A fenntartható fejlődés biztosítása erkölcsi kötelesség
A fenntartható fejlődés gyermekeink sorsát és jövőjét határozza meg, ennek biztosítása nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelesség is.
2014. április 24. 21:31

A fenntartható fejlődés gyermekeink sorsát és jövőjét határozza meg, ennek biztosítása nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelesség is - hangoztatta az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten, a Parlamentben rendezett háromnapos nemzetközi konferencián.

A fenntartható jövő modellintézményei címmel rendezett fórumot megnyitó beszédében Kövér László széles körű nemzeti és nemzetközi egyetértést tartott szükségesnek e politikai és erkölcsi kihívások megválaszolására.

Hangsúlyozta: olyan intézményekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a megoldási alternatívák létrehozását és megvitatását.

A házelnök felhívta a figyelmet azokra a tudományos elméletekre, amelyek szerint az emberiség tevékenysége megsérti a Föld ökológiai korlátait. Ide sorolta a természeti környezet, az energia- és nyersanyagerőforrások túlhasználatát, fenntarthatatlannak nevezte emellett a növekvő nemzeti adósságokat meg a kultúrák és nyelvek gyorsuló eltűnését is.
Szólt arról is, hogy míg a világ bizonyos régióiban robbanásszerű a népességszaporulat, Európában a nemzetek népességfogyatkozása jellemző.

„Civilizációnk fejlődése fordulóponthoz érkezett” – jelentette ki Kövér László hozzátéve: a fenntarthatóság biztosításához új típusú intézményekre, fékekre és ellensúlyokra van szükség.

A házelnök idézett fenntartható fejlődési keretstratégiából, valamint az alaptörvényből is, amely, mint mondta, szintén lefektette a fenntartható jövő alapjait. Utalt arra is: a politika, a gazdaság vagy akár az egyének is hajlamosak a rövid távú előnyök kedvéért elfeledkezni döntéseik hosszú távú következményeiről.

Hangsúlyozta: intézmények olyan hálózatát kell felállítani, amely képes lesz hatékony tanácsokat adni vagy akár kikényszeríteni a megfelelő döntéseket. Mint mondta, a konferencia segítséget nyújthat ezen intézmények megismeréséhez, összehasonlításához.

Székely: Hatalmas felelősség a jövő nemzedékek érdekeinek védelme

Hatalmas felelősséget jelent a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, a fenntartható fejlődés megvalósítása - mondta Székely László, az alapvető jogok biztosa egy csütörtöki nemzetközi konferencián az Országházban. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke arról beszélt, hogy a fenntartható fejlődés és a nemzedékek közötti szolidaritás az alaptörvényben és az Alkotmánybíróság joggyakorlatában is nagy hangsúlyt kap.

Az ombudsman a fenntartható jövőről rendezett tanácskozáson mondott köszöntőjében kiemelte: az ENSZ főtitkára a generációk közötti szolidaritásról és a jövő nemzedékek érdekeinek védelméről írt jelentésével nagy felelősséget helyezett az érintett intézményekre. Ezért azoknak az intézményeknek, szakértőknek, amelyek, illetve akik hivatásuknak érzik ezt a feladatot, együtt kell működniük, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak - vélekedett.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke közölte: a fenntartható fejlődés és a nemzedékek közötti szolidaritás az alaptörvényben és az Alkotmánybíróság joggyakorlatában is nagy hangsúlyt kap, az alaptörvény például kitér a jövő nemzedékekért vállalt felelősségre.

Paczolay Péter beszélt az egészséges környezethez való jog és a környezetvédelem jelentőségéről is, és azt is hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem és emberi jogok védelme között nagyon szoros összefüggés van.
A konferencián felolvasták Ban Ki Mun üzenetét, amelyben az ENSZ-főtitkár kiemelte, hogy azoknak az erős intézményeknek, amelyek védelmezik a jövő nemzedékek érdekeit, együtt kell működniük a fenntartható jövőért. Ez elengedhetetlen a jövő nemzedékek jóléte szempontjából - tette hozzá.

Ban Ki Mun emellett felhívta a figyelmet a hosszú távú gondolkodás jelentőségére a fenntartható fejlődést illetően, és közölte: remélhetőleg minél több ország alkalmazza majd ezt a megközelítést.

Kőrösi Csaba, az ENSZ nyilvános munkacsoportjának társelnöke, Magyarország ENSZ-nagykövete azt mondta, amikor megvizsgáljuk, mire számíthatnak a következő generációk, környezetvédelmi, gazdasági, pénzügyi és társadalmi szempontokat kell figyelembe venni. Az elmúlt években nagyon sok adósságot halmozott fel az emberiség, és ezeket egyszer valakinek ki kell kiegyenlítenie - mondta. Hozzátette: a hosszú távú felelősségvállalás elsajátításához nagy változásra van szükség.

Mint mondta, a nemzeti kormányoké az elsődleges felelősség, de egyedül nem képesek komoly változást elérni, szükség van egyebek mellett az önkormányzatok és a civil szféra támogatására is.

Frank Sprengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselője arról beszélt, hogy Németország nagy hangsúlyt helyez a fenntartható jövőre. Magyarország új alaptörvénye is a fenntarthatóság elvére épül, az ország e dokumentumban felelősséget vállalt a jövő nemzedékekért, és a mostani konferencia is a kormány elkötelezettségét mutatja, hogy megfeleljen ennek a vállalásának - vélekedett.

Előzőleg, a konferenciát megnyitó beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődés gyermekeink sorsát és jövőjét határozza meg, ezért a garantálása nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelesség is.

A háromnapos nemzetközi konferencia célja, hogy a világ legjobb szakértői együtt vitassák meg a nemzeti intézmények szerepeit, lehetőségeit, és megtalálják azokat a megoldásokat, amelyek révén a gyakorlatba is átültethető a hosszú távú környezetpolitikai gondolkodás. A kormányzatok, politikai erők ugyanis általában a választások közötti rövid időszakokra összpontosítják a figyelmüket, miközben a fenntartható fejlődés érdekében állandó, ciklusokon átívelő erőfeszítésekre lenne szükség - áll a tanácskozáson kiosztott sajtóanyagban.

hirado.hu - MTI
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Az év vége előtt lezárulhat a feltételességi eljárás
  Ha a kormány az általa tett vállalásokat teljesíti, akkor a feltételességi eljárás még az év vége előtt lezárulhat és Magyarország forrásvesztés nélkül léphet át a 2023-as esztendőbe - mondta az igazságügyi miniszter az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában, hétfőn este.
 • Nemzetek Ligája – Csoportmásodik a Rossi-legénység
  A magyar labdarúgó-válogatott a Puskás Arénában 2-0-s vereséget szenvedett az Európa-bajnok olasz csapattól a Nemzetek Ligája 6., zárófordulójában, így az A divízió 3. csoportjának második helyén zárta a sorozatot.
 • Orbán Viktor gratulált az olasz jobboldali vezetőknek
  A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.
MTI Hírfelhasználó