Orbán: Legalább négy évig ezen az úton mehetünk tovább
Az országgyűlési választáson az emberek igent mondtak az új gazdaságpolitikára, amelynek célja egy munkaalapú, nem pedig spekulációalapú gazdaság felépítése.
2014. április 16. 14:05

Így értékelte a tíz nappal ezelőtti választást Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjének záróünnepségén.

A kormányfő úgy fogalmazott: a kabinet helyes utat választott a duális szakképzési rendszerrel, de „az igazán jó hír, hogy ez az út, ez a politika, a jövő útja biztonságban van […], legalább négy évig ezen az úton mehetünk tovább”.

Orbán Viktor közölte, hogy megállapodást készülnek kötni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával arról, hogy a 2014–20-as fejlesztési időszakban több tízmilliárd forintot fordítsanak a szakképzési rendszer fejlesztésére. Megköszönte egyúttal az MKIK-nak, hogy az elmúlt években a kormány „elvszerű és elkötelezett” segítője volt a munkaalapú gazdaság megteremtésében, a kétkezi munka becsületének helyreállításában és a szakképzési rendszer megújításában. Beszédében célként fogalmazta meg, hogy a szakiskolák ne a munkanélküliek, hanem a munkából élők számát gyarapítsák, a tanulók olyan mesterségeket tanuljanak, amelyekkel az iskola elvégzése után valóban elhelyezkedhetnek szakmájukban.

Ahhoz, hogy Magyarország legyen Európa egyik termelési központja – folytatta Orbán Viktor –, magasan képzett szakembergárdára van szükség, „a magyar szakemberek ma az ország legfontosabb versenyelőnyét jelentik”. A miniszterelnök a diákoknak azt mondta: aki már tizenévesen egy szakma sztárja, az jó úton halad, hogy sikeres ember is legyen. Hozzátette, reméli, hogy Magyarország hamarosan nemzetközi szakmai versenynek is otthont adhat. Az ehhez szükséges támogatást a kormány biztosítja – közölte. A Hungexpón rendezett VII. Szakma Sztár Fesztivált, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezte.

---------------------------------------------------------

A jó szakma felér egy diplomával

Parragh László, az MKIK elnöke a fesztivál megnyitóján elmondta, hogy a szakmák népszerűsítésére a kamara idén hetedik alkalommal rendezte meg a nappali tagozaton végző szakmunkástanulók versenyét. Az egyre nagyobb érdeklődést mutatja, hogy egyre nagyobb területen, ezúttal 13 ezer négyzetméteren mutatkoztak be a szakmák, a rendezvényre 14-15 ezer pályaválasztás előtt álló érdeklődőt vártak.

MTI nyomán
  • Budapest felett az ég
    Visszajöttek, akik annyira hiányoztak, visszajöttek, akikért megint rajongunk. Gyurcsány és az SZDSZ.
  • Újra kell tanulnunk a demokráciát
    A „létező demokrácia” részének kell tekintenünk az idegen titkosszolgálatok videókészítését és az időzített nyilvánosságra hozást. A külföldi tőzsdespekulánsok kampányfinanszírozó tevékenységét. A külföldi propagandaközpontok itthoni buzgólkodását.
MTI Hírfelhasználó