Mégis visszalép Horváth Csaba?
Lemondott a főpolgármesteri indulásról Horváth Csaba - állítja az M1 Híradó. A jelölt azt mondta: őt támogatja a szocialista párt.
2014. április 24. 09:59

A Híradó értesülései szerint hat nappal a választások után, az MSZP választmányi ülésén, zárt ajtók mögött döntött arról a párt, hogy nem indítja Horváth Csabát ősszel.

Ma is őt támogatja az MSZP, erről beszélt Horváth Csaba, a párt főpolgármester-jelöltje, és leszögezte: arra törekszik, hogy más pártok is őt támogassák. A Híradó viszont úgy tudja, Horváth Csaba hat nappal a választások után az MSZP választmányi ülésén felajánlotta, hogy visszalép az őszi indulástól, ha ő lenne az akadálya annak, hogy közös jelöltet indítson a baloldal. Információink szerint a párt választmánya zárt ajtók mögött akkor elfogadta Horváth Csaba visszalépését, és döntöttek arról, hogy nem őt indítják.

Horváth Csaba ennek ellenére úgy fogalmazott: ő az MSZP jelöltje. Többször is kitért a válasz elől, amikor azt kérdezték tőle az újságírók: hajlandó-e visszalépni.

A Híradó értesüléseit, amely szerint Horváth Csaba az MSZP-ben zárt ajtók mögött már lemondott az indulásról, megerősíti, hogy az Index azt írta: „felajánlanák Budapestet az LMP-nek a szocialisták”. A portál szerint az MSZP jól megkavarja a viszonyokat a baloldalon azzal, ha „alkalmi szövetséget ajánl az LMP-nek”. A lap a konstrukció részleteiről is beszámolt, ezek szerint a baloldali pártok külön fővárosi listát állítanának, de mindannyian „beállnának az LMP főpolgármester-jelöltje mögé”.

Kabarénak nevezte az alkalmi szövetségkötés ötletét Schiffer András. Az LMP társelnöke ugyanakkor elismerte: zajlanak informális beszélgetések, és a szocialisták folyamatosan üzengetnek nekik, hogy alkalmi szövetségre lépnének velük.

„Távol álljon tőlem, hogy politikai tanácsokat osztogassak ellenfeleknek, de azért szerényen megfogalmaznám, talán a szocialista párt is jobban járna, ha levonná a következtetéseit annak, hogy április 6-án az Összefogás megbukott. Az LMP viszont a lehetőségeihez képest győzött” – fogalmazott Schiffer András.

Úgy tudjuk: az MSZP-ben a választások óta egyre többen beszélnek arról, hogy új szövetségeseket kellene találniuk. A Bajnai Gordonnal kötött szövetség ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, Gyurcsány Ferencet pedig sokan kezelhetetlennek tartják az MSZP-ben. A szocialisták ezért konszolidáltabb megoldást szeretnének, ezért fognának össze az LMP-vel.

Schiffer András a választások éjszakáján a baloldali összefogás pártjai közül csak az MSZP-nek gratulált, és kiemelte Mesterházy Attilát. Azt mondta: a szocialistákkal készek együttműködni.

M1 Híradó
  • Az EU-ban egy szűk kör kezében van a valódi hatalom
    „Az európai intézmények működése a gyakorlatban meglehetősen különbözik attól, amit a szerződésekben vagy a könyvekben olvashatunk" - jelentette ki Trócsányi László. Rámutatott, hogy az Európa Parlamentben elvileg ugyan minden tagállam egyenlő, de . "a valódi hatalom egy szűk kör kezében van", s a döntések meghozatala "zárt ajtók mögött történik".
  • Meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet
    Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.
  • Brutális erejű választási beavatkozásra készülhetünk
    Horváth József: Közép-Európán söpört végig egy furcsa, kormányokat és politikusokat buktató hullám. Ausztria, Csehország, Szlovákia, Románia és legutóbb Bulgária. Ami közös bennük, hogy az európai balliberális fősodorral szemben álló politikusokat, pártokat járattak le és szorítottak ki kormányzati pozícióból.
MTI Hírfelhasználó