XVI. Benedek is részt vesz a szentté avatáson
XVI. Benedek nyugalmazott pápa is részt vesz a vasárnapi szentté avatási szertartáson, ezt Federico Lombardi szentszéki szóvivő szombaton jelentette be.
2014. április 26. 15:18

Lombardi atya az újságíróknak elmondta, hogy a 87 éves nyugalmazott pápa elfogadta a szentté avatási szentmisére való meghívást, és ezt közölte Ferenc pápával is.

"Ez azt jelenti, hogy XVI. Benedek ott lesz a Szent Péter téren és részt vesz a koncelebrációban is" - hangoztatta a szóvivő.
Hozzátette: a nyugalmazott pápa azonban nem vonul az oltárhoz Ferenc pápával. XVI. Benedek az oltár közelében lesz, a bal oldalon, de a Ferenc pápa bemutatott szentmisén az egyházfő mellett álló jelentősebb koncelebráló Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, II. János Pál volt személyi titkára lesz, továbbá Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke, Francesco Beschi, a XXIII. János szülőhelyének számító Bergamo püspöke, a bíborosi kollégiumot képviselő Angelo Sodano, aki II. János Pál idején a szentszéki államtitkár volt és Giovan Battista Re bíboros.

Lombardi atya további részleteket is közölt a vasárnapi szentté avatási szentmiséről. A szentmisén XXIII. János ereklyetartóját a néhai pápa testvéreinek gyermekei, szülőhelye, Sotto il Monte polgármestere és a XIII. Jánosról elnevezett alapítvány elnöke viszi az oltárhoz. II. János Pál ereklyetartóját Floribeth Mora Díaz viszi, az a Costa Rica-i asszony, akit a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg. Ez volt a lengyel pápa szentté avatásához vezető második csodatevés.

A szintén II. János Pálhoz intézett imával a csodával határos módon meggyógyult Marie Simon-Pierre Normand francia szerzetesnő a mise egyik imáját mondja el.

Lombardi bejelentette, hogy a szentmisére húszfős nemzetközi zsidó delegáció érkezik. Közöttük lesz Michael Schudrich lengyel főrabbi, David Rosen rabbi, a Vallásközi Kapcsolatok Zsidó Nemzetközi Szervezetének elnöke, Oded Weiner, az izraeli főrabbinátus vezetője és Abraham Skorka, a Buenos Aires-i Latin-Amerikai Rabbiképző Szeminárium rektora, Ferenc pápa barátja.

A szóvivő bejelentette, hogy a Rómába érkezett Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, akit szombaton Ferenc pápa is fogadott, a feszült ukrajnai helyzet miatt nem marad a szentté avatásra és visszautazik hazájába.

A szentmisén a Szent Péter téri szabadtéri oltárt és a Szent Péter teret Ecuadorból érkezett virágok díszítik. A misén felhangzó békeének Odino Faccia olasz származású argentin zeneszerző Latin-Amerikában népszerű szerzeménye lesz.
A szentmise után a zarándokok vasárnap 14 órától 22 óráig járulhatnak a két szent pápa sírjához a Szent Péter-bazilika altemplomába. A hívők a Szent Péter téren már szombat délelőtt 80 ezren voltak.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Róma készen áll a mintegy egymillió zarándok biztonságának felügyeletére. A miniszter hangsúlyozta, hogy szombaton is tucatnyi zsebtolvajt fogtak el a zarándokok között elvegyülő civil ruhás rendőrök, közöttük három lengyel tolvajt is, aki lengyeleket rabolt ki. A hatóságok 700 ezer darab hamisított szenttárgyat is lefoglaltak.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó