Bartókkal köszöntek el Márqueztől
Bartók Béla zenéjével és kedvenc sárga virágaival búcsúztatták el Gabriel García Márquezt Mexikóvárosban.
2014. április 21. 22:52

Az író kiadója, a Random House közölte, hogy ha a család is beleegyezik, posztumusz megjelenhet a Nobel-díjas író utolsó, En agosto nos vemos (Augusztusban látjuk egymást) munkacímű regénye, amelyen Márquez már régóta dolgozott. A kiadó képviselője a kolumbiai rádiónak adott nyilatkozatában több részletet nem árult el, mint mondta, minden a család döntésén múlik.

Az író hamvait helyi idő szerint hétfőn délután helyzeték el a mexikóvárosi kultúrpalota előcsarnokában, ahol tisztelői három órán át róhatták le kegyeletüket ravatalánál. A búcsúztatáson megjelent Enrique Pena Nieto mexikói és Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is.

Mint a kultúrpalotát működtető Nemzeti Szépművészeti Intézet (INBA) igazgatója elmondta, a magyar Bartók Béla zenéjével és a Kolumbiából származó, több stíluselemet vegyítő népszerű latin zenei műfaj, a vallenato dallamaival tisztelegnek a nagy író, a „zene fanatikusa” előtt, aki maga is énekelt és táncolt, amikor csak tehette. A ravatalt sárga virágokkal díszítik fel, mert a sárga volt az író kedvenc virágszíne, kabátja hajtókájában is mindig egy szál sárga virágot viselt.

Még mindig nem tudni, hol nyernek végleges elhelyezést az író hamvai, aki Kolumbiában született és leginkább ottani élményeiből merített ihletet műveihez, de főleg Mexikóban élt és alkotott. Lehetséges, hogy a hamvakat megosztják szülőföldje és választott hazája között.

Kedden Kolumbiában a bogotai katedrálisban tartanak gyászszertartást, amelyet élőben közvetít a kolumbiai rádió és televízió. Az ottani búcsúztatáson egyebek közt Mozart Requiemjét adja elő a Kolumbiai Nemzeti Szimfonikus Zenekar.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó