Ashton: Súlyos aggodalomra adnak okot az ukrán fejlemények
Súlyos aggodalomra adnak okot a kelet-ukrajnai fejlemények, az emberrablásokról, kínzásokról és gyilkosságokról érkező híradások - közölte csütörtökön az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Catherine Ashton.
2014. április 24. 13:08

A külügyi főképviselő külön kiemelte a megkínzott és megölt Volodimir Ribak önkormányzati képviselő és egy másik hasonló sorsra jutott férfi, Pavel Kovelko esetét. Arra az álláspontra helyezkedett, hogy a hasonló esetekben független és átlátható vizsgálatnak kell maradéktalanul fényt derítenie a történtekre, az elkövetőket pedig bíróság elé kell állítani.

Közleményében az uniós diplomácia vezetője a fegyveres csoportok által jogtalanul fogva tartott emberek azonnali elengedését követelte.

"Követelem, hogy a genfi megállapodás értelmében érjen véget az erőszak, a megfélemlítés és a provokáció" - áll az Európai Külügyi Szolgálat által kiadott közleményben.

Ashton a kommünikében hangsúlyozza, hogy a múlt heti genfi megállapodást minden félnek kötelessége végrehajtani, így a törvénytelen fegyveres csoportoknak is fel kell hagyniuk az erőszakkal és a provokációval, és le kell őket fegyverezni.

MTI nyomán
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
  • Piros-fehér-zöldben a stadionok
    Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.
  • Az EU-nak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén
    Az Európai Uniónak hiányosságai vannak a nemzeti kisebbségvédelem terén, és a 47 tagállamot, köztük a mind a 27 uniós tagországot magában foglaló Európa Tanács féléves magyar elnöksége jó alkalmat kínál, hogy felhívjuk ezekre az elmaradásokra a figyelmet - jelentette ki szerdán Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-nek adott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó