Brüsszel tisztázást igényel
Az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak
2014. április 28. 15:01

Ezt Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős Johannes Hahn EU-biztos szóvivője közölte hétfőn az MTI-vel.

Ugyanakkor megerősítette a 444.hu hírportál értesülését, miszerint az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény levelet küldött a magyar illetékeseknek április 16-án. E levélben aggodalmának adott hangot az átszervezést, illetve konkrétan az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működését illetően. Ezért részletes tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól.

"Nem szakítottuk meg a kifizetéseket" - hangsúlyozta Wheeler, de hozzátette: a magyar választ még azelőtt várják, hogy magyar részről újabb kifizetési igénnyel fordulnának az Európai Bizottsághoz.

A brüsszeli szóvivő szerint "meglehetősen alapvető változtatások" történtek az úgynevezett kohéziós (felzárkóztatási) alapok magyarországi kezelésében: átszervezték a fejlesztési ügynökséget, a közvetítő testületeket pedig a minisztériumok mentén integrálták.

"Biztosnak kell lennünk abban, hogy az EU-befektetések irányítási és ellenőrzési rendszere megfelelően működik, és elégséges a befektetések működtetéséhez az adminisztratív kapacitás" - fogalmazott Wheeler, megjegyezve: erre azért van szükség, hogy elkerüljék az alapokat, illetve az adófizetők pénzügyi érdekeit érintő kockázatokat, és mindenekelőtt biztosítsák azt, hogy a magyar polgárok számára teljes mértékben, hatékonyan és korrekt módon hasznosuljanak a támogatási pénzek.

"Ezért kértük a magyar hatóságokat, hogy adják meg számunkra az új rendszer működésével kapcsolatban a biztosítékokat, hogy értékelhessük a helyzetet a jövőbeli kifizetések érdekében" - közölte Hahn biztos szóvivője.

Shirin Wheeler kitért arra, hogy az Európai Bizottság és Magyarország már cserélt információt egymással ebben a tárgykörben, valamint hogy a két fél "továbbra is szorosan együttműködik egymással az átszervezés gyakorlati megvalósítására vonatkozó további információcserét illetően". A brüsszeli bizottság "jelenleg elemzi a helyzetet" és várja a magyar hatóságok válaszát.

"A bizottság által küldött levelet nem lehet a kifizetések megszakításáról szóló levélként értelmezni" - szögezte le végül ismételten a brüsszeli szóvivő.

"Nem hagyunk egyetlen, Magyarországot illető eurót sem elveszni"

Korábban, Zsigó Róbertet, a Fidesz szóvivőjét mai sajtótájékoztatóján megkérdezték arról, hogy a 444.hu - egy április 16-i európai bizottsági levélre hivatkozva - azt írta: Brüsszel minden Magyarországnak járó pénzt befagyasztott. A portál cikke szerint az Európai Bizottság az április 1-jén hatályba lépett, a pénzosztási rendszert érintő magyarországi változtatásokat kifogásolja.
Zsigó Róbert azt mondta, az Európai Bizottság a pályázati rendszer módosítását kérte, amin a kormány már dolgozik a bizottsággal együttműködve.

"Rövid, átmeneti időre elképzelhető, hogy a bizottság nem fizet ki pénzeket, de ebben az átmeneti időszakban a költségvetésből - amelyben megfelelő tartalékok vannak - meg tudjuk oldani", hogy a pályázók mindebből ne érezzenek meg semmit - fogalmazott a Fidesz szóvivője.

Zsigó Róbert többször is megerősítette, hogy a kabinet és az Európai Bizottság között folynak a tárgyalások az ügyben. "Nem hagyunk egyetlen, Magyarországot illető eurót sem elveszni" - jelentette ki.

MTI nyomán
  • Előjegyzésbe vetethetik magukat, akik kérnek majd oltást
    Internetes és levélben történő regisztrációs lehetőség nyílik, hogy aki kér majd koronavírus elleni oltást, az már most feliratkozhasson, előjegyzésbe vetethesse magát - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádióban.
  • Budapest nem ezt érdemli
    Karácsony Gergely víziója a Városháza parkról csak a be nem tartott ígéretek listáján lesz újabb tétel.
  • Aba Sámuel, az első választott magyar király
    Aba Sámuel nemcsak kortársa volt Szent Istvánnak, de a sógora, egyben a nádorispánja is. Mindez azt sugallja, hogy támogatója, sőt, aktív résztvevője volt a szent király politikai programjának, a magyar társadalom gyökeres átalakításának. Ugyanakkor Szent István kijelölt utódjával, Péterrel szembefordult.
MTI Hírfelhasználó