Megegyezés született a bizottsági struktúráról
Megegyeztek a pártok pénteken az új parlamenti bizottsági struktúráról: ennek értelmében tizenöt testület alakul majd, amelyből ötöt vezethet az ellenzék.
2014. április 25. 13:10

Megegyeztek a pártok az új parlamenti bizottsági struktúráról: ennek értelmében tizenöt testület alakul majd, amelyből ötöt vezethet az ellenzék - jelentette be Rogán Antal az új Országgyűlés megalakulását előkészítő megbeszélések pénteki fordulója után.

A politikus újságírók előtt kifejtette: a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját - amelyre az MSZP és a Jobbik is jelezte igényét - a szocialisták kapták, csakúgy, mint a költségvetési bizottságét.

A Jobbik is két testületet vezethet majd, a kulturális, valamint a vállalkozásfejlesztési bizottságot. Utóbbi eredetileg nem szerepelt a Fidesz által javasolt 14 testület között, végül azonban ezt is felvették az állandó bizottságok közé - tájékoztatott a kormánypárt képviselője, hozzátéve, hogy ez a testület lesz illetékes munkahelyteremtéssel összefüggő kérdésekben is. A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke lesz.

A többi bizottsági elnöki posztra a kormánypártok delegálnak képviselőt - közölte Rogán Antal.

----------------------------------------------------------

Vona: Tizenöt bizottság lesz az Országgyűlésben

Tizenöt bizottsággal kezdi meg munkáját az új Országgyűlés - mondta az alakuló ülést előkészítő pénteki megbeszélésről távozóban Vona Gábor, a Jobbik elnöke újságíróknak. A nemzetbiztonsági bizottság vezetéséről vita van a Jobbik és az MSZP között.

Vona Gábor szavai szerint a kormánypártok ellenzéki nyomásra felállítottak egy olyan bizottságot, amelynek a foglalkoztatáspolitika, a munkahelyteremtés lesz a fő területe. Öt bizottságot vezethet ellenzéki képviselő, a bizottsági alelnökökre vonatkozó kérdés még nyitott - ismertette.

Az ellenzéki pártelnök - akinek távozása után még folytatódott a tanácskozás, amelyen Balczó Zoltán alelnök képviselte a Jobbikot - arról is beszámolt, hogy a kormánypártok azt szeretnék: a kormány megalakulásáig az Országgyűlésben ne legyen lehetőség napirend előtti felszólalásokra. Az ellenzéki frakciók ezzel nem értenek egyet, azt viszont elfogadták, hogy interpellációra, azonnali kérdésre, szóbeli kérdésre ne legyen lehetőség, hiszen csupán ügyvezető kormány van - mondta Vona Gábor.

A Jobbik vezetőjének álláspontja szerint a napirend előtti felszólalást és az ezzel járó politikai nyilatkozattétel lehetőségét az ügyvezető kormány működésének idejére is biztosítani kellene. Szerinte a kormánypártok az európai parlamenti választások miatt próbálják megvonni ezt a lehetőséget.

Vona Gábor beszélt arról is, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztéről bontakozott ki vita pártja és az MSZP között. Szavai szerint a szocialisták a szokásjoggal érvelnek, álláspontja szerint viszont a Portik-, a Welsz- és a Simon-ügy után inkább azt kellene figyelembe venni, hogy egy olyan párt, amelyet a Fidesz is maffiabaloldalnak nevez, ne vezethessen egy ilyen testületet. A társadalmi akarat is egyértelműen ezt kívánja meg - jelentette ki.

Hozzáfűzte: a Jobbik mentes a korrupciós ügyektől, tiszta lelkiismerettel vállalnák a feladatot. A Jobbik elnöke kérdésre elmondta: Sneider Tamást azért jelölik az Országgyűlés alelnöki tisztjére, mert az előző ciklusban a szociális és családügyi bizottság elnökeként bizonyított, a jobb- és baloldali tagok is elégedettek voltak a munkájával. Arra a felvetésre, hogy miért nem Balczó Zoltánt jelölik, azt felelte: ő a Jobbik EP-listájának másodikjaként az európai parlamentben folytathatja munkáját.

hirado.hu - MTI
  • Szlávik: Nyárra talán elérhető lesz a nyájimmunitás
    Ha a védőoltásokat sikerül megfelelő ütemben beadni, és az emberek minél nagyobb számban kérik is azt, akkor talán nyárra elérhető a tömeges immunitás - erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője beszélt a közmédiának szombaton.
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
MTI Hírfelhasználó