A zarándokok ismét ellepték a Vatikánt
A XXIII. János és II. János Pál pápák szentté avatására érkezett zarándokok közül sokan Rómában maradtak, hogy részt vegyenek a Szent Péter téren hétfőn bemutatott hálaadási szentmisén is.
2014. április 28. 12:48

Az Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi általános helynöke által celebrált misére ismét megtelt zarándokokkal a Szent Péter tér és a Vatikán környéke, ugyanis a vasárnapi szentté avatásra érkezett zarándokok közül több százezren maradtak Rómában.

A többségében olasz és lengyel hívők előtt Comastri bíboros köszönetet mondott Lengyelországnak a "kitartó hitéért". A koncelebráló Stanislaw Dziwisz krakkói érsek, aki közel negyven éven át II. János Pál személyi titkára volt, "a lengyel föld fiának" nevezte a néhai pápát, aki "második hazájának tartotta Itáliát, de minden népet sajátjának érezte". Dziwisz bíboros hozzátette: II. János Pál a XXIII. János által összehívott II. Vatikáni Zsinat útján haladva az egyházat "a kereszténység harmadik évezredébe vezette át".

A kettős szentté avatást az egyház "megújulása" jelképének nevezte Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke az Il Messaggero című római napilapban hétfőn megjelent cikkében. A Corriere della Sera azt hangsúlyozta, hogy vasárnap a négy pápa (a szentté avatott két néhai pápa, a jelenlegi egyházfő, Ferenc pápa és a szentté avatáson részt vevő XVI. Benedek nyugalmazott pápa) napja volt, de Szent Péternek csak egy utódja van, Ferenc pápa. A napilap arra emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt a világsajtó még azért jött Rómába, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatása miatt kirobbant Vatileaks-botrányról írjon. "Ez már nagyon távolinak tűnik (...) ma az egyház Ferenc pápa", aki a szentté avatási szentmise homíliájában már az októberi püspöki szinódus családügyi döntéseiről beszélt - jegyezte meg a Corriere.

XXIII. János és II. János Pál közös szentté avatását Ferenc pápa "remekművének" nevezte José Saraiva Martins bíboros a La Repubblicának.

A még az olasz fővárosban levő jelentős számú zarándok miatt a Vatikánban és Rómában továbbra is kiemelt a biztonsági készültség, valamint a római repülőtereken és vasútállomásokon is.

Ignazio Marino, Róma főpolgármestere hétfőn azt hangoztatta, hogy az olasz főváros a vasárnapi rendkívüli eseményen "kiválóan" szerepelt. Marino szerint másfél millió zarándok volt egész Rómában. A hatalmas tömegben 1672 ember szorult elsősegélyre, 130 személyt vittek kórházba. 15 zsebtolvajt tartóztattak le.

Ferenc pápa hétfőn I. János Károly spanyol királyt és feleségét fogadja a Vatikánban, a VI. Pál audiencia-terem melletti fogadószobában.

Az olasz sajtó számos fényképpel illusztrálta, hogy a szentté avatáson résztvevő bíborosok és magas rangú politikusok is fényképezőgépekkel és mobiltelefonokkal készítettek selfie-ket Ferenc pápa társaságában. Az egyházfő pedig, miközben a pápamobillal a zarándokok tömegében haladt, az emberek között felismerte egyik ismerősét és a lehető legtermészetesebb módon a kezével mutogatta el neki, hogy később telefonon felhívja.

MTI nyomán
MTI Hírfelhasználó