A győzteskompenzáció nem sért alkotmányos alapelvet
A Fidesz frakcióvezető-helyette szerint ugyanis egy szavazat nem hasznosul két helyen, ezért nem sért alkotmányos alapelvet.
2014. április 11. 23:03

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Duna Közbeszéd című műsorában elmondta, hogy több, mint ötszázezren tettek állampolgári esküt és nagyjából százhúszezer érvényes szavazatot adtak le határon túli területekről. Megjegyezte, hogy ugyan az érvényes szavazatok száma nem magas, de első alkalommal került sor rá, így a húsz százalékos eredményelenségi rész sem számít soknak. Kiemelte, hogy az ötszázezer főből nyolcvanezren rendelkeznek magyarországi lakhellyel, akik eleve nem is szavazhattak levélben, valamint a közel százezer gyermek számát is le kell vonni az ötszázezer főből.  A Fidesz frakcióvezető-helyettese sikernek minősítette a műsorban, hogy a magyarországi részvételhez hasonló arányú részvétel volt a határon túli területeken, majd hozzátette: kétségkívül bonyolultabb egy levélben történő szavazás, mint a személyes.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek a parlamentben, Gulyás Gergely kijelentette, hogy a kérdés nincs ekkora jelentősége, szerinte ugyanis azoknál a törvényeknél, ahol a jelenlévők kétharmada szükséges, biztosítható lesz a kétharmados. Hozzátette, Magyarországon a mandátumok ötvenegy százalékával hatékonyan lehet kormányozni. A képviselő szerint a 15. egyéni választókerületen múlik a Fidesz kétharmada, amely Fideszes győzelem esetén lenne meg, amennyiben Kunhalmi Ágnes nyer abban a szavazókörzetben, 132 képviselőjük lesz a parlamentben. Megjegyezte: egy erősen baloldali szavazókör van még nyitva.

A „győzteskompenzáció” kapcsán Gulyás Gergely elmondta, olyan eset nincs, hogy egy szavazat két helyen hasznosul, ezért nem sért sem alkotmányos alapelvet, sem pedig a választójog egyenlőséget. Kiemelte, hogy a Fidesz teremtette meg annak a lehetőségét, hogy alkotmányjogi panasszal ilyen ügyekben az Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, majd hozzátette: ha nincs kétharmad, akkor nincs jelentősége az ügynek.

Elmondta, hogy az előző választási rendszer aránytalanságait szüntette meg az átalakítás. Bár a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a jelenlegi választási rendszerben is vannak aránytalanságok, a Velencei Bizottság tizenöt százalékos kritériuma nem a két szélsőséghez, hanem a középhez mért kritérium. Kettő vagy három olyan választókerület van, ahol az eltérés nem tizenöt, hanem 15-20 százalék között van, azért mert olyan kis megyékről van szó, – az egyik Somogy a másik meg Tolna – ahol ha két mandátummal még nagyon lenne az eltérés – mondta Gulyás Gergely. Tehát az eddigi szabály betartásával, miszerint egyéni választókerület megyehatárt nem léphet át, nem lehet másképp kialakítani. Hozzátette, hogy minden választókerületi határmeghúzás politikai kérdés, ezért lehet rajta vitatkozni, de ennél arányosabbat nem lehet létrehozni.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese a Közbeszédben úgy fogalmazott: „az országgyűlés valamivel több, mint a fele a korábbi képviselői létszámnak, a korábbi 15-12-10 fős frakcióalakítási szabályhoz képest a mostani öt fő nagyvonalúnak minősül. Megjegyezte, számszerűen könnyebb ma frakciót alakítani. A kormány megalakulásának időpontjáról annyit mondott Gulyás Gergely, hogy legkorábban május közepén, de az is elképzelhető, hogy csak az EP választást követően valósulhat meg.

hirado.hu - Duna TV
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó