Kósa: A baloldal egyszer sem tudott élni az esélyével
A baloldaliaknak azt üzenték a választók, hogy sem ők, sem a programjuk nem kell – mondta Kósa Lajos.
2014. április 13. 15:50

A Fidesz alelnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában az európai parlamenti választások kapcsán azt mondta, abban bízik, hogy a magyar polgároktól olyan képviselők kapnak bizalmat, akik pillanatnyi politikai előnyök érdekében nem támadnak rá saját országukra. A debreceni polgármesteri széket országgyűlési képviselői mandátumra cserélő politikus a Simon-ügyről, az európai baloldalról és a kormány további négy évéről is beszélt.

„Butaság” a „kormányváltó összefogás” azon magyarázata, hogy azért nem ment el több állampolgár szavazni április 6-án, mert félt. Második alkalommal mondták nagy arányban a választók a baloldalnak, hogy „nem kérünk belőletek, nem kelletek, sem a politikátok, sem a programotok” – nyomatékosította Kósa Lajos.

A politikus megállapította: 2010-ben egy sokkal rosszabb állapotban lévő országot vett át a jelenlegi kormány, egy „szörnyű nyolcéves szocialista kormányzás után”, és nagyon kevesen hitték csak, hogy négy év múlva kétharmados támogatottságot kap majd a munka folytatásához. „Azóta hová jutottunk, (…) és miért ne higgyünk abban, hogy ezt lehet folytatni?” – tette fel a kérdést a leköszönő debreceni polgármester.

Rámutatott ugyanakkor, hogy bár a baloldal a rendszerváltás óta három alkalommal is kormányzott, de egyszer sem tudott élni az eséllyel, „mindig kudarcos, lúzerkormányzást valósított meg” és rosszabb helyzetbe került az ország, mint előtte volt. A Fidesz-kormányok ugyanakkor mindig éltek a lehetőséggel, ami azonban az emberek nélkül nem ment volna – emelte ki.

Elfogadhatatlan a kettős mérce

Kósa Lajos annak kapcsán, hogy míg José Manuel Barroso bizottsági elnök gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a választási győzelemhez, addig Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakcióvezetője egy megfigyelőcsoport létrehozását sürgette az Orbán-kormány monitoringozására hangsúlyozta, hogy „az a kettős mérce, amelyet az európai baloldal gyakorol, elfogadhatatlan és vissza kell utasítani”.

Debrecen fideszes polgármestere úgy vélte, az európai baloldalnak ez a fajta politikai krédója abból ered, hogy korábban az „embertelen és mélységesen antidemokratikus kommunista diktatúrával” alakított ki békés egymás mellett élést és politikát, miközben a kommunizmus több ember haláláért felel, mint a nácizmus. Leszögezte: a kettő egyformán elítélendő és mélységesen felháborító. Európában abban konszenzus van – folytatta, hogy a neonácikkal minden együttműködést el kell utasítani, ugyanakkor a radikális baloldallal szemben ez nincs meg – így az európai baloldal egész második világháború utáni szemlélete a kettős mércén alapul – állapította meg a Fidesz ügyvezető alelnöke. Hozzátette: amíg ezt nem tudják meghaladni, addig nem látják helyesen a világot.

A Fidesz alelnöke a műsorban kiért a közelgő európai parlamenti választásokra is. Álláspontja szerint az Európai Parlamentbe olyan magyar képviselők kellenek, akik pillanatnyi politikai előnyök érdekében nem támadnak rá a saját országukra. Az ugyanis „felháborító és elfogadhatatlan” – fogalmazott.

Nem vállal politikai felelősséget a baloldal

A politikus kérdésre reagálva beszélt a Simon-ügyről is. Hangsúlyozta, annak ellenére, hogy vannak bűnözők, Magyarország még jogállam, így a törvényalkotás vagy a kormány „nem vezényelhet elszámoltatás jellegű cselekményeket”, arra megfelelő szervezet az ügyészség, a bíróság és a rendőrség. Amennyiben azok munkájával nem elégedett a társadalom, akkor megfelelő szabályokat kell hozni, ugyanakkor „néhány bűnöző kedvéért nem kell az ország életét fenekestül felforgatni” – fogalmazott.

Álláspontja szerint hiba lenne azonban a politikai felelősséget a bíróságokon számon kérni. Úgy vélte, Zuschlag Jánost például hiába ítélte el jogosan a bíróság, a politikai felelősséget sem az akkori sportminiszter, Gyurcsány Ferenc, sem pedig az akkori államtitkár, Mesterházy Attila nem vállalta, pedig a hajdani Ifjúsági és Sportminisztériumba történtek az események. Kiemelte ugyanakkor, hogy a jobboldal „a maga módján értelmezi a politikai felelősséget”, ezért mondott le Schmitt Pál is, de „a szocialisták ütik be a legnagyobb szegeket a demokrácia koporsójába”, miközben arról, beszélnek, hogy gyengül a demokrácia Magyarországon – állapította meg.

Az egészség megőrzése a cél

Kósa Lajos kitért a kormány sporttámogatási rendszerére is, amely egy társadalompolitikai koncepció része – mondta, és a magyar társadalom egészségi állapotának megőrzése és a betegségek megelőzése céljából van szükség rá. Ezért volt szükség a dohányzás visszaszorítására, a „chipsadó” bevezetésére és „az élelmiszerek minőségével kapcsolatos harcra” is – mutatott rá. A magyar emberek egészségének megőrzése érdekében senki nem tett még annyit, mint a jelenlegi kormány – húzta alá a Fidesz alelnöke.

Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Fel kell venni a harcot a gravitáció ellen!
  A normalitás elleni háború légnyomást okozott magas poszton is.
 • A gyurcsányi „semmi”
  „A Világgazdaság korábban megírta, Gyurcsány Ferenc az elmúlt négy évben összesen kétmilliárdnyi osztalékot vett fel céges érdekeltségeiből. 2016-ban 1.179 millió forintot, 2017-ben 228 millió forintot, 2018-ban 298 millió forintot, 2019-ben pedig 238 millió forintot” – adta tudtul a média az idén februárban. És ez „csak” az osztalék.
 • Trianon 100 - Bélyegblokk az évfordulóra
  Az első világháborút lezáró békeszerződésre emlékező bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta Zrt.
 • Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette hazánkat, távoznia kell pozíciójából
  Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével, Vera Jourovával – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd reggel. Hozzátette: Orbán Viktor álláspontja szerint az EU-biztosnak a tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges.
 • A Magyar Sion építője
  A Napóleon elleni háborúk utáni években, a Szentszövetség uralma idején a politikai függetlenség elérése lehetetlen volt, de a kultúra területén, a Magyar Vatikán gondolatának a megfogalmazásával és építészeti megvalósításával Rudnay prímás a magyar szellemiség, a magyar öntudat ébrentartását segítette az ébredező kortárs reformkori nemzedékkel együtt.
MTI Hírfelhasználó