Tettekben is Európa-pártinak kell lenni
Erős politikuscsapattal szeretné képviselni a magyar érdekeket az Európai Parlamentben a Fidesz-KDNP, ezért minden egyes voksot fontosnak tart a május 25-ei választáson is.
2014. május 4. 10:55

Erős politikuscsapattal szeretné képviselni a magyar érdekeket az Európai Parlamentben a Fidesz-KDNP, ezért minden egyes voksot fontosnak tart a május 25-ei választáson is. Erről, valamint az unióban eltöltött tíz év tanulságairól és a jövőbeli célokról is beszélt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádiónak.

"Uniós tagságunk első hat évében olyan kormányok képviselték Magyarországot, akik szavakban ugyan Európa-pártiak voltak, ám tetteik nem erről árulkodtak, amikor a kormányzati teljesítményről volt szó" - mondta a Vasárnapi újságnak Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, a 2004-es csatlakozás után gyakorlatilag folyamatosan a túlzottdeficit-eljárás alá estünk, mert az akkori vezetés nem teljesítette a korábban vállalt kötelezettségeket. 2010-ben azonban olyan kormány került hatalomra, amely a tetteket és a retorikát közel hozta egymáshoz - hangsúlyozta a politikus. "Mi azt mondtuk a kezdetektől fogva, hogy az Európai Unió egy hasznos intézményrendszer, amelynek részévé kell válni, részt kell venni a döntéshozatalában, de csak akkor, ha Magyarországnak valós lehetősége van arra, hogy a nemzeti érdekeit is képviselje" - jelentette ki.

Navracsics Tibor szerint a Brüsszellel folytatott viták többsége a 2010 előtti időszakban gyökerezik. "Nem akkor lettünk problémás ország. A 2006-os időszakban már sok volt a panasz, problémák merültek fel például a Központi Statisztikai Hivatal akkori adatszolgáltatásával kapcsolatban, arra pedig minden magyar emlékszik, hogy hova vezetett a költségvetési adatok meghamisítása. 2010 után ez a légkör volt az oka annak, hogy a – sok szempontból radikális – magyar megújulási törekvéseket ilyen erős bizalmatlanság fogadta" - magyarázta a politikus. Kitért arra is, hogy a 2010 utáni időszakban olyan magyar kormány lépett hivatalba, amely a nemzeti érdekérvényesítés területén felvállalta a konfliktusokat.

A gazdaságpolitikát ért kritikákkal kapcsolatban megjegyezte: nem tudni, hogy az Európai Bizottság, illetve a nyugat-európai pénzügyi és gazdasági elemzők intellektuális kényelmességből vagy anyagi érdekeltségből ítélték el korábban a magyar kísérleteket. "Az újonnan született elemzéseknél azonban már egyértelműen az látszódik, hogy a magyar reformok ezen a területen is eredményesek voltak, az értékelések szerint a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, és stabil a költségvetése. Úgy látszik, hogy az a hitelesség, amely 2006-ban megrendült, kezd ismét megerősödni, és bár korábban sok vita kísérte a magyar utat, de Magyarország ismét egyre megbecsültebb tagjává válik az uniónak" - közölte a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor a Kossuth Rádiónak adott interjúban a kötelezettségszegési eljárásokról is beszélt. Mint mondta, ezek olyan viták, amelyek a jogszabályok eltérő értelmezése miatt keletkeznek. Magyarország ráadásul "nem tartozik a legfegyelmezetlenebb országok közé, ilyen nagy léptékű átalakításnál, amely az elmúlt négy évben megvalósult, az, hogy vannak kötelezettségszegési eljárások, majdnem természetes" - magyarázta. A befagyasztott brüsszeli forrásokról szóló hírekkel kapcsolatban megjegyezte: a fizetések mennek tovább. "Az Európai Unió ragaszkodik ahhoz, hogy a pénzét kifizető ügynökségek megfeleljenek annak az eljárásrendnek, amelyet ő alkot. Mivel mi alapjaiban alakítjuk át ezt az intézményrendszert, az unió újra hitelesíti az eljárásrendet, és amíg ez a folyamat nem zárul le, addig nem fizet a számlákért. Ez azonban nem jelenti azt, hogy szabálytalanságokra gyanakodnak, pusztán egy újraakkreditálási folyamatról van szó" - emelte ki.

A politikus hangsúlyozta, Magyarország részben gazdaságilag is rá van szorulva az unióra, "másrészt ezer éven át azért küzdöttünk, hogy legyen szavunk az európai jövő alakításában. Csak rajtunk áll, hogy mennyire vagyunk erősek, mennyire tudjuk befolyásolni az uniót. Ha értelmes gondolatokat, jó ötleteket tudunk mondani, akkor hatékonyak vagyunk, ha azonban hiteltelenekké válunk, mint 2006-ban, akkor veszítünk súlyunkból. Rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki a tagságból, az Európai Uniónak számunkra azonban csak akkor van értelme, ha a nemzeti érdekek nyomatékosan meg tudnak jelenni" - mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Navracsics Tibor.

hirado.hu - Kossuth Rádió Vasárnapi Újság
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • A Parlamentben nyílt meg a Kurultaj
  Több mint 20 nemzet képviselőjének jelenlétében a Parlamentben nyílt meg a Bugacon pénteken kezdődő Kurultaj hagyományőrző rendezvény.
 • A háborúk felelősei
  Kizárt, hogy Putyin (elemzést érdemlő) „dühe” ne játszott volna szerepet a támadási parancs előzményeként. Ő az, aki bármit csinált, a közvéleményt befolyásolni képes nyugati médiában csak és kizárólag negatív jelzővel illették, miközben elnöksége alatt a korábban szétzilált Oroszország újfent katonai és gazdasági hatalom lett – fogalmaz Földi László.
 • Adócsalásba bukhat bele a német kancellár
  Arról ír az AFP francia hírügynökség a Hamburger Abendblatt című német lapra hivatkozva, hogy a „CumEx Files" elnevezésű, adócsalási botrány kapcsán az ügyészség már vizsgálja Olaf Scholz német szociáldemokrata (SPD) kancellár e-mailjet. Scholz 2015. január 1-től lebonyolított elektronikus levelezését nézik át.
MTI Hírfelhasználó