Orbán: Ez egyértelmű felhatalmazás
A választók vasárnap igent mondtak az új közjogi rendszerre, az új gazdaságpolitikára és a néppárti kormányzásra.
2014. április 7. 14:48

A választók vasárnap igent mondtak az új közjogi rendszerre, az új gazdaságpolitikára és a néppárti kormányzásra – értékelte Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján, az Országházban az előző napi országgyűlési választást.

A kormányfő azt is mondta, hogy a választók nemet mondtak a gyűlöletre és az Európai Unióból való kilépésre. Megállapítása szerint egyértelmű és nem megkérdőjelezhető felhatalmazást, megerősítést kaptak, hogy folytassák azt, amit elkezdtek.

Orbán nem látja jelentőségét annak, hogy egy vagy két választókörzetben még nem dőlt el a mandátum sorsa, a lényeget ez nem befolyásolja – közölte. A kormányfő hétfői, nemzetközi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány szerdán ül össze először és a választások lebonyolítását értékeli.

Magyarország helye nem rendkívüli

Magyarország helye az Európai Unión belül nem rendkívüli, csak „erőteljesebben fogalmazunk és határozottabban állunk ki” néhány fontos, Európában szokatlan gazdaságpolitikai intézkedés mellett – mondta Orbán. A kormányfő több kérdést is kapott kormánya és az unió viszonyáról. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és az EU között nincs több konfliktus, mint más tagállamok és a közösség között.

Az olasz sajtó kérdésére azt is mondta, hogy még vasárnap este beszélt telefonon Silvio Berlusconi volt olasz kormányfővel, akivel megvitatták a magyarországi választás eredményét.

Nagy korszak kapujában állunk

Széles jövő előtt állunk, nagy korszak kapujában – mondta Orbán. Hozzátette: az ország a régió éllovasa lesz. A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt egy év gazdasági eredményei nem átmenetiek, a magyar gazdaság annak a sokat vitatott gazdaságpolitikának az eredményeként, amit most az emberek megerősítettek, kiválóan fog teljesíteni a következő időszakban.

A miniszterelnök példaként hozta a fővárost, amely, mint mondta, óriási mértékben fejlődött és ez a fejlődés a jövőben még látványosabb lesz.

EP-választás: csütörtökre kész lehet a Fidesz-KDNP listája

Csütörtökre kész lehet a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) választási listája – közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján, az Országházban. A kormányfő a tájékoztatón a személyi és kormányzati szerkezeti ügyekkel – így például az általa vezetett új kabinet összetételével – kapcsolatos kérdésekre többször is azt a választ adta, hogy időt kér, szerdán kormányülés lesz.

Harmadik kormánya gazdaságpolitikájával összefüggésben arra a kérdésre, hogy milyen lesz a forintpolitikájuk, azt válaszolta: forintpolitikája a nemzeti banknak lehet, a kormánynak nem, „ezt mi tiszteletben tartjuk”.

Indokolt a bankadó megtartása

Orbán Viktor indokoltnak nevezte a bankadó megtartását. Megfogalmazása szerint indokolt, hogy a bankok is részesei maradjanak a méltányos közteherviselésnek. Hozzátette, örömmel látja, hogy a pénzintézetek beépítették működésükbe a bankadót, és ismét profitot értek el.

MTI nyomán
  • Hadházy Ákos körül elfogyott a levegő
    Már a baloldal sem kér a botrányhősből, aki egyéniben mindeddig csúfos kudarcot vallott, csak listáról jutott be az Országgyűlésbe.
  • 340 millió keresztényt üldöznek a világon
    Drámai kép rajzolódik ki az Open Doors keresztény emberi jogi szervezet tavalyi évet áttekintő jelentéséből, melyet január 13-án mutattak be az olasz képviselőházban.
  • Armin Laschetet választották meg a CDU elnökének
    Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnökének győzelmét hozta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító, online kongresszusa. Laschet borítékolhatóan CDU-elnök lesz, ám közel sem biztos, hogy ő váltja majd Angela Merkelt a kancellári székben az őszi szövetségi parlamenti választásokat követően.
MTI Hírfelhasználó