Halottak és sebesültek Ukrajnában
Három oroszbarát aktivista meghalt és 13 megsebesült szerda este a dél-ukrajnai Mariupol város belügyi laktanyájánál, amelyet nagy tömeg támadott meg.
Utoljára frissítve: 2014. április 17. 13:22
2014. április 17. 09:38

Közölte csütörtökön Facebook-bejegyzésében Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

 
Korábban a helyi média arról számolt be, hogy az Azovi-tenger északi partján fekvő város laktanyájához helyi idő szerint este nyolc körül mintegy ötszáz álarcos oroszbarát aktivista érkezett, és körbevette a laktanyát. A beszámolókat ismertető dpa hírügynökség szerint a támadók azt követelték az ukrán belügyi laktanya katonáitól, hogy adják át minden fegyverüket, és álljanak át a lázadók oldalára.

Az ITAR-TASZSZ azt jelentette, hogy mikrobuszokkal a helyszínre érkező, szürke egyenruhás ismeretlenek Molotov-koktélokat kezdtek el bedobálni a kaszárnya területére, amire válaszul bentről lövések dördültek és tűzpárbaj alakult ki. Találat ért egy mentőautót és két közelben lévő lakást is. A bentlakók kimenekültek, a találat okozta gázszivárgás miatt.
A tűzpárbajban három oroszbarát aktivista meghalt további 13 pedig megsebesült. A belügyminiszter beszámolója szerint 63 embert őrizetbe vettek, a legtöbb támadót lefegyverezték.

Az orosz határ közelében fekvő 450 ezres ukrán nagyváros honlapja csütörtök hajnali egy óra körül arról adott hírt, hogy a közeli Sztarodubovka irányából katonai konvoj tart Mariupol felé. Nem sokkal ezután a honlap arról számolt be, hogy abbamaradt a lövöldözés a laktanyánál.

Fegyveres oroszbarát szeparatisták a múlt hét vége óta legalább tíz kelet-ukrajnai városban foglaltak el rendőrségi és más középületeket.

E támadásokat a kijevi kormány szerint orosz ügynökök szervezik. Oroszország ezzel szemben azt állítja, hogy a térség orosz ajkú lakosságának az új kijevi vezetés elleni spontán tüntetéseiről van szó.

Orosz erők hasonló támadásokat hajtottak végre március elején az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten, amely felett alig két hét alatt átvették az ellenőrzést, s a terület egy gyors népszavazást követően március 21-re Oroszországhoz csatlakozott.

MTI nyomán
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Feltételekkel támogatja hazánk az uniós hitelfelvételt
  Feltételekkel, de hozzájárul Magyarország az európai uniós hitelfelvételhez – így döntött ma az Országgyűlés, miután elfogadta a kormánypártok erről szóló javaslatát. Ennek értelmében hazánk csak akkor támogatja a hétvégi uniós csúcson a mentőcsomagot, ha a felvenni készült 750 milliárd eurót kizárólag a gazdaság talpraállítására és például új munkahelyek létrehozására fordítják. Feltétel az is, hogy a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országoké és kikötötték azt is, hogy a folyamatban lévő, úgynevezett hetes cikk szerinti eljárásokat a hitelfelvétel elfogadása előtt le kell zárni.
 • Identitásunk finomítása végett fontosak a múlt részletei
  Történelmi múltunk aprólékos és szisztematikus feldolgozása nélkül "nem tudhatjuk, kik is vagyunk valójában és merre tartunk az egyre inkább elszemélytelenedő világunkban" - mondta az Alkotmánybíróság elnöke Juhász Imre alkotmánybíró Fiume - egy középkori város és kikötő a hatalmi érdekek metszéspontjában című könyvének bemutatóján kedden Budapesten.
 • Gulyás Gergely: manapság lázadás normálisnak lenni
  Manapság lázadás konzervatívnak, normálisnak lenni - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kultúrharc a XXI. században című konferencián, Budapesten kedden.
MTI Hírfelhasználó