Nőtt a szlovák állampolgárságukat elvesztők száma
Az év eleje óta közel tizedével emelkedett azoknak a száma, akik a pozsonyi állampolgársági törvény alapján veszítették el szlovák állampolgárságukat.
2014. április 6. 17:38

Ez derült ki a pozsonyi belügyi tárca aktuális statisztikáiból.

A szlovák állampolgársági törvény jelenleg hatályos formáját - amely kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az aki egy másik országét felveszi - 2010 júniusában, Robert Fico előző kormánya idején fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A törvény alapján - annak 2010 júliusában történt hatályba lépése óta, idén április 4-ig - 769-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 48 felvidéki magyar.

A pozsonyi törvény rendelkezése alapján a szlovák állampolgárságukat elveszítők száma idén januárhoz képest - tehát közel három hónap alatt - mintegy tíz százalékkal nőtt. A legtöbb érintett - több mint háromszázan - a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítette el szlovák állampolgárságát.

A jogszabályt jelenleg is vizsgálja a szlovák alkotmánybíróság, a pozsonyi törvényhozás 30 képviselőjének 2011 szeptemberi keltezésű beadványa alapján. A beadvány aláírói azt kifogásolják, hogy a törvény nem egyeztethető össze az alkotmánnyal, amely kimondja: akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani szlovák állampolgárságától. A képviselői beadványról idén január végén tárgyalt a kassai székhelyű taláros testület, amely a nyilvános tárgyaláson nem hirdetett döntést az ügyben, majd a döntéshozatalt, egy héttel később, meghatározatlan időre elnapolta.

A vitatott jogszabály módosítására már Robert Fico jelenlegi kabinetje is ígéretet tett, legutóbbi közlésük szerint a jogszabály módosítása már elkészült és várhatóan még nyáron a parlament elé kerülhet. A jelzett módosítás tartalmi része egyelőre nem ismert, azt viszont a belügyi tárca közlése alapján tudni lehet, hogy a módosítás a szlovák állampolgárság megtartását, illetve annak esetleges visszaszerzését - egy másik ország állampolgárságának felvétele mellett - ahhoz a feltételhez kötné, hogy az érintett szlovák állampolgár állandó lakhellyel rendelkezzen abban az országban, amelynek állampolgárságát újként felveszi. Ez annyit jelent, hogy a módosítás érdemben nem változtatna a szlovák állampolgárságuktól már megfosztott vagy a jövőben magyar állampolgárságért folyamodó felvidéki magyarok túlnyomó többségének helyzetén.

MTI
 • Javaslat a Korrupcióellenes Munkacsoportnak
  A baloldali politikus ugyanis 2015. szeptember 29-én egy online újságnak az ügyre utalva a következőket mondta: „Amúgy nem azt mondtam, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel. Fontos az az is.” Egészen különleges üzenet ez a veterán politikustól.
 • Csengey Dénes legendája filmalkotásban
  Csengey mint ikon is fontos volt az MDF-nek, farmeröltönyt viselt, hosszú haja, szakálla volt, a fiatalokat vonzotta ezzel a megjelenéssel. Jó párost alkottak 1989. március 15-én a televízió előtt Cserhalmi Györggyel: a színész Kiáltványt olvasott fel Csengey beszéde előtt.
 • A „dollárbaloldal" továbbra is magyarellenes
  Gyurcsány Ferenc és a „dollárbaloldal" - úgy, ahogy korábban más nemzeti sorskérdések esetén - most is a magyar emberek érdekével szemben határozza meg a politikáját – fogalmaz Hollik István.
 • Életveszélyes az EP vérgőzös javaslata
  Hidvéghi Balázs azt mondta: a javaslat szövege egészen elképesztő állításokat és felhívásokat tartalmaz például a fegyverszállítások tekintetében, nemcsak üdvözli például a tankok Ukrajnába küldését, hanem kifejezetten felhív vadászrepülőgépek és nagy hatótávolságú rakétarendszerek szállítására is.
 • Erdélyben utakat zártak le a hóviharok miatt
  A Fogarasi-hasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére.
MTI Hírfelhasználó