Újabb hidegfront érkezik
Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén szerda éjfélig: szerda kora este északnyugat felől egy gyengébb hidegfront érkezik, ami késő estére érheti el a Duna vonalát.
2014. május 7. 14:12

Kezdetben változóan felhős, többé-kevésbé napos időre számíthatunk, majd kora délutántól a Dunántúlon, estefelé keletebbre is fokozatosan megvastagszik a felhőzet. Késő délutántól északnyugaton már eső, zápor is várható, egy-egy zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél megélénkül, több helyen meg is erősödik, majd este a Kisalföldön a szél északnyugatira fordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 11, 17 fokig hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén szerda éjfélig: szerda kora este északnyugat felől egy gyengébb hidegfront érkezik, ami késő estére érheti el a Duna vonalát. A legerősebb széllökések néhol 60 km/h körül alakulhatnak. A záporok mellett a Kisalföldön csekély valószínűséggel zivatar is kialakulhat.

Fejfájás, migrén

Eleinte egyre enyhébb levegő áramlik térségünk fölé, emiatt a különösen érzékenyeknél melegfront jellegű hatás jelentkezhet: fejfájás, migrén, álmatlanság, illetve vérnyomás-ingadozás. Estefelé hidegfront éri el a Kárpát-medencét északnyugat felől. Hosszabbá válhat a reakcióidő, és erősödhetnek a reumatikus panaszok.

Az elkövetkező napokban elsősorban a pázsitfűfélék és a fenyőfélék, valamint az eperfafélék pollenkoncentrációja érheti el a tüneteket okozó közepes, vagy helyenként akár a magas szintet. A nyír, a kőris, a tölgy és a platán szezonja a végéhez közeledik, virágporuk mennyisége valószínűleg jellemzően alacsony marad. Elkezdődött viszont a csalánfélék, a lórom és az útifű virágzása, pollenkoncentrációjuk azonban csak lassan emelkedik, a héten várhatóan alacsony marad. Alacsony koncentrációban előfordulhatnak még a levegőben a fűz, a dió, a vadgesztenye, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszemei is. A kültéri allergén gombák koncentrációja helyenként elérheti a közepes-magas szintet is.

MNO - OMSZ nyomán
MTI Hírfelhasználó