Nyolcéves csúcson a belső fogyasztás
A kiskereskedelmi forgalom 6,7 százalékkal haladta meg februárban az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.
2014. április 24. 10:14

Ezt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentette csütörtökön, második becslése alapján. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint ez 2006 óta nem látott mértékű, nyolcéves csúcsot jelent a belső fogyasztásban.

A hónap elején kiadott első becslés adatai nagyobb, 8,4 százalékos élelmiszerforgalom növekedést jeleztek, de kisebb, 4,4 százalékos emelkedést mutattak a nem élelmiszer termékek februári eladásában. Az üzemanyag-forgalom és a kiskereskedelem összesített növekedése nem változott az első becsléshez képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a kiskereskedelmi forgalom 8 hónapja tartó növekedése februárban is folytatódott, a 6,7 százalékos bővülés - a tavalyi év azonos időszakához képest - 2006. óta nem látott mértékű, nyolcéves csúcsot jelent a belső fogyasztásban.

Az adatok azt mutatják, hogy a háztartások fogyasztása tovább élénkült, ami többek között a rezsicsökkentésnek, a családi adókedvezménynek, az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelésének, a foglalkoztatás rekordmértékű bővülésének, a reáljövedelmek növekedésének és a fogyasztói bizalom javulásának köszönhető - emeli ki a nemzetgazdasági tárca.

Az NGM szerint pozitív változás volt tapasztalható 2014 februárjában a kiskereskedelem valamennyi szegmensében, az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal nőtt az értékesítés. 

A minisztérium kiemelte: a dohányforgalmat érintő módszertani változások miatt a kiskereskedelmi forgalom 2014. februári mértéke 2,4 százalékponttal haladta meg a korábbi módszertan szerint számítottat, ugyanakkor a korábbi módszertan szerint számított 4,3 százalékos forgalombővülés is nagyarányúnak tekinthető.

Az idén januárban és februárban is 6 százalék feletti növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi évben pedig negyedévről negyedévre nőtt a háztartások fogyasztása. Örvendetes tény, hogy a magyar gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amelyben az export mellett a belső kereslet, a fogyasztás is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést. Várakozásunk szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódik - írja közleményében az NGM.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó