"A Krím még életünkben visszatér Ukrajnához"
Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnöknek meggyőződése, hogy Ukrajna idővel visszakapja a fennhatóságát az Oroszország által bekebelezett Krím félsziget felett.
2014. április 12. 10:13

Erről a kormányfő pénteken beszélt egy televíziós interjúban. "Igaz, ez a kérdés gyorsan és egyszerűen nem oldódik meg. Csak arról biztosíthatok mindenkit, hogy még a mi életünkben bocsánatot kérnek az ukrán néptől azok, akik elfoglalták a Krímet, és Ukrajna újra ellenőrzése alá veszi területét, a Krími Autonóm Köztársaságot" - fogalmazott a kormányfő.

Jacenyuk egyébként az ország délkeleti részén kialakult helyzetet kommentálva úgy vélte, hogy minden esély megvan a konfliktus békés rendezésére. "Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezek az emberek önként kijöjjenek az elfoglalt hivatali épületekből, letegyék a fegyvert, ne kövessenek el terrorista cselekményeket és ne fenyegessék a lakosság biztonságát" - hangsúlyozta.

Április 6-7-én három kelet-ukrajnai városban - Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban - radikális oroszbarát tüntetők megrohamozták és megszállták a helyi megyei adminisztráció épületét, Luhanszkban és Donyeckben az SZBU hivatalát is.

A tüntetők függetlenséget akarnak a megyéknek, de elhangzottak olyan követelések is, hogy a Krímhez hasonlóan az említett területek is csatlakozzanak Oroszországhoz.

Harkivban a belügyminisztérium kedden terrorizmusellenes műveletet kezdett, amelynek eredményeképpen egyetlen lövés nélkül megtisztította a szakadároktól a harkivi megyei adminisztráció épületét, valamint mintegy 70 oroszbarát épületfoglalót őrizetbe vettek a hatóságok. A városban a szakadárok előző nap kikiáltották a "harkivi népi köztársaságot".
Donyeckben - ahol szintén kikiáltották a "független donyecki köztársaságot" - a tüntetők még mindig megszállva tartják a megyei adminisztráció, Luhanszkban pedig az SZBU épületét.

Arszenyij Jacenyuk pénteken Donyeckben folytatott megbeszélést helyi vezetőkkel, az oroszbarát aktivisták vezetőivel azonban nem volt hajlandó találkozni.

hirado.hu - MTI
 • A Demokrácia Védvonal
  A mintegy 175 kilométer hosszú, 4 méter magasra tervezett létesítmény nem csupán műszaki jelentőségű.
 • Mikulássapkás hazugság
  Amerikában kezdték el ezt a hazugsághadjáratot évtizedekkel ezelőtt. Egy svéd reklámgrafikus egy híres üdítőitalhoz rajzolta le Santa Claus-t. Az ő Szent Kolozsuk eleve reklámfigura. Egy üdítőitalt ünnepelnek Szent Miklós helyett.
 • A hazához vezető kalauz sokaknak
  1948-ban a kommunisták eltávolították az állásából Fekete Istvánt, elsősorban a Zsellérek című könyve miatt, melyben megírta, hogy Ajkán milyen kegyetlenségeket követtek el 1919-ben a vöröskatonák.
 • Milliárdokba kerülhetnek Karácsony Gergely gáttervei
  A főváros a római-parti mobil gát felépítését elvetve, a Királyok útja-Nánási útra terveztethet új árvízvédelmi vonalat. Amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő héten támogatja az előterjesztést, akkor 1,9 milliárd forintba és két-három évbe telhet a tervdokumentáció elkészítése. A képviselők újabb cégvezetők visszahívásáról és a Lánchíd felújításáról is szavazni fognak.
 • Itthon és külföldön is egyre aktívabb a Soros-hálózat
  Az Európai Parlament képviselői elfogadták a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről szóló határozatot. Az EP baloldali pártjai által kezdeményezett újabb boszorkányüldözés mögött elemzők szerint valójában a Soros-hálózat áll.
MTI Hírfelhasználó