Átvették megbízólevelüket a képviselők
Átvették megbízólevelüket az április 6-ai országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők és a nemzetiségi szószólók szerdán az Országházban.
2014. április 30. 13:33

A megbízóleveleket Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke adta át az Országház Kupolatermében.

Patyi András az ünnepségen a megválasztott képviselők felelősségére hívta fel a figyelmet, akik már egy létszámában jelentősen csökkentett parlamentben végzik majd munkájukat. Ebbe a munkába első ízben kapcsolódnak be nemzetiségi szószólók, a képviselők között pedig polgármesterek már nem foglalhatnak helyet - hívta fel a figyelmet.

Az országgyűlési választás eredménye hétfőn vált jogerőssé, amikor a Kúrián az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

A 106 országgyűlési egyéni választókerületben mandátumot szerzett jelöltek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságtól vehették át megbízólevelüket. A választás listás eredményét azonban az NVB állapította meg múlt hét szerdán, és miután ennek jogorvoslatai is lezárultak hétfőn, nem volt akadálya a megbízólevelek átadásának.

Az április 6-ai országgyűlési választás eredménye alapján a Fidesz-KDNP országos listájáról 37-en, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP listájáról 28-an, a Jobbik listájáról 23-an, az LMP listájáról 5-en jutottak be a parlamentbe.

Az ünnepségre nem jött el, ezért megbízólevelét később veszi át nyolc képviselő: a Fidesz-KDNP-től Bánki Erik és Németh Szilárd, a baloldali összefogás listájáról pedig Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Gúr Nándor, Lukács Zoltán és Velez Árpád.

Átvették megbízólevelüket a 13 nemzetiség szószólói is. Az áprilisi országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok listát állíthattak, de ezekre egyik nemzetiség esetében sem érkezett annyi szavazat, amivel képviselőt küldhettek volna az Országgyűlésbe. A listaállítás jogán azonban valamennyi nemzetiség szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldhetett a parlamentbe.

MTI nyomán
 • Gyurcsányi fordulat: igazat mondott
  A gyurcsányi cél ez volt: „visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet. Hogy nem kell lehajtani a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól…” Mi fűtötte? Az, hogy „ történelmet csinálok. Nem a történelemkönyveknek, arra szarok.”
 • Pluralizmus Ismét Működésben – PIM
  Ez itt a kérdés – Otthonosabbá tenni a magyar világot. Ezzel a címmel készített negyvenperces beszélgetést az M5-ös művelődési köztelevízió a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójával, Demeter Szilárd székelyföldi íróval, költővel, filozófussal.
 • Orbán Viktor: Meghosszabbítjuk a kijárási korlátozást
  A miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében korábban március 28-ai hatállyal rendelt el kijárási korlátozást, április 11-ig. Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában bejelentette, hogy ezt a korlátozást meghosszabbítják határozatlan ideig, de hetente döntenek ennek a felülvizsgálatáról.
 • Püspöki üzenetek nagycsütörtökre
  Több magyarországi főpásztor is úgy határozott, hogy külön, nagycsütörtökre szóló üzenettel is segíti egyházmegyéje híveit, hogy a szent három napban annak ellenére jól fel tudjanak készülni a húsvét ünnepére, hogy a plébánia közösségében nem, kizárólag a saját szűk családjuk körében tehetik ezt.
 • Több mint 100 fertőzött és öt halott egy fővárosi idősotthonban
  Immár több mint százan megfertőződtek és öten meghaltak a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó