"Az INA ne legyen a horvátok és a magyarok küzdőtere"
Nem jó, ha az INA-t a horvátok és a magyarok küzdőtereként éljük meg - jelentette ki Zoran Milanovic horvát kormányfő egy hétfő esti tévéműsorban.
2014. április 15. 09:18

Az index.hr a kormányfőt idézve közli: "a Mol fizetett a részvényeiért, nagyon is megfizette, amiből meghatározott irányítási jogok következnek".

Zoran Milanovic az interjúban hozzátette: "ez egy olyan háború, amelyet én nem kívánok megvívni, tiszta játékszabályokat és olyan vállalatot szeretnék, amely az adott viszonyok között képes a fejlődésre, a foglalkoztatásra, a fejlesztési befektetésekre és a nyereségét visszaforgatja a vállalatba".

A kormányfő a Mol-INA tárgyalásokkal kapcsolatban megjegyezte, ő nem horvát vagy magyar, hanem a résztulajdonos képviselője.

"Elméletileg mi akár már holnap alapíthatunk egy új INA-t és saját magunknak adhatjuk a koncessziókat" - felelte Zoran Milanovic az INA sorsát érintő kérdésre, de erről bővebben nem beszélt.

A Jutarnji list korábban arról írt, hogy a horvát kormány szerint meg kell oldani a Mollal a problémákat, mivel Horvátország abban érdekelt, hogy az INA sikeresen működjön. A lap szerint ez stratégiaváltás, mivel eddig erős politikai és üzleti szembenállás volt tapasztalható, amely káros volt a horvát olajipari cég tekintélyére és üzleti teljesítményére.

"Az INA-nak mindenekelőtt egy egészséges és sikeres horvát vállalatnak kell lennie, amelyet végül is mindegy, hogy ki irányít" - nyilatkozta a lapnak korábban egy kormányközeli forrás.

MTI
  • Háború a nemzetállamok ellen
    Az internethasználók több mint negyven százaléka kezeli a platformot. Zuckerberg úr tehát moshatja kezeit: rajta igazán semmi nem múlik – vagy talán éppen majdnem minden?
  • Hazudtak, akik a CEU bezárásával kampányoltak
    Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: "Kizökkent az idő! Konferenciát tartottak Budapest belvárosában, mégpedig a CEU épületében, a Nádor utcában." "Évek óta azt hallom a liberális politikusoktól és az őket támogató médiumoktól, hogy a magyar kormány bezáratta, és elüldözte az egyetemet Budapestről" - jegyezte meg.
  • A Jogi Könyvszalon gyarapíthatja közös tudásunkat
    A francia mintára létrejött Magyar Jogi Könyvszalon hozzájárulhat közös tudásunk gyarapításához és a közéleti vitakultúra színvonalának emeléséhez - mondta köszöntőjében az államfő a hagyományteremtő szándékkal megszervezett, jogi könyveket bemutató első ilyen rendezvényen.
MTI Hírfelhasználó