Balog: Pápai engedelemmel vagyok református
A szentté avatás előtt II. János Pállal való találkozásáról írt a Facebookon a református emberi erőforrás-miniszter, Balog Zoltán.
2014. április 26. 23:39

II. János Pál pápával 1999-ben személyesen találkozott Balog Zoltán, a második Orbán-kormány erőforrás-minisztere, református lelkész, aki szombat délelőtt Facebook-oldalán idézte fel emlékeit.

„Amikor a magyar delegáció tagjaként odaléphettem hozzá, reformátusként nem térdeltem le, csak meghajoltam, kezet fogtunk. Tisztán emlékszem, úgy tudott rám nézni – bár a századik ember lehettem aznap, akivel találkozott –, hogy ez egy teljesen személyes pillantás volt. Rám nézett, majd azt mondta: 'protestante'. Én pedig azt feleltem: 'si', ennyit tudtam ugyanis olaszul. Erre a pápa németül hozzátette, hogy 'nicht so schlimm', vagyis 'nem olyan vészes'. (…) Szoktam is mondani, hogy én a pápa utólagos engedélyével vagyok református.”

Mit mondott a pápának?

Balog Zoltán azt is elárulta, mit mondott a néhai szentatyának ezt követően.

„Szeretném a magyarok, még az ateisták nevében is megköszönni, amit a kommunizmus bukásáért tett.” A delegációban ott állt Balog mellett Tar Pál, Magyarország akkori vatikáni nagykövete, aki – Balog szerint – „felsóhajtva hozzáfűzte: milyen szomorú, hogy ezzel kapcsolatban mindenki csak Gorbacsovot meg Reagant emlegeti, a szentatya szerepe szinte feledésbe merül”. Erre a pápa úgy reagált: „az Úristen tudja, és ez elég”.

Balog: Magamban is mondom szavait

Mint Balog Zoltán kifejti, amikor például a politikában igazságtalanság éri, vagy egy pozitív eredmény, amiért sokat dolgoztak, nem, vagy nem úgy jut el az emberekhez, ahogyan annak szerinte kellene, ilyenkor el szokta mondani magában II. János Pál szavait.

A miniszter vasárnap is ott lesz a Szent Péter téren, amikor a XX. század két nagy pápáját, XXIII. Jánost és II. János Pált szentté avatják.

MNO - MTI
 • A szélsőbaloldal új fasizmusa
  József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
 • Kártérítést a hungarocídiumért
  Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
 • Magyarország az EU átlagánál jobban teljesít
  A kötelezettségszegési eljárásokban hazánk jobban teljesít, mint az uniós átlag, ugyanis gyorsabban sikerül megoldanunk azokat – derül ki az igazságügyi miniszter szombati Facebook-bejegyzéséből. Varga Judit pontról pontra cáfol egy napokban megjelent álhírt, amely ismét hazánkat igyekszik lejáratni.
 • A digitális diktatúra magasabb fokozatba kapcsol
  Azt hiszed, ami most megy a Facebookon, az cenzúra? Úgy érzed, hogy elnyomják a jobboldali tartalmakat a közösségi médiában? Pedig a valódi digitális diktatúra még csak most következik.
 • Újabb hírhamisítási botrányba futhatott bele az MSZP
  Egyre több jel mutat arra, hogy az MSZP pártközpontjából irányított Hírklikk.hu hamis híreket jelentetett meg, ismét a járványhelyzettel összefüggésben. Ezúttal egy Németh Károly nevű férfi állt elő azzal a mesével, hogy az általa képviselt cég importál Kínából egy olyan, koronavírustesztek elvégzésére alkalmas gépet, amely a piacon kapható eszközökhöz képest feltűnően olcsó és kiemelkedően hatékony, ám a kormányzat nem élt a lehetőséggel, mert nem tudott volna „saját zsebre is dolgozni”. Németh Károly az interjúban több olyan szakembert is megnevezett, akikkel a berendezésről tárgyalt, például Merkely Bélát, Müller Cecíliát, Jakab Ferencet és Szlávik Jánost. Eddig az érintettek tagadták lapunknak, hogy valaha is találkoztak volna Németh-tel. Az MSZP ismét politikai haszonszerzésre használj a koronavírust.
MTI Hírfelhasználó