Többen bírálták Mesterházyt az MSZP-n belül
Több párttársa is bírálta Mesterházy Attilát az MSZP választmányi ülésén, amiért nem ajánlotta fel a lemondását a választási vereség után - értesült az Origo.
2014. április 13. 21:52

Több párttársa is bírálta Mesterházy Attilát az MSZP választmányi ülésén, amiért nem ajánlotta fel a lemondását a választási vereség után - értesült az Origo. A szocialisták elnöke tegnap azt állította: a 4 órás zárt tanácskozáson még javaslatként sem vetődött fel, hogy távozzon a párt éléről. Braun Róbert, aki a cikk szerint az egyik legélesebb kritikát fogalmazta meg Mesterházy Attilával szemben, a Híradónak nem cáfolta a megjelent információkat.

Bár Mesterházy Attila már a választás másnapján egyértelművé tette, hogy nem mond le pártelnöki tisztségéről, egyes szocialista politikusok szerint erre mégiscsak szükség lett volna. Erről beszélt például Fetser János, a párt orosházi elnöke is. "Ha egy csapat nyer, akkor együtt ünnepel mindenki, hogyha kiesik az NB I-ből, akkor elsősorban nem a játékosokat szokták elküldeni, hanem a vezetőket. Elég egyértelmű" – mondta Fetser.

Szekeres Imre szerint már a választás éjszakáján távoznia kellett volna a párt elnökségének. "Este volt egy lélektani pillanat, amikor az elnökségnek fel kellett volna ajánlania a lemondását, hiszen ők vezették a választást."

A párt választmánya órákon át tanácskozott. Mesterházy Attila a tanácskozás után elismerte, hogy több hibát is vétett, de állítása szerint még javaslatként sem vetődött fel a zárt ülésen, hogy lemondjon.

A zárt ülésről kiszivárgott hírek ennek ellenkezőjéről szólnak. Az origo úgy tudja: indulatos vita zajlott, ahol többen is megjegyezték, hogy Mesterházy Attilának le kellett volna mondani. A hírportál szocialista forrásokból úgy értesült: volt, aki a szemébe mondta az MSZP első emberének, hogy alkalmatlan elnöknek.

A cikkben megnevezik Fetser Jánost és Szekeres Imrét is. Az origo szerint ők nem csak az ülés előtt nyilvánosan, hanem a zárt ajtók mögött is bírálták a pártvezetést.

Az MSZP sajtófőnöke a Híradó cikkel kapcsolatos kérdéseire azt válaszolta, számos pontatlanságot tartalmaz. Szerinte ennek egyik oka lehet, hogy az Origo újságírója a többórás értekezletet végigülő, fáradt politikusok beszámolóira építette tudósítását. Az Origo értesülései szerint az egyik legélesebb bírálatot Braun Róbert fogalmazta meg a zárt ülésen.

A szocialisták monori elnöke állítólag arról beszélt, hogy Mesterházy Attila pár nappal korábban felhívta, és megfenyegette őt, hogy ne merészelje kritizálni. A politikus nem cáfolta a megjelenteket, csak annyit mondott: a vita konstruktív volt és a jövőről szólt, arról, hogy hogyan tudjuk a kiszolgáltatottságot és a szegénységet csökkenteni Magyarországon.

A szombati ülésen arról is döntött a szocialista párt választmánya, hogy május 31-én értékelik az országgyűlési és az EP választást. Október 11-én pedig elindul a tisztújítási folyamat. Mesterházy Attila bejelentette: biztosan indulni fog az elnöki posztért, azt viszont egyelőre még nem lehet tudni, hogy kik indulnak majd ellene.

Medgyessy: későn és rosszul fogtak össze

Vasárnap az M1 A Lényeg című műsorának vendége Medgyessy Péter volt miniszterelnök volt, aki elmondta, szerinte későn és rosszul fogtak össze a baloldali pártok, ez az egyik oka a vasárnapi vereségnek.

Hozzátette: a baloldali pártszövetség nem tudott elég vonzó alternatívát kínálni az embereknek, többek között azért, mert vidéken nem volt erős a jelenléte. Medgyessy Péter hangsúlyozta: azzal, hogy Gyurcsány Ferencet bevették az összefogásba, a pártszövetség több szavazatot vesztett, mint amennyit a volt miniszterelnök személye hozott.

hirado.hu - MTI