Balog: Pápai engedelemmel vagyok református
A szentté avatás előtt II. János Pállal való találkozásáról írt a Facebookon a református emberi erőforrás-miniszter, Balog Zoltán.
2014. április 26. 23:39

II. János Pál pápával 1999-ben személyesen találkozott Balog Zoltán, a második Orbán-kormány erőforrás-minisztere, református lelkész, aki szombat délelőtt Facebook-oldalán idézte fel emlékeit.

„Amikor a magyar delegáció tagjaként odaléphettem hozzá, reformátusként nem térdeltem le, csak meghajoltam, kezet fogtunk. Tisztán emlékszem, úgy tudott rám nézni – bár a századik ember lehettem aznap, akivel találkozott –, hogy ez egy teljesen személyes pillantás volt. Rám nézett, majd azt mondta: 'protestante'. Én pedig azt feleltem: 'si', ennyit tudtam ugyanis olaszul. Erre a pápa németül hozzátette, hogy 'nicht so schlimm', vagyis 'nem olyan vészes'. (…) Szoktam is mondani, hogy én a pápa utólagos engedélyével vagyok református.”

Mit mondott a pápának?

Balog Zoltán azt is elárulta, mit mondott a néhai szentatyának ezt követően.

„Szeretném a magyarok, még az ateisták nevében is megköszönni, amit a kommunizmus bukásáért tett.” A delegációban ott állt Balog mellett Tar Pál, Magyarország akkori vatikáni nagykövete, aki – Balog szerint – „felsóhajtva hozzáfűzte: milyen szomorú, hogy ezzel kapcsolatban mindenki csak Gorbacsovot meg Reagant emlegeti, a szentatya szerepe szinte feledésbe merül”. Erre a pápa úgy reagált: „az Úristen tudja, és ez elég”.

Balog: Magamban is mondom szavait

Mint Balog Zoltán kifejti, amikor például a politikában igazságtalanság éri, vagy egy pozitív eredmény, amiért sokat dolgoztak, nem, vagy nem úgy jut el az emberekhez, ahogyan annak szerinte kellene, ilyenkor el szokta mondani magában II. János Pál szavait.

A miniszter vasárnap is ott lesz a Szent Péter téren, amikor a XX. század két nagy pápáját, XXIII. Jánost és II. János Pált szentté avatják.

MNO - MTI
  • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
    A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
  • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
    Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
MTI Hírfelhasználó