Bajnai folytatta a baloldali kettős beszédet
A választási rendszer aljasságáról beszélt Bajnai Gordon, miután reggel hat órakor leadta szavazatát.
2014. április 6. 17:47

Ez a megnyilvánulás beleillik a baloldal hetek óta szajkózott vádjába, hogy az új választási rendszer nem demokratikus. Eközben a szabályozás demokratikus elemei lényegesen szélesedtek.

Bajnai Gordon szerint „Magyarországon egy olyan választási rendszert, egy olyan aljas választási rendszert alakított ki a Fidesz vezette parlament és kormány, amely Magyarországon tisztességtelenné teszi a választásokat. A Fidesznek egy 100 méteres síkfutásban kell indulni szabályszerűen, nekünk pedig szabályszerűen egy 400 méteres akadályfutásban.”

Az április 6-i parlamenti választásokhoz közeledve az ellenzék úton-útfélen arról beszélt, hogy az új rendszer nem demokratikus, de ezzel szemben legutóbb 1998-ban volt több egyéni jelölt, mint most. A választási rendszer tehát nemhogy szűkítette, hanem jelentős mértékben kiterjesztette a demokráciát, így például közel kétszer annyi jelöltre voksolhatunk, mint 2010-ben. Az új rendszer azzal, hogy a korábbi 750 ajánlószelvény helyett jóval nagyobb választókerületekben 500 aláírást kellett ajánlóíven összegyűjteni, jobban elősegítette a voksoláson való indulás lehetőségét.

A korábbi három választáson 6-10 között mozgott az országos listák száma, az új rendszerben ennek többszöröse (18) a pártok által állított listák száma. Ugyancsak a demokrácia szélesítése irányába tett lépés, hogy a mostani ciklusban megszűnt az az alkotmányellenes állapot, miszerint a nemzetiségek nem vehetnek részt a parlamenti munkában, most 13 nemzetiségi listára voksolhat az, aki korábban regisztrált. Az új szabályok több olyan féket és ellensúlyt építettek be a rendszerbe, amely visszaszorítja a komolytalan jelöltek indulási szándékát.

A volt miniszterelnök tehát ezen tények mellett is aljas rendszerről beszél, ugyanakkor még így is győzelemre számít. „Ha elegen elmegyünk ma, ha elegen kimondjuk, hogy elegünk van, akkor ennek ellenére is lehet változás Magyarországon” – fogalmazott Bajnai.

Az új választási rendszerről terjesztett valótlanságok mellett a balliberális vezérek kettős beszédet is folytatnak, ahogy ezt a fenti nyilatkozat is bizonyítja. Egyszer azt mondják, hogy a megváltozott szisztémában nem tudnak győzni, közben Mesterházy Attila, az MSZP elnöke január közepén az ATV stúdiójában a kétharmados győzelem lehetőségét sem zárta ki.

MNO - MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • Deutsch: A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából
  A brüsszeli bürokrácia „hülyét csinált" magából, és kiderült, hogy semmilyen normatív jogi szempont nem támasztja alá a Brüsszelből érkező jogállamisági kritikákat és kifogásokat. Ezek mögött kizárólag durva politikai szándék áll, az európai baloldal és magyar "dollárbaloldal" politikai támadási szándéka - mondta Deutsch Tamás.
 • Támadás a magyar egyetemek ellen
  Végtelenül aljas és felháborító a korrupciótól átszőtt EU parlamentje, valamint elnöke miatt feddhetetlenséggel ugyancsak nem jellemezhető bizottságának újabb aknamunkája Magyarország ellen – rögzíti Alvincz József.
 • Csurka megjövendölte a mai fejleményeket
  A „mainstream", a média fősodrata azt sugallja, hogy el kell vetni a régit, a nemzeti érték nem érték, a multikulti a trend. Ehhez a véleményhez Csurkának volt néhány szava, ami persze kiverte a biztosítékot az ellenfeleinél. Egy biztos: jóslatai beváltak, félelmetes előrelátással bírt. A mainstream média szemében Csurka ma nem divatos, sőt veszélyes – fogalmaz Bakos Katalin filmrendező.
MTI Hírfelhasználó