A kormány még tanulmányozza a strasbourgi ítéletet
Az Európai Tanács egyik testülete kimondta: a hatályos magyar egyházügyi törvény rendkívül széles és liberális kerete a vallásszabadságnak.
2014. április 9. 12:07

Az Európai Tanács egy másik testülete már kimondta, hogy a hatályos magyar egyházügyi törvény rendkívül széles és liberális kerete a vallásszabadságnak, a mostani döntés pedig csak közvetett jogsérelmet állapított meg - hívta fel a figyelmet a Ma reggelben a a KIM parlamenti államtitkára.

Még tanulmányozza a kormány a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletét az egyházügyi törvényről - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán az m1 Ma reggel című műsorában. Rétvári Bence felhívta rá a figyelmet, hogy a kedden nyilvánosságra hozott döntés első fokú, Magyarországnak lehetősége van a bíróság nagykamarájához fordulni az ítélet miatt. Megjegyezte, a strassbourgi testület nem az Európai Unió, hanem az Európa Tanács (ET) szerve, amely nem kötelezheti az országokat arra, hogy a jogszabályokat megváltoztassák. A politikus úgy értékelte, hogy a testület közvetett jogsérelmet állapított meg, mivel az egyházak anyagi támogatásáról van szó. Utalt rá, hogy a törvénnyel a "bizniszegyházakat" akarták kiszűrni. A bírák azt mondták ki, hogy Magyarországnak lett volna más lehetősége ezeket az egyházakat "enyhébb" módon - mint az újbóli nyilvántartásba vétel - kiszűrni, de azt nem mondták meg, mit lett volna ez a mód - közölte.

Rétvári Bence szerint azt kell tanulmányozni, hogy nagyon sokszor változott a törvényi szabályozás az elmúlt időszakban, és az ítélet az első verziókat figyelembe veszi, de lehetséges, hogy a most hatályos alaptörvényi és sarkalatos törvényi rendelkezéseket nem. Lehet, hogy most már a megváltozott jogszabályok miatt nem is aktuális ez az értelmezés, de ezt csak az ítélet pontos tanulmányozása után tudják megmondani - tette hozzá. Felidézte, hogy az ET másik intézménye, a Velencei Bizottság kimondta, a most hatályos egyházügyi törvény rendkívül széles és liberális terepe a vallásszabadságnak. Az Emberi Jogok Európai Bírósága keddi ítéletében kimondta: a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságának tekintetében sérült a magyar államot beperlő vallási közösségek gyülekezési és egyesülési szabadsága azáltal, hogy az új egyházjogi törvény megfosztotta őket egyházi státusuktól. A pert több, státusától megfosztott vallási közösség indította.

Rétvári Bence az M1 szerda reggeli műsorában beszélt arról is, hogy május 6-ára biztosan összeáll az új Országgyűlés, már csak azért is, mert az alaptörvény alapján a köztársasági elnöknek 30 napon belül össze kell hívnia a parlament alakuló ülését. Előtte a különböző választási bizottságok több körben állapítják majd meg az eredményeket. Erre a 106 egyéni körzetben 6 nap van, míg az országos listákat a választásokhoz képest 19 nap alatt kell megállapítani. Mindenhol lehetnek ugyanakkor jogorvoslati lehetőségek, így összességében 30 nap az a leghosszabb határidő, ameddig az utolsó mandátumról is döntés születhet, azaz május 5-ére már minden mandátum sorsa biztos lesz. Rétvári Bence emlékeztetett arra is: hogy megakadályozzák a politikusi álláshalmozást a közszférán belül, illetve a közszféra és a vállalkozói szféra között, mostanra nagyon szigorúak lettek az összeférhetetlenségi szabályok, a következő parlamentben nem ülhet már polgármester, és például ügyvédként, vállalkozóként, ügyvezetőként, közalkalmazotti státusú háziorvosként, járási hivatalvezetőként, "megyei főispánként" sem lehet valaki országgyűlési képviselő.

hirado.hu - M1 - Ma reggel
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó