Átvették megbízólevelüket a képviselők
Átvették megbízólevelüket az április 6-ai országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők és a nemzetiségi szószólók szerdán az Országházban.
2014. április 30. 13:33

A megbízóleveleket Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke adta át az Országház Kupolatermében.

Patyi András az ünnepségen a megválasztott képviselők felelősségére hívta fel a figyelmet, akik már egy létszámában jelentősen csökkentett parlamentben végzik majd munkájukat. Ebbe a munkába első ízben kapcsolódnak be nemzetiségi szószólók, a képviselők között pedig polgármesterek már nem foglalhatnak helyet - hívta fel a figyelmet.

Az országgyűlési választás eredménye hétfőn vált jogerőssé, amikor a Kúrián az utolsó jogorvoslati eljárás is lezárult.

A 106 országgyűlési egyéni választókerületben mandátumot szerzett jelöltek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságtól vehették át megbízólevelüket. A választás listás eredményét azonban az NVB állapította meg múlt hét szerdán, és miután ennek jogorvoslatai is lezárultak hétfőn, nem volt akadálya a megbízólevelek átadásának.

Az április 6-ai országgyűlési választás eredménye alapján a Fidesz-KDNP országos listájáról 37-en, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP listájáról 28-an, a Jobbik listájáról 23-an, az LMP listájáról 5-en jutottak be a parlamentbe.

Az ünnepségre nem jött el, ezért megbízólevelét később veszi át nyolc képviselő: a Fidesz-KDNP-től Bánki Erik és Németh Szilárd, a baloldali összefogás listájáról pedig Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Gúr Nándor, Lukács Zoltán és Velez Árpád.

Átvették megbízólevelüket a 13 nemzetiség szószólói is. Az áprilisi országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok listát állíthattak, de ezekre egyik nemzetiség esetében sem érkezett annyi szavazat, amivel képviselőt küldhettek volna az Országgyűlésbe. A listaállítás jogán azonban valamennyi nemzetiség szavazati joggal nem rendelkező szószólót küldhetett a parlamentbe.

MTI nyomán
  • "...a gyanúsítottat agyonlőtték"
    Jött arra valaki, gyanúsnak találták, és lelőtték. Lehet, hogy háromgyerekes, a családjáról példamutatóan gondoskodó, kollégáival kedves agysebész volt az illető, de rosszkor jött rossz helyre: a rendőrök „gyanúsítottnak” minősítették, és ártalmatlanították.
  • Politikai stabilitás mint érték
    Az SZDSZ is megtorpedózta az 1996-os világkiállítást. A szélsőséges párt akkor bebizonyítatta, hogy komoly tényező az országban, nagy kárt tud okozni neki.
MTI Hírfelhasználó