A fenntartható fejlődés biztosítása erkölcsi kötelesség
A fenntartható fejlődés gyermekeink sorsát és jövőjét határozza meg, ennek biztosítása nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelesség is.
2014. április 24. 21:31

A fenntartható fejlődés gyermekeink sorsát és jövőjét határozza meg, ennek biztosítása nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelesség is - hangoztatta az Országgyűlés elnöke csütörtökön Budapesten, a Parlamentben rendezett háromnapos nemzetközi konferencián.

A fenntartható jövő modellintézményei címmel rendezett fórumot megnyitó beszédében Kövér László széles körű nemzeti és nemzetközi egyetértést tartott szükségesnek e politikai és erkölcsi kihívások megválaszolására.

Hangsúlyozta: olyan intézményekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a megoldási alternatívák létrehozását és megvitatását.

A házelnök felhívta a figyelmet azokra a tudományos elméletekre, amelyek szerint az emberiség tevékenysége megsérti a Föld ökológiai korlátait. Ide sorolta a természeti környezet, az energia- és nyersanyagerőforrások túlhasználatát, fenntarthatatlannak nevezte emellett a növekvő nemzeti adósságokat meg a kultúrák és nyelvek gyorsuló eltűnését is.
Szólt arról is, hogy míg a világ bizonyos régióiban robbanásszerű a népességszaporulat, Európában a nemzetek népességfogyatkozása jellemző.

„Civilizációnk fejlődése fordulóponthoz érkezett” – jelentette ki Kövér László hozzátéve: a fenntarthatóság biztosításához új típusú intézményekre, fékekre és ellensúlyokra van szükség.

A házelnök idézett fenntartható fejlődési keretstratégiából, valamint az alaptörvényből is, amely, mint mondta, szintén lefektette a fenntartható jövő alapjait. Utalt arra is: a politika, a gazdaság vagy akár az egyének is hajlamosak a rövid távú előnyök kedvéért elfeledkezni döntéseik hosszú távú következményeiről.

Hangsúlyozta: intézmények olyan hálózatát kell felállítani, amely képes lesz hatékony tanácsokat adni vagy akár kikényszeríteni a megfelelő döntéseket. Mint mondta, a konferencia segítséget nyújthat ezen intézmények megismeréséhez, összehasonlításához.

Székely: Hatalmas felelősség a jövő nemzedékek érdekeinek védelme

Hatalmas felelősséget jelent a jövő nemzedékek érdekeinek védelme, a fenntartható fejlődés megvalósítása - mondta Székely László, az alapvető jogok biztosa egy csütörtöki nemzetközi konferencián az Országházban. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke arról beszélt, hogy a fenntartható fejlődés és a nemzedékek közötti szolidaritás az alaptörvényben és az Alkotmánybíróság joggyakorlatában is nagy hangsúlyt kap.

Az ombudsman a fenntartható jövőről rendezett tanácskozáson mondott köszöntőjében kiemelte: az ENSZ főtitkára a generációk közötti szolidaritásról és a jövő nemzedékek érdekeinek védelméről írt jelentésével nagy felelősséget helyezett az érintett intézményekre. Ezért azoknak az intézményeknek, szakértőknek, amelyek, illetve akik hivatásuknak érzik ezt a feladatot, együtt kell működniük, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak - vélekedett.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke közölte: a fenntartható fejlődés és a nemzedékek közötti szolidaritás az alaptörvényben és az Alkotmánybíróság joggyakorlatában is nagy hangsúlyt kap, az alaptörvény például kitér a jövő nemzedékekért vállalt felelősségre.

Paczolay Péter beszélt az egészséges környezethez való jog és a környezetvédelem jelentőségéről is, és azt is hangsúlyozta, hogy a környezetvédelem és emberi jogok védelme között nagyon szoros összefüggés van.
A konferencián felolvasták Ban Ki Mun üzenetét, amelyben az ENSZ-főtitkár kiemelte, hogy azoknak az erős intézményeknek, amelyek védelmezik a jövő nemzedékek érdekeit, együtt kell működniük a fenntartható jövőért. Ez elengedhetetlen a jövő nemzedékek jóléte szempontjából - tette hozzá.

Ban Ki Mun emellett felhívta a figyelmet a hosszú távú gondolkodás jelentőségére a fenntartható fejlődést illetően, és közölte: remélhetőleg minél több ország alkalmazza majd ezt a megközelítést.

Kőrösi Csaba, az ENSZ nyilvános munkacsoportjának társelnöke, Magyarország ENSZ-nagykövete azt mondta, amikor megvizsgáljuk, mire számíthatnak a következő generációk, környezetvédelmi, gazdasági, pénzügyi és társadalmi szempontokat kell figyelembe venni. Az elmúlt években nagyon sok adósságot halmozott fel az emberiség, és ezeket egyszer valakinek ki kell kiegyenlítenie - mondta. Hozzátette: a hosszú távú felelősségvállalás elsajátításához nagy változásra van szükség.

Mint mondta, a nemzeti kormányoké az elsődleges felelősség, de egyedül nem képesek komoly változást elérni, szükség van egyebek mellett az önkormányzatok és a civil szféra támogatására is.

Frank Sprengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviselője arról beszélt, hogy Németország nagy hangsúlyt helyez a fenntartható jövőre. Magyarország új alaptörvénye is a fenntarthatóság elvére épül, az ország e dokumentumban felelősséget vállalt a jövő nemzedékekért, és a mostani konferencia is a kormány elkötelezettségét mutatja, hogy megfeleljen ennek a vállalásának - vélekedett.

Előzőleg, a konferenciát megnyitó beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke azt hangsúlyozta, hogy a fenntartható fejlődés gyermekeink sorsát és jövőjét határozza meg, ezért a garantálása nemcsak politikai, hanem erkölcsi kötelesség is.

A háromnapos nemzetközi konferencia célja, hogy a világ legjobb szakértői együtt vitassák meg a nemzeti intézmények szerepeit, lehetőségeit, és megtalálják azokat a megoldásokat, amelyek révén a gyakorlatba is átültethető a hosszú távú környezetpolitikai gondolkodás. A kormányzatok, politikai erők ugyanis általában a választások közötti rövid időszakokra összpontosítják a figyelmüket, miközben a fenntartható fejlődés érdekében állandó, ciklusokon átívelő erőfeszítésekre lenne szükség - áll a tanácskozáson kiosztott sajtóanyagban.

hirado.hu - MTI
MTI Hírfelhasználó