Nyolcéves csúcson a belső fogyasztás
A kiskereskedelmi forgalom 6,7 százalékkal haladta meg februárban az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.
2014. április 24. 10:14

Ezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentette csütörtökön, második becslése alapján. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint ez 2006 óta nem látott mértékű, nyolcéves csúcsot jelent a belső fogyasztásban.

A hónap elején kiadott első becslés adatai nagyobb, 8,4 százalékos élelmiszerforgalom növekedést jeleztek, de kisebb, 4,4 százalékos emelkedést mutattak a nem élelmiszer termékek februári eladásában. Az üzemanyag-forgalom és a kiskereskedelem összesített növekedése nem változott az első becsléshez képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a kiskereskedelmi forgalom 8 hónapja tartó növekedése februárban is folytatódott, a 6,7 százalékos bővülés - a tavalyi év azonos időszakához képest - 2006. óta nem látott mértékű, nyolcéves csúcsot jelent a belső fogyasztásban.

Az adatok azt mutatják, hogy a háztartások fogyasztása tovább élénkült, ami többek között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelésének, a foglalkoztatás rekordmértékű bővülésének, a reáljövedelmek növekedésének és a fogyasztói bizalom javulásának köszönhető - emeli ki a nemzetgazdasági tárca.

Az NGM szerint pozitív változás volt tapasztalható 2014 februárjában a kiskereskedelem valamennyi szegmensében, az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal nőtt az értékesítés. 

A minisztérium kiemelte: a dohányforgalmat érintő módszertani változások miatt a kiskereskedelmi forgalom 2014. februári mértéke 2,4 százalékponttal haladta meg a korábbi módszertan szerint számítottat, ugyanakkor a korábbi módszertan szerint számított 4,3 százalékos forgalombővülés is nagyarányúnak tekinthető.

Az idén januárban és februárban is 6 százalék feletti növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi évben pedig negyedévről negyedévre nőtt a háztartások fogyasztása. Örvendetes tény, hogy a magyar gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amelyben az export mellett a belső kereslet, a fogyasztás is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést. Várakozásunk szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódik - írja közleményében az NGM.

MTI nyomán
  • Tusványos örvényei
    Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
  • A szerencsétlen lord major
    A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
MTI Hírfelhasználó