A Krím visszatérése történelmi igazságtétel
Történelmi igazságtételnek nevezte a Krím "visszatérését" Oroszországhoz Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szevasztopolban.
2014. május 9. 17:49

Történelmi igazságtételnek nevezte a Krím "visszatérését" Oroszországhoz Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken Szevasztopolban, az ott tartott győzelem napi orosz légi és vízi díszszemle megtekintése után.

2014 úgy vonul majd be a Krím félsziget és Oroszország történelmébe, mint amikor az ott élők meghatározták, hogy Oroszországgal együtt képzelik el jövőjüket, egyszersmind megerősítették elkötelezettségüket a történelmi igazság iránt - jelentette ki az orosz államfő. Méltatta a háborús veteránok érdemeit abban is, hogy a Krím és Szevasztopol "visszatértek szülőhazájukba", példát mutatva - mint mondta - "egységből, igazságosságból, összetartásból és becsületességből".

Putyin először látogatott el a Krím félszigetre március 21. óta, amikor a területet és Szevasztopol városát új jogi alanyokként az Oroszországi Föderációhoz csatolták, alig néhány héttel azután, hogy a Krímet oroszbarát fegyveresek és orosz katonák vonták ellenőrzésük alá.

Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó krími kikötővárosban hatalmas tömeg gyűlt össze a Vlagyimir Putyin részvételével megtartott május 9-i légi és vízi díszszemlére, amelyet a második világháború európai hadszínterén aratott győzelem 69. és Szevasztopolnak a fasiszta megszállás alóli felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendeztek.

Az orosz elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka Szergej Sojgu védelmi miniszter kíséretében hajóra szállva haladt el a Fekete-tengeri Flotta hadihajói előtt és köszöntötte azok legénységét. A politikus a vízi járművön tartózkodva szemlélte meg a nagyszabású légi bemutatót.

Az orosz állami televíziók élőben közvetítették a szenzációnak számító krími államfői látogatást és a közép-európai idő szerint délelőtt tartott moszkvai Vörös téri díszszemlét is felülmúló légi parádét.

Hetven repülőgép és helikopter vett részt az ünnepi seregszemlén, közöttük a világ legnagyobb katonai szállító gépe, az An-124-es típusú Ruszlan. Erre az alkalomra Szevasztopolba küldték a Szu-27-es vadászgépekkel repülő, híres Orosz Vitézek és a MiG-29-es harci repülőgépeken látványos bemutatókat tartó Fecskék nevű műrepülő egységeket, amelyek a világ különböző légi parádéin felléptek már. A légi "virtuózok" a kubai gyémánt nevű rombuszformában repültek, amely során mindössze 3 méteres a távolság a harci repülőgépek között.

Vlagyimir Putyin Krímbe utazását a Kreml az utolsó pillanatig nem erősítette meg, de a sajtóban már napok óta elterjedt a hír. Kijev és a nyugati államok élesen bírálták az utazást már azt megelőzően is.

A gazeta.ru című orosz internetes újság a múlt pénteken úgy kommentálta a tervezett államfői látogatást, hogy propagandisztikus szempontból aligha találhattak volna jobb időpontot Moszkva Putyin Krímbe utazására, mint május 9-ét, amelynek szimbolikus jelentősége van. Oroszországban ugyanis úgy értékelik, hogy az elnök az ország történelmi területeit szerezte vissza.

Az ünnepi díszszemle után Putyin megkoszorúzta a szevasztopoli hősi emlékművet, és szóba elegyedett helyiekkel, akik a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítása szerint lelkesen köszöntötték az orosz államfőt.

------------------------------------------------------

Kijev tiltakozik Putyin krími látogatása miatt

Az ukrán külügyminisztérium pénteken határozottan tiltakozott amiatt, hogy Moszkva nem egyeztette Kijevvel Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a krími Szevasztopolban tett látogatását.

Ukrajna továbbra is területe részének tekinti a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopolt, amelyet Kijev álláspontja szerint Oroszország törvénytelenül és ideiglenesen annektált.

Az orosz államfő a május 9-i győzelem napi katonai díszszemle légi és vízi bemutatójának megtekintésére érkezett Szevasztopolba. Látogatását a Kreml egészen az utolsó pillanatig titokban tartotta.

Az ukrán külügyminisztérium megítélése szerint Putyin látogatásával az orosz fél nyíltan értésre adta, hogy semmibe veszi az ukrán törvényeket, a nemzetközi normákat és súlyosan megsérti Ukrajna szuverenitását. "Ez a provokáció ismételten alátámasztja azt, hogy Oroszország tudatosan a feszültségek növelésére törekszik az ukrán-orosz kapcsolatokban, és nem áll szándékában diplomáciai úton rendezni a kétoldalú viszonyban meglévő vitás kérdéseket" - szögezte le közleményében a tárca.

Kijev felszólította az orosz felet, hogy az államközi kapcsolatokban térjen vissza a civilizált módszerekhez, hallgasson a nemzetközi közösség felhívásaira, és vonja vissza a Krím mint Ukrajnához tartozó terület elfoglalásáról és bekebelezéséről hozott törvénytelen döntéseket.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök előző nap előrebocsátotta, hogy Kijev Putyin krími látogatását "egy külföldi államfő Ukrajna területén való jelenlétének" fogja tekinteni.

----------------------------------------------------------------

Fehér Ház: Putyin krími látogatása növeli a feszültséget

"Nem fogadjuk el a Krím Oroszország általi törvénytelen annektálását. Egy ilyen látogatás csak növelheti a feszültséget" - jelentette ki Laura Lucas Magnuson, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője.

A szóvivő arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin Szevasztopol felszabadításának 70. évfordulója alkalmából részt vett a krími városban megrendezett ünnepségeken. Az orosz elnök először látogatott el a Krímbe március 21. óta, amikor a területet új jogi alanyként az Oroszországi Föderációhoz csatolták, azt követően, hogy a félszigetet orosz erők vonták ellenőrzésük alá.

hirado.hu - MTI
  • A szélsőbaloldal új fasizmusa
    József Attila a kommunizmust szapulta, Trump most az úgynevezett „liberalizmus” – neveztessék éppen „neoliberlizmusnak” vagy cinikus hazugsággal „neokonzervativizmusnak” – rombolása ellen próbálja megvédeni hazáját. A gyökér azonos.
  • Kártérítést a hungarocídiumért
    Vétkesek közt cinkos, aki néma – idézhetnénk Babitsot, de Brüsszelben ez is kárörvendő röhögést váltanak ki az ottani rasszista hungarofóbokból. Ezért is kell kártérítést követelnünk, tehát követelnünk kell a kártérítést a hungarocídiumért.
MTI Hírfelhasználó