Kerületről kerületre űzik a cigányokat Párizsban
Vitát váltott ki Franciaországban a párizsi VI. kerületi rendőrőrs egyik belső utasítása a romák „szisztematikus elhajtásáról”.
2014. április 16. 16:03

Vitát váltott ki Franciaországban a párizsi VI. kerületi rendőrőrs egyik belső utasítása a romák „szisztematikus elhajtásáról”, mivel etnikai kritériumok alapján tilos egy embercsoporttal szemben célzott intézkedéseket elrendelni.

A Le Parisien című fővárosi napilap keddi számában hozta nyilvánosságra azt a belső dokumentumot, amely szerint „a központi rendőrfelügyelet utasítása alapján” arra kérik „a belvárosi VI. kerületi rendőrség dolgozóit, hogy mostantól újabb utasításig éjjel és nappal is lokalizálják az utcán élő roma családokat és szisztematikusan hajtsák el őket”.

„Ez erőszakos és főleg törvénytelen” – mondta a lapnak az a magas rangú rendőrtiszt, aki a felháborodását kövezően kiszivárogtatta a belső utasítást.

Jean-Pierre Lecoq, a belváros jobboldali polgármestere szerint – aki elismerte, hogy néhány hete ő fordult segítségért a rendőrséghez – a romák a Szajna másik partjáról, a kevésbé elegáns Bastille környéki utcákból költöztek át a VI. kerületbe, miután a XI. kerületből kiűzték őket a rendőrök.

„Szerintem a legrosszabb az, ha szemet hunyunk afölött, ami történik” – fogalmazott a polgármester a BFM hírtelevízióban. Hozzátette: „Ezeket a kifejezéseket nem lenne szabad nyilvánosan használni, de egy belső feljegyzésről van szó.” A polgármester úgy véli, hogy „a katasztrofális helyzettel szemben elfogadhatatlan lenne nem fellépni emberi, szociális és egészségügyi téren”. „Én nem azt kértem, hogy az egyik kerületből a másikba űzzék át őket” – mondta Jean-Pierre Lecoq.

A rendőrség – amely megerősítette, hogy létezik az ominózus utasítás – elsősorban a dokumentum kiszivárogtatása miatt volt kénytelen védekezni, mivel tilos etnikai szempontok alapján célzott intézkedéseket elrendelni egy embercsoport ellen.

Megnőtt a kisgyermekes romák száma az utcán

Laurent Nunez, a párizsi prefektus kabinetfőnöke sajtótájékoztatóján elmondta: a feljegyzés nem a nyilvánosságnak, hanem a rendőri dolgozóknak adandó utasításokról szól, miután több jelzés is érkezett arról, hogy megnövekedett a közterületen sokszor kisgyermekkel élő családok száma. A tisztviselő viszont visszautasította a megbélyegzés szándékát. „A rendőri erők a törvényi kereteknek megfelelően lépnek fel. Egyetlen nemzetiséget sem vettünk célba.”

75 ezer utazó ember

Franciaországban a roma szót a kelet-európai, elsősorban román és bolgár cigányok szinonimájaként használják. A mintegy 75 ezer francia cigányt nomád életmódjuk alapján hivatalosan „utazó embereknek” nevezik.

Nunez elmondta, a cél az, hogy ne aludjanak gyermekek az utcán, ezért a rendőrök mindig felajánlják, hogy elkísérik sürgősségi szállásokra a családokat.

Stéphane Le Foll kormányszóvivő az RTL kereskedelmi rádió romákról szóló betelefonálós műsorában egy hallgatói megjegyzésre visszautasította az „invázió” kifejezést, s azt is, hogy az elmúlt időszakban növekedett volna a romák száma Franciaországban.

„Meg kell próbálni a romákat hazaküldeni”

„Tény és nem is fogom vitatni, hogy van bádogváros. De most úgy akarják bemutatni a vitát, hogy tessék, invázió van, általános robbanás, elárasztottak minket. Próbáljuk meg egy kicsit racionálisabban látni a dolgokat! Igen, van egy probléma, igen, ez tart egy ideje, és nem fogadhatjuk el, hogy ezek az emberek bádogvárosokban éljenek.” A politikus szerint „meg kell próbálni a romákat hazaküldeni oda, ahonnan jönnek, Romániába és Bulgáriába, és elkerülni azt, hogy visszajöjjenek”.

Hivatalos összesítések szerint Franciaországban mintegy 17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él mintegy 400 illegálisan kialakított bádogvárosban. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza.

Romatelepek

Franciaországban folyamatosan számolják fel az illegálisan létesített cigánytelepeket. A jobb- és a baloldali kormányok politikájában ebből az aspektusból semmilyen különbség nincs

MNO - MTI
 • A nyugat-európai liberálisok vallása a hungarofóbia
  Annyira nem bigottak, hogy ezért a vallásért Husz Jánosként a máglyára menjenek. Nem akarnak mártírok lenni, noha a mártír legyőzhetetlen ellenfél. Az ő vallásuk másról szól. Vallásuk másik fontos rítusa ugyanis: sorakozás a kasszánál.
 • Horror bohózat a párizsi ügyészségen
  Noha maguk a rendőrök sem mernek behatolni a város jó néhány területére, az ügyészség egy sokkal súlyosabb bűncselekménnyel foglalkozik: a német WDR köztelevízió 37 éves munkatársa szerint Giscard d'Estaing a párizsi irodájában rögzített interjú során háromszor is megérintette a fenekét.
 • Pünkösd - Egység a sokféleségben
  A mai néppártban már elfelejtett régi kereszténydemokrata jelszó szerint az európai közösség: egység a sokféleségben.
 • Donald Tusknak még nincs elege Magyarország bírálásából
  Ezúttal nem vont párhuzamot Magyarország és a náci Németország között, de Donald Tusk immár sokadik alkalommal tett negatív megjegyzéseket Orbán Viktor miniszterelnökről a Respekt című cseh hetilapnak nyilatkozva. Az Európai Néppárt elnöke szerint kizárólag politikai értelemben van mondanivalója a magyar kormányfőnek, baráti módon már aligha. Tusk beszélt arról is: a Fidesz néppárti felfüggesztése, a párt „karanténja” akár hosszasan is elnyúlhat.
 • Ha lejönnek a havasokból
  Bizalmi kérdés, szavahihetőnek tartjuk-e a történészt, amikor azt állítja: igyekszik sokoldalúan bemutatni a különféle élethelyzeteket. Ablonczy Balázst különösen foglalkoztatja, mi mindent fed el Trianon. Traumákról, tévhitekről, illúziókról is olvashatunk a napokban megjelent Ismeretlen Trianon című könyvében.
MTI Hírfelhasználó