Kritikus választmány várja Mesterházyt
Várhatóan kritikus felszólalásokkal teli választmányi ülés vár ma az MSZP politikusaira, ahol azonban nem túl valószínű, hogy komoly személyi változtatásokról döntenének.
2014. április 12. 10:02

Botka László választmányi elnök szerint személyi, stílusbeli és hitelességbeli okai is vannak a választási vereségnek.

Kritikus felszólalások igen, tisztújításra vonatkozó komolyabb indítvány nem valószínű az MSZP mai választmányi ülésén a párt politikusai szerint. A testület tanácskozását a balliberális ellenzék tragikus választási eredménye után hívta össze Botka László választmányi elnök. Az eseményen Mesterházy Attila pártelnök tart majd részletes értékelést, utána pedig vélhetően órák hosszat szólalnak majd fel a választmányi tagok. A vereség okainak boncolgatásán kívül a tervek szerint szó lesz az európai parlamenti választásokra történő felkészülésről is.

A baloldal veresége után Mesterházy kijelentette: nem készül lemondani pártelnöki tisztségéről, azt pedig, hogy megpróbálnák elmozdítani a helyéről, az általunk megkérdezett szocialista politikusok szinte kizártnak tartják. Botka László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nem kívánta kommentálni pártelnöke döntését, de szerinte a választmányi ülésen ez a kérdés is szóba kerülhet. A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a tervek szerint az őszi önkormányzati választások után tartanak tisztújítást. Önkritikusan nyilatkozott pártja teljesítményéről, amikor arról beszélt: vagy azzal volt probléma, hogy nem a valós társadalmi problémákra, az emberek mindennapi életét leginkább nehezítő kérdésekre adtak választ, vagy pedig azzal, hogy ha ez így volt, akkor nem elég hitelesen, vagy nem megfelelő módon tették ezt. Szerinte a baloldal veresége azt jelenti, hogy az emberek nem bennük látták a jövőt, mint mondta, ennek személyi, stílusbeli, hitelességbeli okai is vannak.

– Én elhiszem, hogy sok mindenkibe sok minden szorult, de szombaton elsődlegesen arra kell választ találnunk, hogy mi vezetett a Fidesz győzelméhez – így kommentálta megkeresésünkre Szanyi Tibor azokat az értesüléseket, miszerint várhatóan sok résztvevő fog kritikusan megnyilvánulni. Mint az MSZP elnökségi tagja közölte: várhatóan a párt vezetése is kap kritikákat, szó lehet arról, hogy a nyolcpontos program megfelelő volt-e, nem jött-e túl korán, vagy éppen túl későn az ellenzéki szövetség megkötése. Jelezte: „mérgelődés” biztosan lesz, de konkrét indítvány tisztújításra nem várható, nem látja, hogy bárkinek „nekimennének”.

Összegyűlt aláírások

Az MSZP összegyűjtötte az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges 20 ezer aláírást. Gúr Roland, a szocialista párt EP-listájának harmadik helyezettje azt is elmondta, hogy a törvényes határidőig folytatják az aláírásgyűjtést.

MTI nyomán
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó