Önkritika balról: nem voltak elég hitelesek
Nem voltak elég hitelesek, vagy nem valós társadalmi kérdésekre adtak választ – ezzel magyarázta Botka László, az választási vereségüket.
2014. április 11. 13:04

Nem voltak elég hitelesek, vagy nem valós társadalmi kérdésekre adtak választ – ezzel magyarázta Botka László, az MSZP választmányi elnöke választási vereségüket.

Teljesen világos a választási eredményből, hogy a politikai üzeneteink jelentős része nem érte el az általunk vélt választói közösséget – mondta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtökön Botka László. „Vagy azzal volt probléma, hogy nem a valós társadalmi problémákra, az emberek mindennapi életét leginkább nehezítő kérdésekre adtunk választ, vagy ha ez így volt, akkor nem elég hitelesen, vagy nem megfelelő módon tettük ezt” – hangsúlyozta a műsorban Botka.

Hozzátette: „Az is látszott egyébként ezen a választáson, hogy hiányzik a szocialista párt szervezeti jelenléte, főleg a kisebb településeken versenyhátrányba kerültünk.” Botka elmondta azt is, hogy változtatniuk kell politikájuk tartalmán és stílusán is.

Nem bennük látták a jövőt

A szocialisták szombati választmányi ülése kapcsán azt közölte, hogy Mesterházy Attila tart majd részletes értékelést, majd többórás vita kezdődik. „Elég maratoni választmányi ülés lesz” – fogalmazott. Szerinte ez alapján kirajzolódhat az a vélemény, hogyan kell átalakítani a politikájuk tartalmát. „Egy választási vereség után minden okunk és jogunk megvan az önkritikára, nem volt elég, amit felmutattunk” – mondta. Hozzátette: „A baloldal veresége azt jelenti, hogy az emberek nem bennünk látták a jövőt.”

Botka nem kommentálta Mesterházy azon döntését, hogy nem mond le az elnöki posztról. A választmányi ülésen szerinte ez is szóba fog kerülni, a lemondás és a maradás mellett is vannak érvek. A politikus azt is elmondta, hogy még biztos, hogyHorváth Csaba indul a főpolgármester-választáson.

Probléma a hitelességgel

Bokros Lajos is hasonlóan nyilatkozott csütörtökön az ATV-ben. A Modern Magyarország Mozgalom vezetője elmondta: nagy csalódás az, hogy a 40 százaléka a választásra jogosult állampolgároknak nem ment el szavazni.

„Ez sok mindennek köszönhető, egyrészt annak, hogy valószínűleg az összefogás által képviselt baloldali alternatíva nem tudott olyan programot készíteni, ami vonzotta volna az embereket. Másrészt lehet, hogy az összefogás hitelességével is volt probléma” – hangsúlyozta Bokros. A politikus hozzátette: véleménye szerint a demokratikus erőknek megújulást kell végrehajtaniuk, ami személyi megújulást is jelent.

Ismert, a választási vereség után az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért is bejelentette: tisztújítást tartanak. Mesterházyt a baloldalon is többen támadták, amiért nem ajánlotta fel lemondását.

MNO - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Az apokalipszis négy lovasa
  A nyílt társadalom ideológiái: a kommunizmus, a liberalizmus, a globalizmus és a rasszizmus.
 • Itthon 36-an fertőződtek meg egy családi rendezvényen
  Harminchatan fertőződtek meg koronavírussal egy Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényen - közölte az M1 Híradója. Az esettel összefüggésben több mint 120-an kerültek hatósági házi karanténba.
 • Utcai zavargásokat hozhat az ősz Magyarországon
  A koronavírus-járvány alapjaiban írta át a politikai közbeszédet, így a pandémiát megelőző időszakhoz képest jelentősen háttérbe szorult az ellenzéki pártok között végbemenő dominanciaharc, sőt sokáig a pártok belső konfliktusairól sem lehetett hallani – fejtette ki Deák Dániel a Magyar Nemzetnek készített elemzésében.
MTI Hírfelhasználó