus 20-án Debrecenben, az 51. virágkarnevált megtartják: tíz színpompás virágkompozíciót tekinthetnek meg majd az érdeklődők a főtéren, a táncosok pedig a város különböző pontjain mutatkoznak be - jelentették be a szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a készülő virágkocsikat is.
 • Népszerű a Mahart nyaralóhajózási programja
  Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók kihasználtsága augusztusban 62 százalékos - közölte Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
MTI Hírfelhasználó