Az orosz csapatok visszavonását sürgeti a NATO főtitkára
Az orosz katonai egységeknek az ukrán határról való visszavonására szólította fel Moszkvát csütörtökön Prágában a NATO főtitkára.
2014. április 10. 15:51

Anders Fogh Rasmussen prágai sajtótájékoztatóján törvénytelennek minősítette az ukrajnai orosz agressziót. Azt mondta, Moszkva módszerei és retorikája a múltat idézi. A tisztségviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NATO-tagállamoknak nemcsak hogy meg kell állítaniuk a katonai kiadások csökkenését, de növelniük kell őket.

"Felszólítom Oroszországot, hogy vonja vissza az ukrán határon állomásázó katonai egységeit, és kezdjen párbeszédet az ukrán kormánnyal" - jelentette ki Rasmussen azt követően, hogy Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel tárgyalt. Hangsúlyozta, hogy Moszkvának abba kell hagynia "Ukrajna destabilizációját". A hidegháború befejezése óta most első ízben történt meg - vélekedett Rasmussen -, hogy egy állam "katonai erővel" megpróbálja megszerezni szomszédja területének egy részét. "Az ukrán határon jelenleg 40 ezer orosz katona állomásozik. Ez nem gyakorlat, harcra készen állnak" - szögezte le.

A NATO főtitkára szerint a konfliktust nyilvánvalóan diplomáciai eszközökkel kell megoldani. Úgy véli, Oroszország etnikai feszültség szításával arra akarja rákényszeríteni Ukrajnát, hogy "semleges szövetségi állammá váljon". "Ilyen döntést csak egy szuverén Ukrajna hozhat, másnak ehhez nincs joga" - jegyezte meg. Rasmussen az ukrajnai orosz kisebbség elnyomásáról szóló moszkvai állításokat "puszta propagandának" minősítette. Rassmussen elmondta: a NATO azt tervezi, hogy megerősíti együttműködését Ukrajnával. Hozzátette: Ukrajna például részt vehetne bizonyos NATO-akciókban.

A NATO főtitkára egyúttal felszólította a cseh kormányt, hogy növelje katonai védelmi kiadásait. Elmondta, hogy más NATO-tagállamok számára is ez a követelmény. Sobotka miniszterelnök Rasmussen kijelentésére reagálva megjegyezte: annak ellenére, hogy Csehország az utóbbi években valóban a GDP egy százalékára csökkentette katonai kiadásait, a NATO-nak teljes értékű tagja, és teljesíti az abból fakadó kötelezettségeit. A NATO főtitkárát délután Milos Zeman cseh államfő is fogadja.

hirado.hu - MTI