Klinghammer: fontos a magyar nyelv megőrzése
A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint egyaránt fontos a magyar nyelv megőrzése és az idegen nyelvek tanítása.
2014. április 11. 14:55

A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint egyaránt fontos a magyar nyelv megőrzése és az idegen nyelvek tanítása. Klinghammer István a vasárnapig tartó, III. Hungarológiai és információtechnológiai konferencia és tanártovábbképzés megnyitóján megállapította: a globalizációval egyetemes nyelvvé vált az angol, de emellett megjelenik a kulturális nacionalizmus is.

Klinghammer István úgy fogalmazott: a nyelv, a kultúra, a hagyomány és a vallás újra fontossá válnak az életben, és annak érdekében, hogy magyarok maradjunk, ahhoz a magyarságtudat legfőbb elemét, a nyelvet kell folyamatosan őriznünk, gondoznunk, és "óvni kell Pázmány Péter örökségét", amely a magyar irodalmi nyelv kialakulását segítette elő.

Az államtitkár beszélt arról, hogy a modern korban erősebbek lettek a kultúrák közötti kapcsolatok, a műszaki haladás és a társadalmi jólét is elképzelhetetlen nemzetközi kapcsolatok nélkül, ebben a helyzetben pedig rendkívül fontos az idegen nyelvi képzés.

Hangsúlyozta: minden diáknak először az angolt kell megtanulnia, amelynek segítségével kommunikálni lehet az egész világban. A második nyelv lehet a német, az orosz, az olasz, a francia vagy a spanyol, ugyanakkor szerinte a szomszédos országok nyelvének oktatása is létfontosságú.

Az államtitkár rámutatott: a kisebb szókultúrával rendelkező közszereplők saját nyelvi viselkedésüket hozzáigazítják az utca szabad szájú nyelvkultúrájához, ami az értelmes emberek számára komikus. A meghallgatás készségét is gyakran elfelejtjük, emiatt pedig a dialógusok sokszor monológoknak tűnnek - jegyezte meg.

Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója kiemelte, a kortárs magyar kultúrát igyekeznek megismertetni a külföldiekkel, ennek érdekében kiállításokat, koncerteket, tudományos konferenciákat szerveznek, ezenkívül óvják azt a tárgyi, szellemi örökséget, amelyet a Magyarországon élők halmoztak fel. A globális világban felgyorsult a felejtés is, ami ellen emlékezéssel és a kulturális örökség ápolásával kell tenni - mondta.

Közölte: a magyart viszonylag kevesen beszélik anyanyelvként, de ezen a nyelven is jelentőset alkottak a tudomány és a kultúra területén, valamint az emberek közötti érintkezésben. Az intézet magyarságismereti képzésének legfontosabb hozadéka a határon túli magyar diákok számára az, hogy őseik nyelvével, anyanyelvükkel úgy találkoznak, mint egy minden területen használható nyelvvel.

A főigazgató szerint a kétnyelvűség megkétszerezi az ember értékét a munkaerőpiacon és a kommunikációban, a magyaroknak pedig meg kell tanulniuk egy világnyelvet, illetve a környező országok nyelveinek egyikét. Véleménye szerint a kétnyelvűséget támogatni kell, mert ezáltal nagyobb lesz a magyar öntudat is.

hirado.hu - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Rétvári: ez a nyár a hajózásról szól a Dunakanyarban
  Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának arlamenti államtitkár, KDNP-s országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy volt olyan nap, amikor 3800-an utaztak ezeken a hajókon. Idén nyáron már több mint 50 ezren választották ezt a lehetőséget.
 • Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
  Rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet - hangsúlyozta a kormányszóvivő kedden Budapesten, az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón.
 • Sétálóidőn az örök emberi értékek égető hiányáról
  Az olvasók egy része továbbra is megmaradt homo morálisnak, akit az erkölcs, az istenhit, élet és halál, vagy éppen a szűkebb és tágabb közösségek iránti elkötelezettség vezérel. Nyilván ők keresik ezeket az értékeket az irodalomban. Nekik tehát bízvást ajánlhatom a kötet olyan novelláit, mint például a Mennybemenetel, A repedés vagy az Úton, amelyekben a talmi cinizmus helyett a mai társadalomról, az örök emberi értékekről vagy azok égető hiányáról van szó.
MTI Hírfelhasználó