Mesterházyék élve boncolták magukat
Mesterházy Attila szerint az MSZP-t nem kell „feloldani” egy új pártban.
2014. április 16. 22:01

Mesterházy Attila pártelnök szerint az MSZP-t nem kell „feloldani” egy új pártban, egészen eddig azért küzdött, hogy ne tűnjön el a „süllyesztőben”, és sikernek nevezte, hogy megőrizték szervezettségüket.

Az MSZP elnöke erről szerdán az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. Azt mondta, soha nem fog egyetérteni olyan irányvonallal, amely arról szól, hogy az MSZP-nek fel kell oldódnia más formációban. Ezzel Szekeres Imre országgyűlési képviselő szavaira reagált, aki kedden a Facebook-oldalán közölte, lemondott jászsági elnöki pozíciójáról, és álláspontja szerint az MSZP bázisán új baloldali demokratikus pártot kell szervezni.

Hangsúlyozta: mai tudásával is megkötné az akkori helyzetben a megállapodást a baloldali ellenzékkel, mert akkor nem lehetett másként dönteni. Mivel azonban ez nem hozta meg az eredményt, egyetért azzal, hogy jelen formájában „nem megy tovább” az összefogás. Együttműködésre ugyanakkor szükség van, az önkormányzati választásokon a helyi szervezetek döntik el, hogy kivel és milyen formában akarnak együttműködni – tette hozzá. Az európai parlamenti választásokról azt mondta, eddig nem tudtak a kampánnyal foglalkozni, mert „élve boncolták magukat”.

Nagyobb lett volna a kár, ha nem mennek tovább

Minden kritikát elfogadok és megfogadok, de szerintem ebben a speciális helyzetben sokkal nagyobb kárt okoztunk volna, ha nem visszük tovább a folyamatot” – ezt már a Népszabadságnak mondta a pártelnök arra kérdésre, hogy milyen mértékű eredménynél fontolta volna meg lemondását. A személyes hibákat firtató kérdésre Mesterházy pedig azt válaszolta, minden olyan hibában, amelyet az eredmény kiértékelése során felsorolt, van személyes felelőssége.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az elmúlt években kollektív munka zajlott, és közös döntéseket hoztak, a legtöbbször egyhangú támogatással. Az MSZP elnöke úgy véli, a többi párttal kiszélesített szövetség megkötésekor óriási volt a nyomás a szereplőkön, és ez a nyomás egyetlen irányba mutatott: a teljes összefogás felé. „Azok, akik korábban a leghangosabban követelték az összefogást, most szintén a leghangosabban kritizálnak ugyanazért” – fogalmazott.

Vége, nincs tovább

A pártelnök az InfoRádióban elhangzottakhoz hasonlóan a Népszabadságnak is úgy fogalmazott az összefogással kapcsolatban: egyetért „Bajnai Gordonnal és Szabó Tímeával, akik szerint az összefogásnak ebben a formában vége van”. Ismert: Juhász Péter is kijelentette, hogy soha többé nem lesz összefogás.

Mint ismert, a baloldalon Mesterházy személye komoly vitákat szült, a párt választmányi ülésén keményen bírálták a szocialisták elnökét, és felmerült a lemondása is, bár Mesterházy szerint erről szó sem volt. Fetser János orosházi MSZP-elnök egyenesen alkalmatlannak nevezte, és MSZP-s nyilatkozók szerint  Lendvai Ildikó, Kovács László, Szekeres Imre és Braun Róbert is Mesterházy lemondása mellett érvelt.

MNO - MTI
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó