Lánczi: folytatódni fog a baloldali küzdelem
Az a küzdelem, amit az elmúlt fél, egy évben lehetett látni a baloldalon az ugyanúgy folytatódik tovább, függetlenül attól, hogy május 25-én az EP-választáson milyen eredmények fognak születni.
2014. április 27. 23:24

Az a küzdelem, amit az elmúlt fél, egy évben lehetett látni a baloldalon az ugyanúgy folytatódik tovább, függetlenül attól, hogy május 25-én az EP-választáson milyen eredmények fognak születni – közölte Lánczi Tamás.

A országgyűlési választás trendeket ugyan mutat, de akkor a baloldal egységes listán mérettette meg magát, most pedig négy pártra szakadva indul az EP-választáson, ami azt jelenti, hogy a baloldali szavazatok szóródni fognak, s ez az MSZP támogatottságát is lejjebb hozza – nyilatkozta Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője A Lényegben.

Lánczi Tamás szerint az illúzió, amiről a baloldali pártok beszélnek, azaz, hogy az egymás közötti erőviszonyt lemérik, s majd aszerint alakítják ki ősszel az önkormányzati pozíciókat. „A politikai küzdelem a baloldal pártjai között ugyanúgy folyni fog tovább” - mondta.

„Az a küzdelem, amit az elmúlt fél, egy évben lehetett látni a baloldalon az ugyanúgy folytatódik tovább, függetlenül attól, hogy május 25-én az EP-választáson milyen eredmények fognak születni” – véli a Századvég elemzője.

Lánczi Tamás szerint nagy esély van arra, hogy eltűnhetnek baloldali politikai formációk: példaként említette az Együtt-PM-et, amely véleménye szerint „szépen lassan az enyészeté” lesz.

A Demokratikus Koalíciónak talán megvan az esélye, hogy bejusson a parlamentbe, az MSZP bent lesz, ugyanakkor nagy kérdés, hogy a Jobbik megelőzi-e az MSZP-t.

Arra a felvetésre, hogy Gyurcsány Ferenc sikertelenség esetén lemond, Lánczi Tamás közölte: „Gyurcsány Ferenc annyi mindent mondott már, azt is el tudom képzelni, hogy ő sem biztos abban, hogy sikeresek lesz a DK” – mondta. A szakértő elképzelhetőnek tartja, hogy „valóban lemond, de csak azért, hogy utána majd a lelkes hívek visszahívják”. Lánczi szerint ez is csak egy politikai játék része.

Mindenki arra számít, hogy erősödni fognak az euroszkeptikus pártok és túlsúlyban lesznek az eurokritikus szavazatok az EP-választáson, nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában – mondta az elemző.

Lánczi Tamás az M1 vasárnap esti műsorában kifejtette: most úgy fest, hogy a jobbközép pártok tudnak relatív többségbe kerülni az EP-ben. Szerinte ez érdekes, mert a Fidesz az Európai Néppártban foglal helyet, és lehet, hogy a fideszes szavazatokkal lesz a néppártnak a relatív többsége, ami Magyarország számára jó helyzetet fog teremteni, mert így a magyar képviselőknek nagy érdekérvényesítő képességük lehet az EP-ben.

hirado.hu - M1
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Új lendület az európai jobboldalnak
  A neomarxista, globalista hullám és politikai erők olyan támadás alá vették az Isten, haza, család hármas egységét a nyugati civilizációban, hogy annak egységes válaszreakciót kell szülnie a jobboldal részéről – szögezte le Szánthó Miklós.
 • Őcsény lovasa nyerte a 15. Nemzeti Vágtát
  Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.
 • Megújult a Bakáts téri templom Budapesten
  Felújították a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-főplébániatemplomot Budapest IX. kerületében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap szentmise keretében áldotta meg az épületet és szentelte fel a templom új oltárát.
MTI Hírfelhasználó