"A Krím még életünkben visszatér Ukrajnához"
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnöknek meggyőződése, hogy Ukrajna idővel visszakapja a fennhatóságát az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget felett.
2014. április 12. 10:13

Erről a kormányfő pénteken beszélt egy televíziós interjúban. "Igaz, ez a kérdés gyorsan és egyszerűen nem oldódik meg. Csak arról biztosíthatok mindenkit, hogy még a mi életünkben bocsánatot kérnek az ukrán néptől azok, akik elfoglalták a Krímet, és Ukrajna újra ellenőrzése alá veszi területét, a Krími Autonóm Köztársaságot" - fogalmazott a kormányfő.

Jacenyuk egyébként az ország délkeleti részén kialakult helyzetet kommentálva úgy vélte, hogy minden esély megvan a konfliktus békés rendezésére. "Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezek az emberek önként kijöjjenek az elfoglalt hivatali épületekből, letegyék a fegyvert, ne kövessenek el terrorista cselekményeket és ne fenyegessék a lakosság biztonságát" - hangsúlyozta.

Április 6-7-én három kelet-ukrajnai városban - Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban - radikális oroszbarát tüntetők megrohamozták és megszállták a helyi megyei adminisztráció épületét, Luhanszkban és Donyeckben az SZBU hivatalát is.

A tüntetők függetlenséget akarnak a megyéknek, de elhangzottak olyan követelések is, hogy a Krímhez hasonlóan az említett területek is csatlakozzanak Oroszországhoz.

Harkivban a belügyminisztérium kedden terrorizmusellenes műveletet kezdett, amelynek eredményeképpen egyetlen lövés nélkül megtisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét, valamint mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek a hatóságok. A városban a szakadárok előző nap kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot".
Donyeckben - ahol szintén kikiáltották a "független donyecki köztársaságot" - a tüntetők még mindig megszállva tartják a megyei adminisztráció, Luhanszkban pedig az SZBU épületét.

Arszenyij Jacenyuk pénteken Donyeckben folytatott megbeszélést helyi vezetőkkel, az oroszbarát aktivisták vezetőivel azonban nem volt hajlandó találkozni.

hirado.hu - MTI
  • A kormány az ország biztonságát és a gazdaságot is megvédi
    Az elhúzódó háborús helyzetben az új magyar kormány két legfontosabb feladatának az ország biztonságának és gazdaságának megvédését nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely bejelentette, hogy péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak rezsicsökkentett árú üzemanyagot, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig a kormány által nyolc területen bevezetendő extraprofit-különadó részleteiről számolt be.
  • A Kádár-rendszer feltárása nélkül nem érthetjük a jelent
    Száztíz évvel ezelőtt született Kádár János, aki hazánk XX. századi történelmének egyik legmeghatározóbb figurája lett.
  • A digitalizált világ diktatúrába torkollhat
    „Ha a mesterséges intelligenciának átadjuk a döntést, akkor valóban jöhet egy fordulat, amikor valóban már egzisztenciális fenyegetést fog jelenteni az emberi létezésre” – mondja Miklos Lukacs de Pereny.
MTI Hírfelhasználó